Nyugdíjas vagy vállalkozó? - Kik veszik ma az energiatakarékos lakásokat?
2013.09.26. 14:56 I otthonterkep

Nyugdíjas vagy vállalkozó? - Kik veszik ma az energiatakarékos lakásokat?

A fenti kérdésre talán sokaknak rögtön a fiatalabb generáció ugrana be, akik talán jobban tájékozódnak, esetleg tudatosabb fogyasztók. Mások úgy gondolhatják, hogy biztos a tehetősebbek, akik az újabb építésű, vagyis jobb műszaki állapotú ingatlanokat vásárolnak. A Duna House elemzéséből kiderül, hogy egyáltalán nincs így.

Aki ingatlant ad el, mostanra megtanulhatta volna, hogy ennek feltétele az energetikai tanúsítvány megléte. Ennek ellenére a legtöbb esetben még most is csak az adásvételi szerződés kötelező elemeként kerül elő a kérdés, ami viszont egy másik tényre mutat rá, miszerint a vevőket sem izgatja különösképp a kérdés.

Az ingatlanközvetítő hálózat statisztikái szerint a korcsoportos bontást megfigyelve, minden előzetes várakozás ellenére a 60 fölöttiek mutatták a legmagasabb értéket. A statisztika szerint minden negyedik általuk megvásárolt ingatlan „C- követelménynek megfelelő” vagy annál jobb besorolást kapott. A létszámban háromszor ekkora csoport a 20-30 közöttiek 23%-a vásárolt ilyen besorolású lakásokat, míg a legkevesebbet "ABC" minősítésű lakást, 16%-kal a negyvenesek vásárolják. A „G”, vagy ennél rosszabb, vagyis a „H és „I” besorolású otthonokat a legtöbben 24%-kal szintén a 40-esek veszik és a legkevesebben a 60 fölöttiek 14%-kal.

abc2.png

A státusz szerinti bontás a magasabb besorolásban viszonylag homogén képet mutat. A legtöbb jó (A,B,C) besorolású ingatlant a magukat középvezetőnek vallók vették 31%-ban, a legkisebb arányban – nem sokkal lemaradva - pedig épp a felsővezetők 24%-kal. A rosszabbaknál (G,H,I) is talán érdekes a végeredmény, ugyanis a vállalkozók csoportjánál minden negyedik ilyen állapotú, és épp a nyugdíjasok körében fogyott csak 13%-ban, nyilván a korosztályi bontást erősítve. A felsővezetők körében is magasabb volt az arány, ők 19%-ban vették a gyenge besorolásúakat.

abc.png

A Duna House elemzés végkövetkeztetése, hogy a viszonylag közel eső adatok alapján nincs egyelőre olyan társadalmi réteg sem korosztály, sem státusz szerinti bontásban, amelyik tudatosabban vásárolná a magasabb energetikai osztályú ingatlanokat. Ehhez feltehetően további néhány év szükséges még, illetve a hirdetésekben való feltüntetése a besorolásoknak, amely kissé irányítja a választást, így „nevelve” hosszú távon a lehetséges vevőket.

Címkék: lakáspiac lakásfenntartás energetikai tanúsítvány tranzakciók