A lakásra megy el a legtöbb pénzünk
2013.04.26. 15:28 I otthonterkep

A lakásra megy el a legtöbb pénzünk

A magyar háztartások fogyasztási kiadásai havonta fejenként 65 790 forintra rúgtak tavaly, ez a 2011. évinél 2,1 százalékkal alacsonyabb - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványában.

Az előzetes adatok alapján a háztartások élelmiszer-fogyasztása 0,6 százalékkal mérséklődött 2012-ben. A lakásfenntartásra és háztartási energiára fordított kiadások – amelyek az összkiadás több mint 27 százalékát teszik ki – reálértéken 1,3 százalékkal mérséklődtek. A háztartások kiadásaiknak több mint felét, 51,7 százalékot lakásfenntartásra, háztartási energiára és élelmiszerre költötték, ezek közül is lakásfenntartásra és háztartási energiára fordították a legtöbbet, ami az előző évinél 0,7 százalékponttal nagyobb hányadot jelentett. A háztartásoknak a napi szükségletek - az étkezés, a lakhatás, a munkába, az iskolába járás költségeinek - fedezése után a többi szükséglet kielégítésére már csak összes kiadásuk alig több mint 37 százaléka maradt, ez 2012-ben az elmúlt évihez képest 0,9 százalékponttal csökkent.

Forrás: MTI

A lakás fenntartásához szükséges költségek csökkentése a lakás állapotának feltérképezésénél kezdődik. Ahhoz, hogy tudjuk, hol van orvosolandó probléma az ingatlanunkon, először is készíttessünk "Energiatanúsítványt". Megfelelően kivitelezett felújítás után a rezsink is jelentősen csökkenhet és a ingatlanunk is értékesebbé válik.(x)