Ne számítsunk eufórikus hatásra a devizahitelek eltörlése miatt
2015.03.12. 15:57 I otthonterkep

Ne számítsunk eufórikus hatásra a devizahitelek eltörlése miatt

Somogy megye - a Balaton parti területeket kivéve - jövedelem szempontjából a középmezőny vége felé helyezkedik el a megyék országos rangsorában. Ez pedig jelentősen rányomja a bélyegét az ingatlanpiacra is. Noha a 2014 évi országos eladási darabszámok kismértékben ugyan meghaladták a 2013-as adatokat, de még így is több mint 50%-kal a 2008-at megelőző adatok alatt maradnak. Kerepesi Tiborral a Kaposváron és környékén tevékenykedő Home Puzzle ingatlaniroda vezetőjével beszélgettünk.

dscn6430_masolata.JPGA kaposvári régióban az eladási számok igazi emelkedést nem mutatnak, mely több okra is visszavezethető:

Akinek nem sürgős az ingatlanok értékesítése az kivár és lehetőség szerint az általa megállapított (magas) árat tartja, még ha ezt a piac nem is igazolja vissza.

Komoly eladási szándék vagy kényszer esetén (itt első sorban nem a banki hitelek miatti kényszerre gondolok, sokkal inkább költözés, egyéb kifizetések finanszírozása, szét ill. összeköltözés stb.) a piac által visszaigazolt „nyomott” árakon értékesíthetőek az ingatlanok, de mivel ez speciális élethelyzetek miatti eladás jelentős számról nem beszélhetünk.

A banki, elsősorban devizahitelek miatt túlterhelt ingatlanok esetében érdekes kettősség mutatkozik. A bankok többsége nem, vagy csak minimálisan partner az ingatlanok értékesítésével történő tehermentesítésre. Néhány bank felismerte, hogy a rosszul fizetett vagy „bedőlt” hitelek esetében, ahol nagyon hosszú idő alatt vagy tán soha nem fog a nyilvántartott hátralék megtérülni, jobb megoldás az ingatlanokat piaci ár környékén értékesíteni, mert így belátható időn belül részben térül a kihelyezés és esélyesen nagyobb összeg fog befolyni, mint egy költséges és hosszadalmas végrehajtási eljárás során. Ebben a hitelfelvevők nagy része is partner. Talán ez az a szegmens, ahol lényeges emelkedés tapasztalható és itt befektetési szándékkal vásárló vevők is feltűnnek.

Eladó ház Kaposváron már 100 ezer forintos négyzetméterár alatt

kaposvar_1.JPG

A fentiek figyelembe vételével, illetve a 2015-re befejeződő banki elszámolások lezárultának következtében, ebben az évben elsősorban az árak stagnálására vagy kisebb esésére is lehet számítani a régióban. Megítélésem szerint a devizahitelek elszámolás és átkonvertálása forint alapúvá, nem fogja azt az eufórikus hatást elérni, amire az első hírek szerint számítani lehetett, így több ingatlan meg fog jelenni a piacon, ami nem felfelé mozdítja az árakat, véli Kerepesi. Mivel, újra elindulhatnak a végrehajtási eljárások a befektetők elsősorban azokat az ingatlanokat fogják előnybe részesíteni, amelyek az árveréseken jelennek meg, így a szabadpiaci mozgásterek beszűkülhetnek.

Nem növeli a szabadpiac mozgását a hitelezői lehetőségek jelentős beszűkülése, és (érthető okok és a „fair bank” törvény miatt) jelentős szigorítások bevezetése a hitel piacon.

Panellakás a városban alig több mint 6 millió forintért

kaposvar_panel.JPG

Rövidtávon, akár 2015 második félévétől, a kereslet növekedését hozhatja a „szoc.pol.”, újabb nevén "CSOK" lehetőségek jelentős, használt lakásra is érvényes, lehetőségeinek bővülése, mely jó banki hitelezés politikával kiegészítve fellendülést hozhat. Középtávon, 2-5 éves időszakban, növekedési pályára állhat a piac, mivel felnő ismét egy generáció, akiknek szükségük lesz saját lakásra és reményeink szerint ezt a saját lakást nem Magyarországtól nyugatra képzelik el.

Címkék: interjú ház lakás kaposvár eladó somogy 1 gazdasági