Újra fogynak a lakások - Meglódulni látszik a lakáspiac
2013.10.03. 09:44 I otthonterkep

Újra fogynak a lakások - Meglódulni látszik a lakáspiac

A Duna House legutóbbi, szeptember hónapra vonatkozó lakástranzakciós adatai alapján megállapítható, hogy némi növekedés mellett az idei év eddigi legmagasabb számú értékesítése történt a hazai lakáspiacon. Az ingatlanközvetítő hálózat szeptemberre 8000 feletti tranzakciós számot becsült. Ugyan a számok némi emelkedést mutatnak, ám robbanástól egyelőre nem kell tartanunk. Ami érdemben segítheti az eladási piacot, az elsősorban a több ezer elhalasztott vásárlás megvalósulása, amit sokan a "félszocpolra" várva toltak maguk előtt addig, amíg már vagy nem tudtak, vagy nem akartak tovább várni, az érkezni továbbra sem akaró újabb állami segítségre.

A januári döbbenetesen alacsony, 5500 körüli adásvételi darabszám után az ősz első hónapja, ha nem is átütő eredményt, de némileg biztatóbb adatokat hozott a maga 8000 feletti teljesítményével.

"Az idei eddigi legerősebb forgalmát mutatta a szeptember hónap, amely így a 2013-as évre jellemző folyamatos növekedési trendbe kitűnően illeszkedik. Az idei teljes forgalom így a Duna House becslése alapján eddig 63 166 ingatlan adásvételt jelent, ami a tavalyi ugyanezen időszakban mértek alatt marad 11 ezerrel, de a 2012-es első negyedévet a végtörlesztés miatti erős forgalom jellemezte.", áll a közleményben.

dh2.png

Izgalmasabb képet mutat a - végtörlesztés hatásától mentes - második és harmadik negyedévek összehasonlítása. Idén 44 844, tavaly 44 290 darab tranzakciót becsült a Duna House, vagyis szinte pontosan egyforma forgalmat. Ez mindenképp forgalomélénkülést mutat, ugyanis 2012-ben ebben az időszakban még erős ingatlanforgalmat generált a Kombinált Mikrohitel Program, ami viszont idén már nem elérhető a KKV-k számára. Azaz az idei piac e nélkül képes a tavalyi szintet hozni.

dh1.png

A kismértékű erősödés hátterében az állami kamattámogatásos otthonteremtő hitelezés áll. Tavaly Q1-Q2 időszakban 65,8 milliárd forint értékben vettek fel lakáscélú hitelt, idén viszont ugyanebben az időszakban 81 milliárd körül. A különbözetet az átlagos 5,88 milliós hitelösszeggel elosztva kiderül, hogy mintegy 2600 darab tranzakciót köszönhet az utóbbi fél év az otthonteremtő hitelezésnek.

Lakást keresel? Próbáld ki az Otthontérképet. Több ezer ajánlat, és rengeteg hasznos információ várja a vásárláshoz. Kattints ide a nagyobb mérethez.