Orbánról és a muzsikus cigányokról is neveztek el utcát és parkot Budapesten
2013.05.29. 12:30 I otthonterkep

Orbánról és a muzsikus cigányokról is neveztek el utcát és parkot Budapesten


Tizenkét közterület elnevezéséről, illetve nevének megváltoztatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés, 21 igen szavazattal, május 29-én.

A II. kerületben Tormay Cécile írónő, műfordító nevét veheti fel egy névtelen közterület, míg a VIII. kerületben a Muzsikus cigányok parkja elnevezést veheti fel egy Baross utca menti névtelen terület. Utóbbi helyszínen a közeljövőben köztéri emlékfalat is felállítanak, amelyen neves muzsikus cigányok emléktábláit helyezik el.

Albert Flórián aranylabdás labdarúgónak, a Nemzet Sportolójának állítanának emléket azzal, hogy az FTC stadion környékén róla nevezik el a Gyáli út egy szakaszát. Lakossági kezdeményezésre a XII. kerületben a Mártonhegyi út jelenleg névtelen, közhasználatra adott magánútja is felveszi az utcanevet. A XIII. kerületi képviselő-testület azt kezdeményezte, hogy közparkot nevezzenek el Cziffra György zongoraművészről, a XVI. kerületi önkormányzat pedig a Békés Imre tér átnevezésére tett javaslatot, a közterület a Csíkszentmihály nevet veszi fel. A XVII. kerület Rákoskeresztúr központjában az egykori buszpályaudvar területén kialakult névtelen közterületet nevezné el Fő térként.

A XVIII. kerület a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmára vonatkozó törvényre hivatkozva öt változtatást javasolt. A Pataky István utca - amely az illegális kommunista párt tagjának, vasmunkásnak nevét viseli - Borics Pál kőfaragó nevét veheti fel. A Fürst Sándor kommunista politikus nevét viselő utca elnevezését visszaállítják: a közterület 1945-ig Kiss István építész nevét viselte.

A Hámán Kató szakszervezeti vezető, az illegális KMP aktivistája után elnevezett utca is visszakapja az 1946 előtti nevet, vagyis Szurmay Sándor tábornok, honvédelmi miniszternek állít emléket. A Sallai Imre magántisztviselőről, az antimilitarista mozgalom szervezőjéről elnevezett utca Cziffra György zongoraművész nevét veszi fel. A Kulich Gyuláról, a két világháború közötti magyarországi kommunista ifjúsági mozgalom egyik vezetőjéről elnevezett utca pedig Orbán Balázs székelyföldi írónak, tudósnak állít emléket.

Címkék: budapest utcanév főváros