Egyre tovább kell árulni a házainkat - Legalább az áresés enyhülni látszik
2013.10.18. 10:28 I otthonterkep

Egyre tovább kell árulni a házainkat - Legalább az áresés enyhülni látszik

Legalábbis erre lehet következtetni a Duna House legfrissebb elemzéséből. 2008-tól egészen a tavalyi évig folyamatos volt a megvásárolt házak átlagos négyzetméter árának esése, idén azonban – a válság óta először – megállt a lefelé tartó trend.

2008-ban országos szinten még átlag 193 ezer Ft/nm áron vásároltak családi házat a Duna House adatai szerint, majd szinte lineáris eséssel 2012-ben már csak 153 ezerért. Ez az árcsökkenési karakter egyébként különbözik a lakások áresésétől, ahol egy erősebb csökkenést lehetett mérni 2009-ben, majd 2010-től napjainkig inkább lassú esést, majd stagnálást. Az idei évben azonban megtört a családi házak áresése és a tavalyi évvel már azonos áron kelnek el ezek az ingatlanok.

A 2008-as és az idei négyzetméter árak közötti különbség 22%-os, vagyis ugyanazt a házat idén már csak a 2008-as ár 78%-áért lehetne eladni. A Duna House lakásár indexe 80 százalékponton áll, vagyis ha azt feltételezzük, hogy nagyjából ugyanolyan típusú családi házakat vesznek évről-évre, akkor elmondható, hogy a családi házak árait picit mélyebben érintette a válság, mint a lakásokét.

Ezzel egyetemben az a tény, hogy idén nem csökkent tovább az átlagár, némi bizakodásra adhat okot. Ugyanezt erősítheti az is, hogy a tavalyi évben nagyjából 8000 olyan tranzakció történt a piacon, amit EU-s támogatással, egész pontosan a Kombinált Mikrohitel Programból finanszíroztak a kkv-k. Ezek jelentős része családi ház volt, például közkedvelt nyaralóhelyeken. Ugyanez a segítség idén már nem támogatta a családiházas piacot, az idei év ennek ellenére mind áraiban, mind pedig nagyságrendjében a tavalyival azonos méretű. – áll a Duna House elemzésében.


Egyetlen adat van, amely a válságot követően folyamatos növekedésben van, ez pedig a házak értékesítési ideje. 2009-ben még fél évig sem kellett egy családi ház tulajdonosának várnia a vevőre, idénre azonban (folyamatos növekedést követően) harmadával megnyúlt a várakozási idő, egész pontosan 7,7 hónapra országos átlagban. Természetesen mindez már azokra a családi házakra vonatkozik, ahol nem irreális a tulajdonos elképzelése az ingatlanja értékéről, vagyis nem eladhatatlan a ház. (Összehasonlításképp: a lakások átlagos értékesítési ideje 4,5 hónap.)

Címkék: duna house lakásár