Tarlósék leszámolnak a Római-partra tervezett mobilgát "esküdt ellenségeivel"
2013.06.11. 17:29 I otthonterkep

Tarlósék leszámolnak a Római-partra tervezett mobilgát "esküdt ellenségeivel"


A szentendrei és a külföldi tapasztalatokat figyelembe véve bizonyos, hogy meg kell építeni a mobil árvízi védművet a Római-parton - mondta Tarlós István főpolgármester az MTI-nek.

Szentendre polgármestere, Dietz Ferenc arról számolt be, hogy bevált a városban a mobil árvízvédelmi fal, amely már negyedik napja tartja a megáradt Duna hatalmas víztömegét. Hangsúlyozta, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye szerint a Magyarországon még új árvízvédelmi rendszer, a 2013 márciusában elkészült mobilgát "hibátlanul működik" a Duna történelmi áradásakor.

A szentendrei mobilgát bevetés közben (forrás: facebook)

mobilgát.jpg

Tarlós István erre utalva azt mondta, a szentendrei és a külföldi tapasztalatokat figyelembe véve bizonyos, hogy meg kell építeni a védművet a Római-parton. Szerinte a mobilgát "esküdt ellenségeinek" hitelességén sokat rontottak az árvízi tapasztalatok, mivel kiderült, mégsem a már védett lakóparkok miatt kell megépíteni a szerkezetet. A fakivágással összefüggésben jelezte: sokan most szembesültek azzal, hogy a parton néhány száz "csuklóvastagságú" fát kellene kivágni, szemben a Nánási út mentén álló évtizedes fasorokkal.

Mindenesetre a beruházás megvalósulása után mindenképpen érzékelhető emelkedésre lehet számítani az ártéren elhelyezkedő ingatlanok értékében. Azt, hogy a fák kivágásával terhelt projekt mennyiben alakítja majd át a fővárosban teljesen egyedinek számító miliőt, azt most még nehéz pontosan megjósolni, ám várhatóan érzékelhető változásokat fogunk tapasztalni egy hétvégi bringázós, hekkezős túra alkalmával.

A Római-partra tervezett mobilgát látványterveinek forrása: varosban.blog.hu

gát_római1.jpg
gát_római2.jpg
gát_római3.jpg

Tarlós István kijelentette, hogy a jövőben csak a helyi többséget tekintik civilnek, és már csak az árvízvédelmi, vízügyi és geotechnikai tudomány képviselőit fogják szakértőként kezelni. Várhatóan néhány napon belül nyilvánosságra hozzák a Magyar Tudományos Akadémia bizottságának többségi döntéssel hozott állásfoglalását is - tette hozzá.

A főpolgármester ismét beszélt arról, hogy a mobilgáttal párhuzamosan a nyúlgátat is meg fogják erősíteni.

római_ot.png

A Margitszigeten először alkalmazott úgynevezett tengeri kígyóról szólva Tarlós István elmondta, hogy nagyon jók a tapasztalatok. A szerkezet 70 darab 20 méter hosszú és 90 centiméter átmérőjű tömlőből áll, amelyet először levegővel, majd vízzel töltenek meg. Egyetlen elem 13 tonna, s két egymás melletti kígyóval 1400 folyómétert védenek. Tarlós István hangsúlyozta, hogy a kígyó mentén sehol nem szivárog a víz a Margitszigeten.

Címkék: budapest óbuda árvíz gát római-part