Átírja a kánikula a lakásvásárlási szokásainkat?
2013.07.30. 13:20 I otthonterkep

Átírja a kánikula a lakásvásárlási szokásainkat?

Az Országos Meteorológiai szolgálat hétfői 14 órás tájékoztatása szerint megdőlt az országos melegrekord, és bár ma egy kis enyhülést kaptunk, a következő napokban újra visszatér a kánikula. Aki teheti, az utcára sem nagyon merészkedik ki - vannak akik az irodában sínylődnek, vannak, akik budapesti bérházak gangjain hűsölnek, és vannak, akik panelban aszalódnak, vagy délkeleti fekvésű újépésű társasházi lakásukban járatják csúcsra a klímájukat. Az utóbbiak fejében valószínűleg többször is megfordult, hogy talán inkább penthouse-t, medencés házat, de minimum északi, északnyugati fekvésű lakást kellett volna vásárolniuk. A Portfolio.hu cikke.

A rekkenő hőség közepette sok minden megfordul a fejünkben, elvetemültebb pillanatainkban talán az egyébként kellemes déli, délkeleti lakásunkat is lecserélnénk. De vajon mit mutatnak a piaci tapasztalatok: mi újság a lakáspiacon a nyári forróságban?

A témában ingatlanközvetítő irodákat kérdeztünk meg: vajon leáldozott-e a déli fekvés divatja, vagy még mindig a napos lakások a favoritok? Tapasztalható-e a forró napokon, hogy a lakáskeresők inkább a hűsebb, kevésbé napos, a kánikulában védettebb lakásokra szavaznak? Az elmúlt évek egyre melegebb nyarai nyomán tapasztalható-e trendváltozás, miszerint a lakásvásárlók már inkább szándékosan árnyékos, északi fekvésű lakást keresnek? És egyáltalán, van-e valaki, aki ilyenkor ingatlant akar vásárolni?


Déry Attila, vezető elemző, Otthon Centrum

Lecserélné-e lakását a kánikula poklában?
A kérdésre röviden válaszolva: a meleg hatására nem az igények változnak meg, hanem az élet áll meg. Legalábbis ami a lakás megtekintéseket, bemutatásokat jelenti. Azt tapasztaljuk, hogy ilyen rekkenő, kánikulai melegben, az ügyfeleink a telefonos vagy e-mailes kapcsolattartásra szorítkoznak, nagyon kevés ingatlan megtekintését tudjuk megszervezni. Klimatizált irodából, hűvös helyekről továbbra is folytatják az ingatlankeresést, de ingatlanokat kisebb számban néznek meg. Az sem példa nélküli, hogy valaki a már korábban megbeszélt bemutatót a melegre való hivatkozással mondta le. Illetve találkoztunk olyan eladóval is, aki a vízpartra menekült a nagy meleg elől, és ezért elhalasztottunk néhány bemutatót.

A lakáskeresési igényeken nem változtat jelentősen a meleg. A vevők tisztában vannak vele, hogy a döntésük hosszútávra szól, és új ingatlanuknak nem csak az aktuális kánikulától kell megvédeni őket, hiszen a lakást nem csak a nyár végéig veszik. Az ingatlannak egy jóval szélesebb, már korábban kialakított - vagy éppen kialakuló - szempontrendszernek kell megfelelni, ami gazdaságossági, fenntarthatósági megfontolásokat éppúgy tartalmaz, mint életminőségbeli elvárásokat, aminek akár része lehet a klimatizáltság is, de nem feltétlenül. Amíg egy ilyen rekkenő hőség elegendő, hogy valaki impulzív módon klímát szereltessen lakásába, amit esetleg évente csak pár hétig használ, a lakásvásárlás jóval nagyobb horderejű dolog, mind időtávát, mind költségeit tekintve, ezért ez a fajta impulzív igényváltozás nem jellemző a lakáspiacon.

A klíma megléte természetesen értéknövelő lehet egy lakásban, de nem ritka az olyan vásárló sem, aki nem szeretne az otthonába klímát, így esetükben a klimatizáltság nem tesz hozzá a lakás értékéhez, még ilyen melegben sem. Természetesen fontos a lakás szigetelése, de ez nem csak a meleg, hanem a hideg ellen is véd, tehát ez már egy olyan szempont, ami a kánikulától függetlenül szerepelhet a fent említett szempontrendszerben.

Összefoglalóan a kánikulai meleg, illetve az ez elleni védelem csak egy kis része annak a szempontrendszernek, aminek a vevők által keresett lakásoknak meg kell felelni, így a meleg felerősödése nem befolyásolja a vevői igényeket, maximum kicsit késlelteti a tökéletes lakás megtalálását.

Lecserélné-e lakását a kánikula poklában?Ballagó Antal, FHB Ingatlan Zrt., irodavezető (Ingatlanközvetítői főosztály)

Általánosságban elmondható, hogy a vevők többsége elsősorban a jó benapozottságú ingatlanokat keresi. Elsősorban a természetes fényviszonyok miatt, hiszen ki ne szeretne reggel a kelő nappal ébredni, este pedig egy szép naplementében gyönyörködni. A lakás tájolásával együtt járó esetleges hőingadozást ma már (akár ha csak 2-3 hétről is van szó egy-egy nyári szezonban) szívesebben hidalják át különböző típusú árnyékoló- és klímaberendezésekkel.

A döntés persze az ingatlan típusától is függ. A házaknál illetve telkeknél abszolút mértékben a telek fekvése dominál, és bár egy házat a telken belül kis túlzással bárhova fel lehet építeni, az udvar, illetve a terasz, a kertkapcsolat fekvése a tapasztalataink alapján mindenképpen preferált. A kész házakat illetően a vevők szintén keresik a fenti kategóriát. Lakásoknál is fontos szempont a jó benapozottság, azonban a kompromisszumkészség mindenképpen nagyobb, ha jó környékről, épületről, esetleg piaci ár alatti ingatlanról van szó. A saját elvárások mellett természetesen befektetői megfontolás is áll, hiszen a kedvezőbb fekvésű ingatlannak az ár-érték aránya is jobb (vagyis ha majdan eladásra kerül), hamarabb találhatunk rá érdeklődőt.

A kereső vevők életkora is szerepet játszik a lakás kiválasztásában. A tapasztaltabb vásárlók nem szívesen választanak csak tetőtéri, vagy kizárólag déli, délnyugati fekvésű ingatlant, ennek ellenére azért legalább egy nappali, konyha vagy erkély jó, ha napfényes tájolású. A fiatalabb generáció mindenképpen napos, világos lakást keres, általában a középkorúak választanak kelet-nyugati fekvést, és az idősebbek, tapasztaltabbak keresnek árnyékosabb vagy hűvösebb ingatlant.

Tapasztalataink alapján nem mérhető a hűvösebb lakások előnyben részesítésének tendenciája. Egy-egy esetben fordul csak elő olyan helyzet, amikor ez kerül a középpontba. Vagyis továbbra is töretlen a világos, napos ingatlanok kereslete a hazai lakáspiacon.


Lecserélné-e lakását a kánikula poklában?Rutai Gábor, PR és elemzési vezető, Duna House Holding Kft.

Tapasztalataink szerint nem esnek ilyenkor vissza a lakásmutatások, legfeljebb elnyúlnak a hűvösebb estékbe. A vevők többsége tudja, hogy ami nyáron esetleg kellemetlenül napos, az télen viszont kellemesen az, és ettől világosabb is.

A déli fekvés elsősorban az állandó benapozottsága miatt élvez még ma is előnyt és nem az energetikai adottságai miatt. Ez utóbbin lehet segíteni szigeteléssel, árnyékolással, nem utolsó sorban pedig klímával. Azok a legjobb ingatlanok, amelyek ilyen hőségben is kellemesek, vagyis nem melegszenek át a falai, hiszen ugyanez a jótékony tulajdonság a téli fűtésnél is érvényesül, amikor a falak jól tartják a benti meleget.

Az ilyenkor melegebb lakásokban jobb, ha van klíma, hiszen aki elmegy megnézni a lakást és azonnal felforr benne, annak ez a rossz élmény marad meg, holott lehet, hogy amúgy nem jellemző ez a tulajdonság az évi 1-2 héttől eltekintve. Ilyenkor inkább estére szokás a lakások mutatását szervezni.