"Forradalom zajlik a lakáskeresési piacon." - Így keresnek ma a profik.
2013.10.08. 10:35 I otthonterkep

"Forradalom zajlik a lakáskeresési piacon." - Így keresnek ma a profik.

A világ rendületlenül halad előre, főleg ami az informatikai fejlesztéseket illeti. Újabb és újabb, az életünket egyszerűbbé tevő, a választásainkat megkönnyítő alkalmazással rukkolnak elő a különféle fejlesztőcégek a világ minden tájáról. Mi magyarok sok területen az élmezőnyébe tartozunk az innováció tekintetében, és most egy újabb hazai fejlesztésű alkalmazás próbál olyat nyújtani, ami alapjaiban igyekszik megváltoztatni egy teljes szektor eddigi működését. "Kezd átalakulni a lakáshirdetési piac, és a listák mellett egyre nagyobb szerep jut a térképeknek", kezdi az Otthontérképről is szóló összefoglaló piaci elemzését a Portfolio.hu cikke.


Így kereshetsz ma lakást

Lakást ma a legtöbben háromfajta módon keresnek. Vannak azok, akik interneten böngésznek, vannak, akik ügynököt, tanácsadót, közvetítőt bíznak meg a keresgéléssel, és vannak olyanok is, akik mindezek nélkül, vagyis újságok apróhirdetéseiben, falragaszokon, hallomásból, vagy bármilyen hasonló módon igyekeznek megtalálni új otthonukat. És ugyanez vonatkozik az eladásra is. Mivel a legtöbben (legalábbis első körben biztosan) az internetet hívják segítségül a tájékozódásra, az árak, és a kínálat felmérésére, és ez a legszerteágazóbb formája a lakáspiaci "keres-kínál"-nak ezért a vizsgálatot is ide koncentrálták.

Bár találatok százait hozza a legnagyobb keresőmotor az "eladó ingatlanok" címszavakra, a köznyelv, a blogok és az online médiumok jelenleg a legtöbbet az ingatlan.com-ra hivatkoznak konkrét lakáshirdetés témában, vagyis őket tekinti az elemző is a legnagyobb ingatlankereső portálnak. A honlap üzemeltetőjének saját állítása szerint félmilliónál is több ingatlanhirdetés található az oldalukon, ami azonban közel sem jelenti azt, hogy ez ennyi különböző ingatlant is takar, hiszen egyes lakások akár 2-3-szor, nem egy esetben 5-10-szer is felkerülhetnek a rendszerbe, ami komoly szándékú lakáskeresőként okozhat némi bosszúságot. Jelentős állománnyal bírnak az online apróhirdetési magazinok, mint az "apród", a "jófogás", vagy az "expressz", stb., illetve nem szabad alábecsülni az ingatlanközvetítők saját honlapjait sem, ahol viszont tisztított formában keresgélhetünk, vagyis nagy valószínűséggel nem futunk bele ugyanabba a lakásba többször is. Persze az ezeken az oldalakon található ajánlatok jellemzően több másik oldalon is fellelhetőek, hiszen a hazai lakásértékesítési piac egyik legkomolyabb gondja (a hivatásos ingatlanközvetítők szempontjából), hogy nem kizárólagosak a megbízások, így ugyanazt a lakást akár 5-10 ingatlaniroda és ezzel együtt ingatlanügynök is árulhatja a tulajdonos mellett.

Térképes forradalom!!!

Az ingatlan azonban, ahogy az a nevéből is jól kivehető, nem igazán mozgatható, vagyis minden egyes lakás vagy ház helyhez kötött (és itt nem számolunk a mobil otthonok lehetőségével). Ebből következik, hogy megfelelő adatok és infrastruktúra meglétével kiválóan lehet térképen ábrázolni őket, vagyis az összes fajta eladó és kiadó ingatlant, a pincerésztől az irodaházakig. Bár az elmúlt évek a listákhoz kondicionálták az átlagos hazai online lakáskeresőket, a térkép alapú lakáskeresés vágya mindig is ott motoszkált a legtöbbünk agyában, hogy "bárcsak egyszer lenne nekünk is értelmes térképes lakáskeresőnk".

Az évek teltek, lakások százezreit adták vették, a technológia pedig szépen csendben fejlődött a háttérben. Robbant a Google Maps, majd a Street View (amivel már szinte az utcán sétalva érezhetjük magunkat, és éppen csak nem tudunk bekopogni a házakba), és sokan elkezdtünk két nyitott böngészőablakkal lakásokat keresgélni. Az egyik ablakon futottak a hirdetések (listák) utcanevekkel, legjobb esetben házszámmal, a másikon meg zoomoltuk ki-be a térképet, hogy minél pontosabban belőjük, hogy hol is található a képek alapján megvásárlásra alkalmasnak tűnő otthon.

A legtöbben talán még ma is a Google térképét hívják segítségül, ha a vásárlóknak segíteni szeretnének abban, hogy térképen elhelyezzék a kínált ingatlanokat, ám vannak már ennél kreatívabb és figyelemreméltóbb megoldások is, amik nem a keresőóriás szolgáltatásaitól függnek, és nem csak külföldön, hanem bizony kishazánkban is elérhetőek.

Hazai élmezőny

Értékelhető térképes lakáskeresővel először az ingatlan.com állt elő itthon, akik az utcakereső alkalmazás turbósításával már az ingatlanok viszonylag pontos elhelyezkedése mellett, a környék tömegközlekedéséről, az elérhető szolgáltatásokról is érdemi képet tudnak adni. A térképen található ingatlanszámláló, a címlapon beharangozott több mint 560 ezer ingatlanhirdetés ellenére, "mindössze" 350 ezer eladó és kiadó ingatlant mutat, ám ma még multiplikációkkal (egy ingatlan többszöri megjelenése) együtt is ez a legnagyobb országos adatbázis.

ingatlan.png


A térképes lakáskeresők versenyébe igyekszik hatalmas lendülettel beszállni az Otthontérkép.hu elnevezésű ingatlankereső portál is (vagyis mi :) ), ami jelenleg még csak béta verzióban fut, vagyis már működik, de a fejlesztése folyamatos. A még fél éve sem létező térkép alapú lakáskereső némileg borított a lakáshirdetési piac eddigi koncepcióján, és egyelőre kizárólag térkép alapon gondolkodik. Az alkalmazás hátrányai közé tartozik, hogy jelenleg még csak Budapesten érhető el (ezzel kapcsolatban állíthatjuk, hogy pár héten belül biztosan változik a helyzet), mindössze 16 ezer ingatlan található rajta (az országos térképpel együtt ez a szám is jelentősen emelkedni fog), és magánszemélyek még nem tölthetnek fel rá közvetlenül, ám az Otthontérkép közlése szerint a több hónapos fejlesztés alatt számtalan új funkcióval bővülnek az elérhető szolgáltatások. Az Otthontérkép jelenleg tapasztalható hátrányai mellett azonban több előnye is van a lakáskeresők számára, amellett, hogy nem a Google térképét használja a rendszer (vagyis a saját felhasználóink és a hazai piac igényére tudjuk szabni bármikor az alkalmazást, ami rendkívül komoly előny hosszú távon). A folyamatosan bővülő térképszelvényeknek köszönhetően számtalan hasznos információhoz juthatunk a kiszemelt környék átlagos árai, zöldterületi mutatói, avagy egyéb információk tekintetében (és a fejlesztési fázis lépéseiként további több hasznos térkép megjelenése is folyamatban van).

Kattints a képre az Otthontérkép elindításához.

ot_1.jpg

Hol tart a nyugat?

Ahogy annyi minden másban, a térképes lakáskeresésben is érdemes nyugat felé kacsintgatni. Bár a lakáskeresés módja sajnos nem változtat az általános lakáshirdetések minőségén, az azonban látszik, hogy a legfelkészültebb piacnak számító USA-ban sem járnak sokkal előttünk ezen a téren. Az egyik legnagyobb, Trulia nevű lakáskereső portálon például a listák mellett egyre nagyobb szerepet játszik a térképen való elhelyezés, illetve az egyes környékekre jellemző egyéb információk bemutatása. Megnézhetjük például, hogy a választott városrészünkben milyen a bűnözés aránya, hol vannak a legjobb iskolák, milyenek a lakáspiaci folyamatok (nőnek vagy csökkenek az árak), avagy mekkora esélye van egy természeti katasztrófának (földrengés, tornádó, erdőtűz,stb.). Az igazsághoz pedig még hozzá tartozik, hogy a Trulia is a Google térképével operál, ellentétben a hazai példákkal.

trulia.jpg


Ha még! nem is tartunk ott a térképes lakáskereséső alkalmazások terén, ahol az irigyelt nyugatiak, az első és vélhetően legnagyobb lépést már megtettük, elkezdtünk térképen/ben gondolkodni, és a meglévő információnk közül néhányat már meg is jeleníteni. A feladat tehát annyi, hogy minél több, minél hasznosabb és relevánsabb adattal tömjük tele Magyarország térképét, hogy a jövő lakáskeresői számára egyszerre élmény és hasznos is legyen a lakáskeresés folyamata.

Az Otthontérkép csapatának részéről azt mindenképp megígérhetjük a cikk szerzőjének és a jövő lakáskeresőinek is, hogy mi mindent elkövetünk azért, hogy minél előbb utolérjük a nyugati színvonalat, sőt! mielőbb le is hagyjuk azt.

Címkék: portfolio.hu lakáskereső otthonterkep