Gombamód szaporodnak a picike „városok”
2016.05.04. 06:52 I csorbazs

Gombamód szaporodnak a picike „városok”

A XXI. század az a kor, amikor az emberek megtapasztalhatják a határtalanságot, miközben egyre szűkebb körzővel rajzolják maguk a köré a privát szféra mezőjét. A személyes tér összehúzódása és a hálózatosodás azonban nemcsak a virtuális térben figyelhető meg, hanem a való életben, a települések fejlődésében is.

Az online közösségi lét és az állandó összekapcsoltság arra ösztökéli az embereket, hogy egyre több információt osszanak meg magukról. Ezzel egy időben azonban privát terük leszűkül, és miközben a világ a lábuk előtt hever, a többség egy picike bástyába húzódik vissza és onnan szemléli a történéseket. Ezek a kis bástyák természetesen nem magányosak, sokkal inkább szigetek, melyek összekapcsolódása egy hálózatot hoz létre.

Ennek analógiáján képzelhető el a városok átalakulása, formálódása is. Az áfacsökkentésnek, az otthonteremtési kedvezménynek és az otthonteremtési közösségnek köszönhetően az eddigi mélyrepülésben „közlekedő” új építésű lakások piaca felívelni látszik. Egyre több ingatlanfejlesztő éled fel a kormány „csókjának” hatására csipkerózsikaálmából, ez pedig nemsokára a kínálatban is meg fog mutatkozni.

Az új építésű projektek különleges jelenséget hozhatnak, hiszen város a városban jelleggel kezdenek el működni. A modern lakóparkok ugyanis túlmutatnak a lakhatási funkción és egész szolgáltatástengerrel árasztják el a lakókat. Egy olyan hagymaszerkezetet kell elképzelni melynek közepén a mikrovilág, a biztonságot adó bástya, a lakás helyezkedik el. Ezt körülöleli a „mini város”, vagyis maga a lakópark, ahol valójában minden megtalálható, amire a mindennapi élet során szükség lehet. Nem kell túl messzire menni ahhoz, hogy ilyen lakószigetekkel találkozzunk: Budapesten és a nagyobb vidéki városokban egyre több ilyen projektre bukkanhatunk.  

ujlakas.png

Példának okáért, Középső-Ferencvárosban épül a City Home lakópark, mely 19 társasházat és több mint 2500 lakást fog magába foglalni, ami 5-6000 embernek nyújt majd otthont. Ez gyakorlatilag egy kisvárosnyi lakosságot jelent, ami sokkal átgondoltabb fejlesztői hozzáállást kíván meg, mint egy néhány tucat lakásos ház felépítése. „Egy ekkora lakópark már jóval többet jelent az egymás után felépülő házak soránál. Természetesen szükség van a lakosságot kiszolgáló infrastruktúra fejlesztésére, ami a közművek kiépítésén túl új utcákat, parkolókat, zöldterületeket is jelent. Ebben a projektben például élő tóval rendelkező angolpark, a kisgyermekesek közösségi életének teret adó, a játszóházat és az edzőtermet kombináló klubhelyiség is lesz. A változó elvárásokat szolgálja a valamennyi lakásba beépítésre kerülő, szabadon bővíthető okosotthon-rendszer is, amely a fűtés teljes irányításán és programozásán kívül még számos lehetőséget kínál a lakóknak.” – mondta el kérdésünkre a fejlesztő képviseletében Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési és ügyfélkapcsolati igazgatója.

metrodom.jpg

Az egyre inkább élénkülő lakáspiac nemcsak mikroszinten fejti ki hatását közvetlenül az emberek életében, de a városi létet érintő makroszinten is. A gombamód növekedő lakóparkok szigetekként jelenhetnek majd meg, melyek önállóan is képesek ellátni az ott lakó közösséget. Vajon meddig mehet el ez a tendencia? Előfordulhat, hogy egy 5-6000 lakossal bíró lakópark egyszer csak önállósodni szeretne majd? Természetesen mindez csak fantazmagória, az elkövetkező néhány év lakáspiaci eseményeit azonban mindenképp érdemes lesz majd követni.