Jöhet a magáncsőd a bedőlt hiteleseknek? - Orbánék felvették a kapcsolatot
2013.05.09. 13:42 I otthonterkep

Jöhet a magáncsőd a bedőlt hiteleseknek? - Orbánék felvették a kapcsolatot


Felvettem a kapcsolatot az illetékes ír államtitkárral, az ottani magáncsőd intézmény nagyon jó megoldásnak tűnik a 90 napon túl késedelmes hitelek problémájára - mondta a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján Orbán Gábor, az NGM államtitkára. A magáncsőd "jó formájának" bevezetését Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója is támogatta, a bankok képviselői pedig nem zárkóztak el az ötlettől, amennyiben az a jelzáloghitelezés újraindulását segíti.
A hogyan viszont még nagy kérdés mindenki számára.

Látni rá némi esélyt

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint a nem teljesítő hitelek kezelésére jelenleg nincs hatékony program Magyarországon. A bankok irtóznak a magáncsődtől, mert attól félnek, hogy olyan formája fog megvalósulni, amely a jelzáloghitelezés intézményét veszélybe sodorja. Kérdés, a magáncsőd a meglévő szerződésekben milyen változást hoz. Szerinte lehet egyensúlyt teremteni, van jó magáncsőd is. Írország példája szerinte kiegyensúlyozott.

Orbán Gábor jó iránynak nevezte a tavalyi program valamiféle megismétlését és a Nemzeti Eszközkezelő jogosultsági körének bővítését a késedelmes hitelek problémájának rendezésére (de ez utóbbiban szerinte nem kellően együttműködők az ügyfelek). Az ír példa nagyon jó - mondta a magáncsőddel kapcsolatban. Elmondása szerint fel is vette a kapcsolatot a témában az illetékes ír államtitkárral. A magáncsőd bevezetéséhez komoly felkészülési idő kell, csodálkoznék, ha már idén bevezethető lenne - mondta Orbán.

hitelkonfi_1.jpg

Mit is jelent ez Írországban?


Azoknak, akik megegyezésre kívánnak jutni bankjukkal jelentős fizetési hátralékuk miatt, a legtöbb esetben le kell mondaniuk a magán-egészségbiztosításról és a gépjárművükről, ha viszont nem elérhető számukra a tömegközlekedés, ez utóbbit megtarthatják. Az elfogadható életszínvonal nem jelenti azt, hogy valakinek luxus körülmények között kell élnie, de azt sem, hogy büntetésül a létminimum tengődjön - nyilatkozta az újonnan felállított írországi csődhivatal igazgatója, Lorcan O'Connor.

Ez az első kísérlet Írországban arra, hogy fizetésképtelenség esetére standardokat állítsanak fel az érintett ügyfelek számára, alternatívát kínálva nekik a kilakoltatással szemben. Az ír bankok több tízezer lakáshitel átstrukturálást tervezik a következő hónapokban, aminek során a most napvilágot látott irányelveket kell követniük. Írországban makacsul magas a munkanélküliség, a bérek pedig az öt éve tartó gazdasági válság miatt jelentős esésen vannak túl. Mára négyből egy jelzáloghitelezés került a fizetésképtelenség állapotába a szigetországban. Mintegy 120 ezren számítanak 90 napon túl késedelmesnek, és további 100 ezer hitelt strukturáltak már át korábban.

Kép és szöveg forrása: Portfolio.hu