Hangulatos luxus házat adott el a magyar milliárdos
2018.01.19. 06:00 I MeNa

Hangulatos luxus házat adott el a magyar milliárdos

Tavaly igencsak beállt a világ egyik legdinamikusabb ingatlanpiaca. Manhattanben még a luxus kategóriában is stabilizálódtak az ingatlanárak, persze akadtak azért hatalmas üzletek. Az egyiket egy magyar származású milliárdos ütötte nyélbe.

Az eladott ház belső kertje:

kuria_5.JPG

A Keleti 12. utca 73 alatti, 5 emeletes mészkő kúriát ugyanis Andrew L. Farkas, magyar származású ingatlanbefektető értékesítette 41 millió dollárért. Egyébként az ő családja birtokolja az Alexander áruházláncot is.

További képek az ingatlanról:

kuria_1.JPG

kuria_2.JPG

kuria_3.JPG

kuria_4.JPG

Arról nem kaptunk hírt, hogy a befektető milyen más tranzakciókban vett részt az év során illetve milyenekre készül. Biztosra vehető azonban, hogy ő és családja továbbra is aktív szereplő marad ezen a piacon, s nem csupán a lakóingatlanoknál, hanem az üzleti célú egységeknél is feltűnik majd a nevük.

Ez a terasz is része az eladott háznak!

kuria_6.JPG

Manhattanban tavaly több csúcskategóriás ingatlant kényszerültek a meghirdetett árnál olcsóbban eladni, tovább is tartott az eladás, miközben csökkent a korábbi években megfigyelt licitháború a vevők között. A normál lakossági piac egészséges módon működött, nagy az igény a kislakások és a közepes méretű otthonok iránt. A befejezett tranzakciók száma 12 ezerre tehető, együttes értéke pedig 25,9 milliárd dollárra. A 10 millió fölötti árú ingatlanok ennek 18 százalékát teszik ki. Az átlagos eladási ár 2,2 millió.

Sem az eladóknak, sem a vevőknek nem kellett sokáig várni az ügyleteknél. De sok eladónak lejjebb kellett vinni az árat, átlagosan 9 százalékot engedve. A luxusingatlanoknál az eladóknak átlagosan 213 napba került az eladás, ami 17 nappal több, mint 2016-ban.

Minden új építésű luxuslakást eladtak

A közel 2400 új építésű luxusingatlan mindegyike (!) elkelt, ami akkor sem kis dolog, ha ez a szám egyébként a korábbi években épített és eladott luxuslakások számánál százzal kevesebb. A CityReality 1750 új fejlesztése közül a 60 emeletes, tribecai üveg felhőkarcoló volt a legsikeresebb. Ennek a felső, penthouse lakása 47,87 millió dollárt ért és ez volt a város 6. legnagyobb ingatlan adás-vétele is. Szintén ebben a negyedben vásárolt lakást Meg Ryan és Jake Gyllenhaal is.

A legnagyobb üzletek

A 2017-es év legdrágább vétel decemberben történt. A Park Avenue 432 alatti szuper magas épületben kelt el három penthouse lakás a 92. és a 93. emeleten 91,1 millió dollárért. Ismeretlen vevő vásárolta meg őket.

Az év második legdrágább tranzakciója a Park 432. 85. emeletén található penthouse eladása volt, itt 65,6 millió dollár cserélt gazdát. A ház elég népszerű és drága, legalábbis abból kiindulva, hogy a harmadik legdrágább lakás is itt kelt el, két emelettel lejjebb 65,1 millió dollárért.

Mi várható idén?

A szakértők úgy jósolják, hogy a piac idén is viszonylag stabil marad. „Az elmúlt 5-6 év szuperluxus fejlesztéseinek időszakát lezártuk. A házak felépültek, elkeltek, most a következő fázisba lépünk” – mondta például Jonathan J. Miller, a Miller Samuel cég elnöke.

Daniel Levy, a CityReality ügyvezető igazgatója ehhez annyit tett hozzá, hogy szerinte „a piac megtalálta az egyensúlyát.”

(Fotó: Corcoran Group)

Címkék: Manhattan magyar milliárdos penthouse lakások amerikai ingatlanok