Mit tehetnek az építészek azért, hogy csökkentsék a városi életben a stresszt?
2014.12.02. 16:39 I fokvarid

Mit tehetnek az építészek azért, hogy csökkentsék a városi életben a stresszt?

Napjainkban az urbanizációnak köszönhetően egyre több nagyváros válik túlzsúfolttá, és az itt élő emberek joggal érezhetik, hogy életterük beszűkült, magánéletük megszűnt és mindez stresszhez vezet. Az építészek sokszor már zsebkendőnyi telkeken húznak fel magas épületeket, a nagyvárosokban élők nap, mint nap hallhatják a falakon keresztül is szomszédaik mindennapos tevékenységét, a közlekedés által okozott zajártalomról és a dugókról már nem is beszélve.

Így nem csoda, ha egy-egy fárasztó munkanap után az emberek egy olyan lakásban szeretnék tölteni az estéjüket, mely segít ellazulni, feltöltődni, és ez által elűzni a nagyvárosi élet okozta stresszt. Ezért az építészeknek az épületek tervezésénél ma már nem elég csupán arra figyelemmel lenniük, hogy modern, funkcionalista és zöld otthonokat tervezzenek, hanem az emberek mentális egészségét is figyelembe kell venniük.

Hogy mit tehetnek az építészek azért, hogy csökkentsék az urbanizáció által okozott stresszt, és hogyan hozhatnak létre a sűrűn lakott nagyvárosokban nyitott, levegő élettereket? Az Ingatlantájoló szakértői szerint a megfelelő várostervezés, nyitott közösségi terek létrehozása, zöld tetőteraszok megvalósítása, az épületeken belül tágas, nyitott terek tervezése és a külföldön már igen népszerű urbán akupunktúra alkalmazása segíthet a nagyvárosi stressz leküzdésében.

Nyitott közösségi terek

A népsűrűség egyik fő negatív hatása a túlzsúfoltság érzése. Várostervezők és építészek csökkenthetik ezt az érzést nyitott közösségi terek létrehozásával és parkok létesítésével a nyüzsgő nagyvárosban.

Vegyük például a new yorki Central Parkot. New York hektikus, felgyorsult nagyvárosi életében helyezkedik el a világ egyik legszebb park rendszere. A Central park nyitott, zöld tereivel a mentális felfrissülés lehetőségét nyújtja a város lakóinak és egy olyan természetes környezetet, ahol az emberek kifújhatják magukat és feltöltődhetnek.

A zöld városok biztosítják az egészséges életet lakóik számára, lehetőséget teremtenek a rendszeres mozgásra, és a test, szellem és lélek regenerálására. Ezért a zöld területeknek minden várostervezési rajzon meg kell jelenniük.

shutterstock_185946890.jpg

Zöld környezet a tetőkön

Néhány városban nem alakítottak ki zöld területeket és mára már nem is maradt hely, hogy parkokat hozzanak létre. Ez találékonyságra ösztönözte az építészeket, és sokan közülük a tetőket használták ki, hogy kerteket, zöld területeket és rekreációs területeket alakítsanak ki rajtuk.

A tetőkertek egyre népszerűbbek az öko-tudatos tervezők körében. Érthető, hiszen szerepük van az épület hőmérsékleti és hidrológiai szabályozásában és mellesleg zöld környezetet, helyben termesztett organikus élelmiszert és az egészséges testmozgás lehetőségét nyújtják a lakóknak, arról nem is beszélve, hogy bebizonyították, hogy a kertészkedés csökkenti a stresszt és a depressziót.

Tágas, nyitott terek az épületek tervezésében

Nyilvánvalónak tűnik, mégis rendszeresen elfelejtik a tervezés során, hogy az emberek folyamatos interakcióban vannak környezetükkel. Egy hívogató és otthonos lakókörnyezet megteremtéséhez az építészeknek tágas, nyitott tereket kell létrehozniuk, mindezt többek között úgy érhetik el, ha nagy belmagasságot alkalmaznak, és hatalmas ablakokat építenek be, melyek sok természetes fényt biztosítanak lakóik számára.

Urbán akupunktúra

A legújabb trend az építészetben az urbán akupunktúra. Ez az elmélet a nagyvárosi építészetet ötvözi a kínai akupunktúrával. Ennek a nézetnek a követői úgy tekintenek a nagyvárosi tervezésre, mint egy élő organizmusra. Az urbán akupunktúra alapvetően azt jelenti, hogy a felújításra, renoválásra szoruló köztereket és épületeket egy-egy kisebb projekt keretében hozzák helyre. Ennek a trendnek az előnye, hogy nem igényel masszív városi felújítást, inkább kisebb projektekre koncentrál, amik a nagy egészet javítják.

Egyre többen kényszerülünk arra, hogy stresszes, nagyvárosi környezetben éljünk, és ha nincs lehetőségünk elmenekülni az agglomerációba, akkor a modern, környezettudatosabb és az emberek mentális egészségét szem előtt tartó várostervezés segíthet a nagyvárosi stressz leküzdésében és élhetőbb városok létrehozásában.

Címkék: stressz építészet nagyváros