Ezekből a lakásokból fogy ma a legtöbb
2013.10.29. 10:16 I otthonterkep

Ezekből a lakásokból fogy ma a legtöbb

A XIV. kerületi, 9 milliós és a drága II. kerületi ingatlanokból fogy manapság a legtöbb a fővárosban. Mindkettőből nagyjából 350 darabot lehet évente eladni, legalábbis így volt ez az elmúlt 3 évben és nagyjából idén is így alakul, derül ki a Duna House elemzéséből.

Az elmúlt években az indokoltnál jóval kevesebb vevőt (nagyjából a felére csökkent a számuk) lehetett regisztrálni az ingatlanpiacon, ráadásul a válság előttiekhez képest más vásárlási szokásokkal. Vagyis manapság az tud nekik eladni, akinek a megfelelő helyen a megfelelő (alacsony) áron van eladnivalója.

Hol és mennyiért vásárolnak ma Budapesten, és milyen volumenben?

A XI. és XIII. kerületekben évente mintegy 2500 tranzakció valósul meg, ezzel ez a két kerület a főváros legforgalmasabb térségei. A XI. kerületben ráadásul a 9 és a 10 milliós ingatlanokra is 300-300 vevő jut évente, amely a már említett XIV. kerületi, 9 millióért vásárolt lakások kategóriája után a két legnagyobb adat. Zugló egyébként szintén dobogós az évi 2200 körüli ingatlan adásvétellel.


Az elemzésében külön vizsgált 25-50 millió közötti kategóriában az V. és a II. kerületek tűnnek ki. Az V. kerület azért, mert az összes eladott ingatlan harmada ebből az árkategóriából kerül ki, ami mennyiségét tekintve évente kb. 220 darab tranzakciót jelent. A II. kerületben valamivel kevesebb, 27% az ebbe az árkategóriába eső vételek aránya, de az évi összes, kb. 1300 tranzakciót tekintve ez nagyjából 350 db ingatlanvételt jelent ebben az árkategóriában. Mindemellett a II. kerület vezeti az 50 millió fölött kategóriába eső eladások listáját is, ugyanis 14% vásárol ilyen összegért, ami hozzávetőleg évi 180 db adásvételt jelent.

A legdrágábbak után érdemes a legolcsóbb, 5 millió forint alatti ingatlanok piacát is megemlíteni. Ebben az ársávban a VIII. kerület van az élen. Itt évente összesen 1400 körüli adásvétel történik, amelynek a 15%-a az említett 5 milliós ár alatt realizálódik, vagyis kb 210 darab tranzakció.

Címkék: budapest lakásár