Minden, amit a levegőtisztító készülékekről tudni akartál
Négyzetméter
2017.10.30. 06:03 I galerika

Minden, amit a levegőtisztító készülékekről tudni akartál

Sokaknak úri huncutságnak tűnhet egy levegőtisztító készülék beszerzése, pedig lakásunk levegője rengeteg, az egészségre káros anyagot tartalmazhat. Hogy egy nagyvárosban mitől lehet szennyezett a levegő a lakásban, azt nem kell ecsetelnünk, de a vidéki otthonok levegője sem feltétlenül egészséges, ha valaki allergiás, asztmás, vagy a nem megfelelő szigetelésnek és szellőztetésnek köszönhetően már megtelepedett a penész.

levegotisztito1.jpg

Kép forrása: eclectichomes.co.uk

Sokan panaszkodnak ugyanis arra, hogy az egyszer már kialakult penész a rendszeres szellőztetés ellenére sem tűnik el nyomtalanul, azoknak pedig, akik szinte mindenféle virágporra allergiásak, a szellőztetés nem megoldás.

Álomszép lakás a József Attila lakótelepen

levegotisztito2.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Így különböző okokból ugyan, de bárkinek szüksége lehet levegőtisztítóra, amik szűrőrendszerüktől, hatékonyságuktól és áruktól függően sokfélék lehetnek, de meg kell, jegyezzük, hogy még a legolcsóbbak is igencsak zsebbenyúlósak. Nézzük hát, milyen levegőtisztító készülékek közül választhatunk!

HEPA filteres légtisztítók: A porszívókból is ismert HEPA filterek kiszűrik a levegőből a port, az allergéneket (por, pollen, macskaszőr), a penészgomba spórákat, vírusokat és baktériumokat. Hogy miért nem elég akkor a HEPA filteres porszívóval történő porszívózás? A válasz egyszerű: A porszívó nem szűri át a lakás levegőjét, csak a porral együtt beszívott levegőt engedi vissza tisztán a lakásba, ez azonban allergiások számára még kevés.

Aktív szén szűrős készülékek: Az aktív szén szűrős készülékek általában HEPA filtert is tartalmaznak, sőt ma már nem nagyon gyártanak HEPA filteres légtisztítót sem aktív szén szűrő nélkül. Az aktív szén lényegében annyiban tud többet a HEPA filternél, hogy megköti a szerves anyagokat, a szagokat, a füstöt és a gáz halmazállapotú méreganyagokat is.

Szépen felújított lakás a XI. kerületben

levegotisztito3.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Ionos légtisztítók: Az inonizátorok (elektrosztatikus légtisztítóknak is nevezik őket) a levegőből negatív ionokat, azaz anionokat állítanak elő, melyek megkötik és semlegesítik a pozitív ionokat, azaz az allergéneket, spórákat, kellemetlen szagokat, vírusokat, baktériumokat.

Két alapvető típusukat különböztetjük meg:

  • az ionizáló sugárzást előállító készülékek: leggyakrabban, az egészségre legkevésbé káros UV fény kibocsátásával működnek, ezeket inkább az egészségügyben és az élelmiszeriparban használják,
  • az elektromos töltések létrehozásával, ún. koronakisüléssel működő készülékek: a háztartásoknak gyártott készülékek legtöbbje ilyen.

Amit még fontos tudnunk az ionizátorokról, hogy a negatív ionoknak számtalan pozitív élettani tulajdonságuk van, viszont ezek a készülékek működésük során ózont bocsátanak ki, ami kifejezetten káros az egészségre.

Gyönyörű családi ház Pomázon

levegotisztito4.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Germicid lámpával (UV-C fénnyel) ellátott légtisztítók: Bár az ionizátorok egy része is UV fénnyel működik, a HEPA filteres, aktív szénszűrős kombinált készülékek között is van olyan, amiben egy UV-C fényt kibocsátó lámpa is található. Az UV-C fény fertőtlenítő hatású, és bár nem annyira ismert, mint az UV-A vagy UV-B sugárzás, szintén káros a szem és a bőr számára. Amit az ilyen készülékekről fontos tudni, hogy az UV-C sugárzást nem bocsátják ki, hanem a levegőben lévő mikroorganizmusokat a készüléken belül pusztítják el.

Fotokatalitikus légtisztító berendezések: Alapvetően ezek a készülékek is HEPA szűrős gépek, rendszerint ionizátorok is egyben, melyekben egy ún. titánium apatit fotokatalizátor is található. Erről a szűrőről azt kell tudni, hogy a titán-oxid természetes fény hatására aktiválódik, hidroxil szabadgyököket hoz létre, és a felszívott káros anyagokat vízzé és szén-dioxiddá oldja fel. Ennek a szűrőnek más szűrőkkel szemben az az előnyös tulajdonsága, hogy a formaldehidet is ártalmatlanítja, ami a padlószőnyegek, tapéták, laminált bútorok ragasztóinak alapanyaga. Érdekességként jegyezzük meg, hogy ma már nagyon sok klíma is rendelkezik ilyen szűrővel.

Ózongenerátorok: Az ózongenerátorok is rendszerint aktívszénszűrőkkel és ionizátorral együtt működnek, és a levegőt negatív ionokkal és ózonnal dúsítják. Az ózon gyakorlatilag minden a levegőben található káros anyagot ártalmatlanít és fertőtleníti a levegőt, sőt a tárgyak felületét is, viszont káros az egészségre. Az ilyen készülékekben az ózonkibocsátás általában szabályozható, és a gyártók állítása szerint a felesleges ózon oxigénné alakul. Keveset tudunk tehát arról, hogy az ózon mennyire káros vagy előnyös, és erről egyelőre a szakértők véleménye is igencsak megoszlik.

Légsterilizáló készülékek: A légsterilizáló készülékek a legkevésbé ismert légtisztító készülékek. Nagyon egyszerűen, hővel működnek, a beszívott levegőt 200°C-ra melegítik fel, ami elpusztítja az allergéneket, baktériumokat, vírusokat, spórákat, illékony szerves vegyületeket. A légsterilizáló készülékek érdekessége, hogy más levegőtisztító berendezésekkel ellentétben nemhogy növelik, hanem még csökkentik is a levegő ózon tartalmát.

Levegő tisztító berendezések karbantartása

A levegő tisztító berendezések egyik legnagyobb hátránya, hogy rendszeresen tisztítani kell őket. Van, amelyik házilag is mosható szűrőkkel rendelkezik, van azonban olyan is, amit évente a gyártóhoz kell elvinni tisztításra (emiatt sok készülék csak Budapesten tisztítható, ami vidékieknek hátrány). Nem elég, hogy ezek a készülékek már önmagukban is elég drágák, az évente cserélendő szűrők ára is több ezres, tízezres tételt jelent, ezért vásárlás előtt érdeklődjünk utána a karbantartás módjának. Az egyetlen kivételt a légsterilizáló készülékek jelentik, melyek semmiféle karbantartást, tisztítást nem igényelnek.

Ha veszek egy légtisztítót azzal mindent megtettem?

Sok káros anyag, allergén a szőnyegekben, bútorszöveteken tapad meg, ezért ha lehet, ne használjunk padlószőnyeget, és ha valaki allergiás a családban, gyakrabban portalanítsunk, porszívózzunk.

Az egész lakásban vagy csak egy szobában?

Elsősorban pénz kérdése, hogy egy akkora teljesítményű légtisztító berendezést vegyünk, ami az egész lakás levegőjét átforgatja, és kétségtelen, hogy az asztmások, allergiások számára fontos, hogy az egész lakásban tiszta legyen a levegő. De vajon jó-e ha az egész lakás teljesen vírus és baktériummentes is?

Ahol kisgyerek van, természetesen nem ajánlott az egész lakás levegőjét teljesen sterilizálni, hiszen így esélyt sem adunk az immunrendszer megerősödésére. Egy hordozható, egy szoba levegőjét átforgató levegőtisztítót azonban könnyen áthelyezhetünk mindig abba a helyiségbe, ahol épp szükség van rá.

Honnan tudhatjuk, mekkora egy készülék kapacitása?

A légtisztító készüléknél általában meg van adva, hogy az adott berendezés hány négyzetméteres helyiségben képes átforgatni a levegőt. Az átlagember számára ez a legjobb viszonyítási alap, kérdés azonban, hogy ez mit jelent a nagy belmagasságú helyiségek, vagy a duplabelmagasságú, galériás nappalik esetében.

Vannak azonban gyártók, akik nem négyzetméterben adják meg a kapacitást, hanem a légszállítást adják meg köbméter/órában. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk rá a termék forgalmazójától vagy gyártójától, hogy ez kb. mégis mekkora szobának felel meg.

Rendelkeznek-e ezek a készülékek bármilyen minősítéssel?

A légtisztító berendezések minőségének meghatározására az ún. CADR minősítést használják. Olyan készüléket válasszunk, melynél ez az érték minimum 250, de természetesen minél magasabb, annál jobb a készülék minősége.

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban (X)

Nyerjen Philips termékeket!(x)

Címkék: allergia szmog vidék asztma nagyváros pollen levegőtisztító penész allergén tiszta levegő négyzetméter