Ezek befolyásolják a lakásod árát!
2014.08.08. 10:20 I otthonterkep

Ezek befolyásolják a lakásod árát!


Egy ingatlanos közmondás szerint a lakások értékét 3 tényező határozza meg: a lokáció, a lokáció, és a lokáció. Ingatlanosokat kérdeztünk, mennyire állja meg a helyét ez a közhely, írja a Pénzcentrum.

Ennél azonban jóval összetettebb a kép. A lokáció mellett ugyanis az árra többek között befolyással van az épület és az adott ingatlan állapota; az ingatlan belső kialakítása; illetve az ingatlan elhelyezkedése, vagyis például az emelet, és a tájolás is. A kérdés csak az, az egyes értékbefolyásoló tényezők milyen súllyal hatnak az árra? A témában 4 vezető ingatlanpiaci elemzőt kérdeztünk. Íme az átlagolt eredmény:

A fenti infografikával akár be is fejezhetnénk a cikket, azonban a választott elemzők eltérő súlyozása mindenképp érdemel még néhány szót. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a lokáció a legfontosabb a felsorolt értékbefolyásoló tényezők közül; annak mértékében azonban már jókora eltérések voltak. A két végletet tekintve, míg Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője 35 százalékra súlyozta az ingatlan területi elhelyezkedésére, illetve az adott környék egyedi adottságaira vonatkozó ismérvet, addig Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője 65 százalékot adott ugyanerre a jellemzőre, legalábbis az átlagos vásárló szemszögéből vizsgálva a dolgot.

Ami - látva az országban, és a budapesti kerületek között lezajló folyamatokat és trendeket - mindenképpen szembetűnő, hogy mennyire nagy súlya van az egyes ingatlanok területi elhelyezkedésnek. Ez egyfelől természetes, de olykor talán az indokoltnál jóval nagyobb felárat jelent a végső vételárnál. Egyes felkapott kerületek kevésbé "jó" részein is igyekeznek az adott környék miatt meglévő extra árat megkérni az eladók, és ugyanez igaz fordítva, amikor kevésbé jól csengő kerületek kimondottan jó részein sem tudják érvényesíteni a nyilvánvaló árkülönbséget egy irányítószám miatt - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Ditróy Gergely.

Kattins ide, a cikk folytatódik - Felújított, felújítandó, bontandó...

Címkék: sajtó lakásár penzcentrum otthontérkép