A felnőtt lakosság közel fele hiteltörlesztő
2013.04.26. 15:28 I otthonterkep

A felnőtt lakosság közel fele hiteltörlesztő

A Cofidis szerint a 18-69 éves lakosság 76 százaléka, a 30 éven aluliak 49 százaléka vett már fel valamilyen hitelt, a korosztály 47 százaléka jelenleg is hiteltörlesztő. A lakosság hitelállománya továbbra is magas, miközben a bankokkal szembeni bizalmatlanság folyamatosan nő.

A negyedévente közölt "Cofidis Hitel Monitor" a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja. A reprezentatív kutatás a 18-69 éves korosztály körében zajlott. A 2013. első negyedéves felmérés szerint továbbra is a lakáshitel és a folyószámlahitel a leggyakoribb, a felnőtt korosztály 17, illetve 16 százalékának van. De magas azoknak az aránya is, akik gépjárműhitelt (10 százalék) vagy személyi kölcsönt (13 százalék) törlesztenek. A korosztály 26 százaléka egyetlen hitelt törleszt, 11 százaléka kettőt, 10 százalékának pedig három vagy annál több hitele van.

A hitelt felvevők száma ugyanakkor az elmúlt év hasonló időszakához képest 6 százalékponttal csökkent. A hitelfelvételi hajlandóság jelentősen csökkent: míg 2012 utolsó negyedévében a "Hitel Affinitási Index" 12,7 ponton állt, az idei év első három hónapjában 9,5 pontra esett vissza. Az index értéke 0-tól 100 pontig terjedhet, annál nagyobb, minél többen vettek fel hitelt a vizsgált időszakon belüli egy évben, illetve minél többen mutatnak nyitottságot általánosságban a hitelek iránt. 

A teljes hiteldíjmutatóról (THM) való tájékozottság terén az előző időszakhoz képest kismértékű javulás látható. A 18-69 évesek fele úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben tisztában van a fogalom jelentésével, míg a csoport egyötöde nem igazán tudja, mi az a THM. Az elmúlt három évben számottevően csökkent a bankokkal szembeni bizalom: a lakosság 87 százaléka mondta azt, hogy kevésbé bízik ma a pénzintézetekben, mint a válság előtt.

Forrás: MTI

 

Pénzügyi segítsére lenne szükséged álmaid lakásának megvásárlásához. Próbáld ki az "FHB Hitelkalkulátorát" (x)

Címkék: hitel lakosság