Újabb áresés! - Egyre jobb helyzetben a vásárlók!
2013.08.12. 08:49 I otthonterkep

Újabb áresés! - Egyre jobb helyzetben a vásárlók!

 

A legfrissebb NAV adatokból készített FHB Lakásárindex 2013 elsõ negyedévét összefoglaló adatai szerint a hazai lakáspiacon tovább estek az árak, mind nominál, mind reál értelemben. Az áresés mellett azonban több jó hírrel is szolgál a lakáskeresõknek a piac. Növekvõ támogatások, javuló bér/lakásár arány, olcsóbb hitelek, korszerûsödõ állomány, ez most a lakáspiac 2013 közepén.


Látványosan esnek tovább az árak


Az FHB Lakásárindex adatai szerint több mint négy éve csökkennek mérsékelten, de folyamatosan a magyarországi lakásárak. Az FHB Lakásárindex 2013. első negyedévi adatai szerint a lakásárak 2%-kal csökkentek az előző negyedévhez képest.

fhb_1.png
fhb_4.png

Egyre kevesebb munka egy lakás

Az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete ezzel párhuzamosan 2,6%-kal növekedett az év első negyedévében, ami együttesen növelheti a lakások iránti keresletet: 2013-ban kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, mint az utóbbi 13 évben bármikor. Az FHB szerint idén a jövedelmek emelkedése mellett a lakásárak lassú csökkenése várható, kedvezőbbé téve a lakásvásárlást.

havi_munka.png

Lassú a kilábalás itthon

Több európai országban növekedés történt 2008 és 2012 között, azaz a válság már nem érezteti hatását a lakáspiacokun. Magyarországon azonban folyamatos az árcsökkenés, több, a válságtól különösen sújtott országhoz hasonlóan. A válságból való kilábalás differenciált. A magyar lakáspiacon még nem érzékelhető a fellendülés, hanem a dél-európai országokhoz hasonlóan további lassulást szenvedett el a válság kitörése óta is.

Az eladósodottabb országokban 2010 óta általában csökkent a GDP-hez viszonyított állomány mértéke. Magyarországon a végtörlesztés hatására nagyot csökkent az állomány, míg kelet-közép-európai régiónk többi országában a GDP-hez mérten is növekedett a jelzáloghitelezés.

Az alábbi ábra a jelzáloghitelek állományát mutatja a GDP arányában 2012-ben, és a 201 és 2012 között bekövetkezett változást az Eurostat adatai alapján.

nemzetközi.png

Az új lakások piaca kimerült

A lakásépítések is tovább csökkentek az év elején: 2013 júniusáig 2680 új lakást adtak át Magyarországon, ami az előző év első negyedévével összehasonlítva további lassulást jelent. A kiadott építési engedélyek száma sem ad okot a bizakodásra. A csökkenés ugyanakkor nem egyenletes az országban. Az ország nyugati-középső tengelye mentén lévő megyékben volt kisebb a csökkenés; Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb a visszaesés.

fhb_3.png

 

A lakásállomány korszerűsítésre szorul

A népszámlálás megerősítette a szakmai közhelyet, miszerint a hazai lakásállomány korszerűsítésre szorul. A magyar lakásállomány megújulása elsősorban a meglévő állomány korszerűsítésétől várható. Energetikailag a legnagyobb megtakarítás a családi házakon valósítható meg.


A háztartások jövedelmi helyzete stabilizálódik

A lakáspiac keresleti oldalán álló háztartások jövedelmi és foglalkoztatási helyzete erős korlátja az árak és a tranzakciószám növekedésének. Új tendencia, hogy a csökkenő infláció következtében a reálbérek növekedésére lehet számítani, s amennyiben ez a folyamat tartósnak bizonyul, akkor ez növelheti a keresleti oldal erejét.

Élénkül a hitelezés

Csökkennek a betéti és hitelkamatok is. Az MNB szerint a piaci lakáshitelek THM szintje már átlagosan 10% alá csökkent, és az államilag támogatott hitelek akár 6-7% induló kamattal igényelhetőek, az FHB Állami Támogatott Hitel konstrukció új lakás építésére, vásárlására például 6,00% induló kamattal igényelhető, 6,62-8,17% THM mellett. Valószínűleg a kedvező támogatási és kamatfolyamatoknak tulajdonítható, hogy a hitelezés is élénkült az év első részében. Az év második felében keresletet támaszthatnak a lakáspiacon a felsőfokú tanulmányaik miatt költözők és a felújítók is.

Emelkedő kamattámogatás és lakásvásárlási kedvezmény

A támogatási lehetőségek ma jóval kedvezőbbek, mint az utóbbi években. Egy tipikus család által egy tipikus lakás vásárlásához* felvett 10 milliós hitelre számítva (figyelembe vették a kamattámogatás, a szocpolok, a néhai adókedvezmény valamint a lakáskasszás támogatás jelenértékét) kiderült, hogy a jelenleginél kedvezőbb lehetőségek legutóbb 2004-ben kínálkoztak.

* "Tipikus lakást" vásárló „tipikus család”: kétgyermekes család vásárol, B energetikai besorolású, 75 és 90 négyzetméter közötti alapterületű lakást 10 millió forint hitellel. 

támogatás.png


Az állami támogatás legnagyobb része kamattámogatott hitelek révén szerezhető meg, de a lakáskassza, illetve új lakásoknál a „szocpol” is értékes forintokat hozhat a konyhára. A használt lakásokra igényelhető „félszocpol” visszatérése továbbra is várat magára a sajtóértesülések szerint.

házikó.png

Címkék: szocpol lakáspiac lakásár