Otthon – egy biztos pont a rohanó mindennapokban
2016.04.06. 16:51 I csorbazs

Otthon – egy biztos pont a rohanó mindennapokban

Mindannyiunknak fontos, hogy ebben a felgyorsult világban meg tudjuk tartani az egyensúlyt a magánélet és a munka között. A munka, a család és a barátok közt ping-pongozva kell egy biztos kikötő ahol feltöltődhetünk, ahová jó visszavonulni: az otthonunk. Ahhoz azonban, hogy lakhelyünk betölthesse a „nyugalom szigete” szerepet érdemes néhány szempontot kiemelten kezelni. A Velux szakértőinek segítségével összeszedtük mire érdemes figyelni!

Milyen az ideális otthon?

Természetesen mindenkinek más a tökéletes megoldás, azonban vannak általános tényezők: fontos a lakás elhelyezkedése, tájolása, a parkosított környezet, a jó elrendezésű terek és helyiségkapcsolatok, amelyeket könnyű tisztán tartani, lényeges, hogy praktikusan el tudjunk pakolni mindent, akármekkora térrel is gazdálkodunk. Törekedjünk arra, hogy a lakás esztétikus, energiatakarékos és megfelelő klímájú legyen. Sokat számít, hogy mennyi nyílászáró van az egyes helyiségekben, ez befolyásolja ugyanis, hogy mennyi napfényt tudunk beengedni.  Ideális esetben a természetes és a mesterséges fény optimális aránya kifejezetten jó hatással lehet a szervezetre.

Mire figyeljünk még?

Sokan elfelejtkeznek a szellőztetés fontosságáról, pedig újépítésű, erőteljesen légzáró épület esetén még nagyobb figyelmet kell fordítani erre. E kis apróság rendszeres beiktatásával ugyanis megelőzhető a páralecsapódás, később a falak penészesedése és az allergia kialakulásának esélye is csökkenthető. Érdemes a lakást a reggeli időszakban, valamint főzés, zuhanyozás, ruhaszárítás, takarítás közben vagy után alaposan kiszellőztetni.

A napfény nem pusztán energiaforrás, hanem az élet egyik alapfeltétele. Ha lehetőség van rá, töltsünk legalább 15 percet a szabadban, otthonunkban pedig törekedjünk az optimális természetes fényviszonyok megteremtésére. Családi házban érdemes nagy üvegfelületekkel tervezni, ha tetőtér is van, akkor több tetőablakkal, amin keresztül fénybe borítható az egész lakás. Egy világos, napfényes otthonban nemcsak jobb kedvünk lesz, de energiát is megtakarítunk: fűtési energiát télen, hűtési energiát nyáron, és a mesterséges megvilágítást egész évben.

Az otthonunk egyik legfontosabb feladata, hogy ki tudjuk kipihenni a munka fáradalmait. A pihentető alvás egyik alapfeltétele a kényelmes ágy és a megfelelő elrendezésű hálószoba. Ha rendelkezünk tetőtérrel, érdemes elgondolkodni a hálószoba felköltöztetésén. Ezzel biztosíthatjuk privát terünk elszeparálását.

A tetőteres otthonok tökéletesen kielégítik a napfény és a szeparált tér iránti igényt, ráadásul nagyban megnövelhetik egy lakásban vagy házban a belakható terület méretét. Régen, amikor a légkondicionálók még nem voltak ennyire elterjedtek, nehézséget okozhatott az optimális hőmérséklet beállítása, főleg nyáron. A klímák általánossá válása után azonban gyakorlatilag megszűntek az akadályok és az ellenérvek.

Az élethelyzet-változások sokakat késztetnek arra, hogy bővítsék a meglévő családi házat. A cseperedő gyerekek egyre inkább vágynak az önálló szférára, a saját territóriumra, az otthonról dolgozók munkavégzéséhez pedig elengedhetetlen egy nyugodt hely, ahova elvonulva zavartalanul láthatják el mindennapi teendőiket. Ezekben a helyzetekben is ideális lehet a tetőtér-beépítés.

 Íme, néhány tetőteres megoldás!

 

További képekért kattints a fotóra!

tetoter_szentendre.jpg

 

További képekért kattints a fotóra!

szeged_tetoteres_lakas.jpg

 

További képekért kattints a fotóra!

gyor_tetoteres_otthon.jpg

 

További képekért kattints a fotóra!

tetoteres_lakas_julia_utca.jpg

 

Bármilyen típusú otthon mellett tesszük le végül voksunkat, a leglényegesebb, hogy az maradéktalanul megfeleljen a család elvárásainak. Az otthonunk akkor ideális, ha hosszú éveken át kiszolgálja a család folyamatosan változó igényeit, és az ott töltött idő valódi feltöltődést jelent mindenkinek.

 

Címkék: eladó otthon tetőtér