Egy garzonból is lehet nagy lakás, megmutatjuk hogyan!
home dekor
2017.08.08. 06:00 I heveis

Egy garzonból is lehet nagy lakás, megmutatjuk hogyan!

Ha túl kicsi a lakása, akkor érdemes ötletet meríteni ebből a japán példából, ahol mobilfalakkal lehet könnyedén változtatni a teret. Nemcsak designos, hanem praktikus megoldás azoknak, akik garzonjukból a legtöbbet szeretnék kihozni!

A japán építészet hatalmas kihívás elé nézett a II. világháború után. A háború több várost eltörölt a föld színéről, így a városképet gyakorlatilag gyorsan összetákolható, kis családi házak alkották. Ha ezek az épületek összedőltek, gyorsan újjáépítették, így maga ez a helyzet az innovatív ötleteknek kiváló táptalaja volt. Ebből alakultak ki a klasszikus lekerekített belső terek, amelyek még mindig dominálnak a japán építészetben.

j02.jpgFotó: Camp Design

Nemcsak a történelem volt nagy hatással a lakóházakra, hanem maga a természeti környezet is. Mivel gyakoriak a földrengések, természeti katasztrófák illetve a párás időjárás, ami megviseli az épületeket, ezért a legidősebb is alig 25 éves. Az épületek anyagára jellemző, hogy a természetben megtalálhatóak organikusak: fa, papír. Ez szintén azért van, mert így könnyen átépíthető, javítható, továbbépíthető.

j04.jpgFotó: Camp Design

Ezekből az előzményekből inspirálódva egy japán cég csodálatos megoldást talált ki a kis lakóterek problémájára. A Camp Design megoldása kiváló az olyan helyeke, amikor egy szűk telekre kell minél hasznosabb terekkel rendelkező házat építeni. Alapvetően a nagy népsűrűség miatt Japánban ez egy jellemző probléma.

j05.jpgFotó: Camp Design

Ők úgy oldották meg ezt a problémát, hogy az alaprajzon már különféle modulokat helyeztek el. A plafonon lévő egységek azt a célt szolgálják, hogy szükségszerűen lehessen változtatni a teret. A túlméretezett fagerendák egyrészt designelemek is, hiszen a fehér falakkal együtt természetes hatást keltenek.

j03.jpgFotó: Camp Design

De szerepük túlmutat ezen, ugyanis bennük síneket helyeztek el, amelyekbe mobilfalak illeszthetők. Ezzel a megoldással könnyedén változtatható tereket hozhatnak létre.

j06.jpgFotó: Camp Design

Mivel itt csak felfelé lehet terjeszkedni, így az épület közepén egy nyitott, fém lépcsőt helyeztek el. Szinte csatornaszerűen köti össze az egyes szinteket, sőt a tetőről beáramló fényt is bevezeti a helyiségekbe.

j07.jpgFotó: Camp Design

Az egyes mobilfalak a fa és az áttetsző anyagok kombinációja. Ezzel a megoldással szinte megsokszorozták a teret, ami kiváló megoldás lehet akár az egyszobás garzonoknál is!

 

Címkék: garzonlakás japán építészet home dekor mobil falak