Nyaralót vásárolnál? Mutatjuk hol érdemes venni.
2015.06.25. 11:30 I fodsza

Nyaralót vásárolnál? Mutatjuk hol érdemes venni.

Már csak néhány nap és túl vagyunk a nyár hűvös részén, jöhet újra a kánikula. De addig is, ha már napozni nem tudunk, legalább nézzük meg, hol érdemes nyaralóba fektetni, hogy aztán annak teraszán szürcsölhessük a mentás limonádénkat.

Természetesen az ország legkedveltebb vízpartja ma is a Balaton, de ne feledkezzünk meg a Budapesthez közelebb eső a Velencei-tóról, aki pedig a nyüzsgést, turista tömegeket vagy az autópálya dugókat nem kedveli, annak ideális hely lehet a Tisza-tó vagy a Fertő-tó is. De hagyjuk most a kényelmi, turisztikai szempontokat, nézzük meg inkább, hogy ha a pénztárcánk alapján döntenénk, akkor hol lenne érdemes nyaralót venni.

Az Otthontérkép adatbázisát kutatva most a Balatonnál, a Velencei-tónál, Budapest nyugati agglomerációjában, a Tisza-tónál és Tokajnál sűrűsödnek leginkább az eladó nyaralók.

otthonterkep_nyaralo_suruseg_terkep.PNG

 Mennyi az annyi?

A nyaraló árakra úgy általában nem készül statisztika, de az árak nagyságrendileg együtt mozognak az ingatlan árakkal, egy felkapott térségben, ahol drágábban a lakások, házak, ott értelemszerűen egy nyaralóhoz is drágábban juthatunk hozzá.

Balaton környéke

A Balaton környékén a Hévizi kistérség a legdrágább az értékesítési átlagár adataink alapján. Ebben a kistérségben egy négyzetméter ingatlanért 174 ezer Ft-ot kell fizetni. Hévíz is igen népszerű, manapság hallani olyat, hogy orosz befektetők vásárolják fel a térségbeli ingatlanokat, ami az árakat erősen felhajtja.

A térség további áraiért kattints a képre!

balatoni_atlagarak.PNG

Azért érdemes a Hévizi eladó ingatlanokat böngészni, mert jó árérték arányú nyaralók mellett eladó szállodát vagy épp eladó vendéglővel egybe kötött családi házat is találhatunk itt ha esetleg vállalkozásba kezdenénk.

A Hévizi kistérséghez képet 10 ezer forint diszkonttal számolhatunk négyzetméterenként a Balatonfüredi, a Siófoki és a Fonyódi kistérségekben. Ezekben a térségekben egy 75 négyzetméteres ingatlanért 12,5 milliós átlagárat kell fizetni, persze a Balaton partjához közeledve az ingatlan ára ennek többszöröse is lehet és az ingatlanárak meglehetősen széles skálán mozognak.

Az északi parton elhelyezkedő Balatonfüredi kistérséghez tartozik az elnevezést adó Balatonfüreden túl a borairól híres Csopak, a csodálatos szépségű Tihany, vagy a táborokról ismert Zánka is. Az északi partszakasz a kortérképünk szerint is népszerűbb a fiatal középkorúak és az idősebb korosztály számára, úgy tűnik, hogy Csopak a borkedvelő hatvanas korosztály számára az ideál, itt a legmagasabb a 60 felettiek aránya. Egyébként is azt tapasztalhatjuk ha a környéken nyaralunk, hogy a jobb módúak nyaralóhelye az északi part, amit ugye ingatlanárak is tükröznek, szinte már túlkínálat van a 100 millió forint feletti eladó ingatlanokból.

balaton.jpg

A kép forrása:thehungarianguide.co.uk

A Balaton déli partján a Siófoki és a Fonyódi kistérség a legdrágább, 162 ezer forint körüli átlag négyzetméterárral. Ez a térség inkább a fiatalok körében népszerű, Siófok vagy a térségbe tartozó Zamárdi a fesztiválozóknak, bulizóknak a kánaánja, szinten nem telik el hét úgy a nyáron, hogy ne legyen valamilyen program. A nagy forgatag meg is látszik a bűnözési adatokon is, Siófok nem épp előkelő helyet foglal el a listán. Ennek ellenére bizony itt is széles ár-skálán vásárolhatunk az eladó ingatlanok közül. 4-5 millióért telket, tizenmillióktól egészen a száz milliókig pedig házakat, nyaralókat tudunk venni.

A Balaton környékén az olcsóbb kistérségek közé tartozik a Marcali kistérség Balatonmáriafürdővel vagy Balatonberénnyel, az északi partszakaszon pedig a Keszthelyi kistérség és a Badacsonyt magába foglaló Tapolcai kistérség is. Ha nem hiszed, hogy itt olcsóbbak az ingatlanok, járj utána, nézd meg a keszthelyi eladó házakat, nyaralókat vagy a Tapolcai eladó ingatlanokat is.

Velencei-tó

A "kis Balaton" vagy a "Balaton kistestvére", a sokak által méltánytalanul lenézett Velencei-tó is is közkedvelt nyaralóhely, a Balatonhoz hasonlóan a partszakasz közel teljes részében települések övezik. Budapesttől megközelítve a déli partján a Velence - Gárdony - Agárd hármas, az északi parton pedig Sukoró és Pákozd települések övezik.

velencei_to.jpg

 A tavat körül ölelő települések mind a Gárdonyi kistérségbe tartoznak, ahol az ingatlanok átlagára 126 ezer forint volt négyzetméterenként, ami a balatoni árakhoz képest pénztárca barátabb. A legfelkapottabb település Velence és Sukoró a térségben. Annak ellenére, hogy lebecsültebb a Velencei-tó, szép számban találhatóak itt elképesztőn szép eladó ingatlanok és a 100 milliónál többet érőkből is van bőven, szóval nem érdemes leírni ezt a térséget. Sukorón már valamivel olcsóbbak az ingatlanok, itt a jelenleg legdrágább 70 millió Ft körül van.

A térség további áraiért kattints a képre!

velencei_to.PNG

A KSH népszámlálási adatai szerint a térségbe egyébként pozitív volt a migráció, 2001 és 2011 között 12%-kal nőtt a népességszám, de a kortérképünk alapján az is látszik, hogy inkább az idősebb korosztály számára népszerű ez a régió, a 60 év felettiek aránya nagyobb a Gárdonyi kistérségben a környező térségekhez képest.

Tisza-tó

A Tisza-tó és a Tisza-tavi élővilág inkább a természet szerelmeseinek a kedvenc helye, aki kikövezett, fényáradattal teli parti sétálóutcára vágyik, az ne ezt a környéket válassza.

tisza_to.jpg

A kép forrása: www.bekatutaj.net

Ha csak az árakat nézzük, a Tisza-tó az ideális hely a nyaraló vásárlására, a tavat a Füzesabonyi, a Tiszafüredi és kis részben a Hevesi kistérség határolja. A kistérségek átlagára közel azonos, 45-46 ezer forintos átlagáron lehetett itt ingatlant vásárolni a közelmúltban és az árak eddig csökkentek csak a térségekben.

A térség legkedveltebb települései közül az egyik Tiszafüred itt már 15-25 millió forint között is vásárolhatunk kifejezetten szép házat az eladók közül. Hasonló árakkal bír a szintén kedvelt tóparti Abádszalók is, könnyen találhatunk szép nyaralót, vagy házat 20 millió Ft körüli áron, csak egy kicsit böngészni kell az eladó ingatlanokat.

Sajnos a csökkenő árakkal párhuzamosan a térségre az elnéptelenedés a jellemző, a népszámlálás szerint több településen is 10% közeli vagy feletti volt a népességszám csökkenés, amiről a térképszelvényünk is tanúskodik.

A térség további áraiért kattints a képre!

tiszato.PNG

Döntsenek az árak

Táblázatban összegyűjtöttük a kistérségek értékesítési átlagárait, ezen az átlagáron keltek el az ingatlanok 2014-ben az adott térségben.

kisterseg_atlagarak.PNG

És ha már megtudtad az árak, akkor ennek tudatában és persze a szimpátiától vezérelve várjuk a válaszod:

 

 

 

 

Címkék: balaton elemzés eladó nyaraló ingatlanok velencei-tó otthontérkép