A britek laknak a legkisebb lakásokban
2013.04.26. 15:28 I otthonterkep

A britek laknak a legkisebb lakásokban

A britek laknak a legkisebb otthonokban egész Nyugat-Európában, az új építésű lakások és házak átlagterülete mindössze 76 négyzetméter. 30 éve még 85 négyzetméter volt az átlag, azaz tíz négyzetmétert szűkültek a lakóingatlanok, átlag szobaszámuk pedig 5,2-ről 4,8-ra csökkent.

A The Daily Mail című brit lap összevetésül megjegyzi, hogy Írországban 87,7, Hollandiában 115,5, Dániában pedig 137 négyzetméter az új lakóingatlanok átlagterülete. Ami a brit egy hálószobás lakásokat - a legkisebb kategóriát - illeti, azok mindössze 46 négyzetméteresek, a méret nagyjából egy metrókocsiéval vetekszik. Ráadásul az ablakaik kicsik, általában csupán vánkosnyi méretűek, és a természetes fény hiánya megviselheti az immunrendszert. Az utóbbi 10 évben épült lakásokban lakók 75 százaléka alapgondnak tartja a helyszűkét, és elsősorban emiatt akar elköltözni. A britek csaknem egyharmada földszintes házban szeretne lakni, ám éppen ezekből épül a legkevesebb, négy éve például mindössze 300 készült. Az összes brit lakóingatlannak csupán a két százalékát teszik ki, miközben a lakosság 30 százaléka ilyenben szeretne élni.

Forrás: MTI

Az Otthontérképen található ingatlanok közül jelenleg egy terézvárosi lakás a legkisebb a maga 9 négyzetméterével. Az Otthontérképen jelenleg több mint 1500 darab, 40 négyzetméternél kisebb budapesti lakás közül válogathatsz.

9_nm.png

Címkék: lakás kislakás