Mintásat a mintással? Miért ne?!
Home dekor
2017.08.06. 06:00 I galerika

Mintásat a mintással? Miért ne?!

Gyerekkorunkban vajon hányszor hallottuk anyukánktól, hogy kockásat a csíkossal vagy pöttyössel ne vegyünk fel? Ez a szabály érvényes a lakberendezésben is. Kivéve, amikor nem. A különböző minták ugyanis egymással bátran kombinálhatók, ha betartunk néhány alapszabályt.

mintasat-a-mintassal1.jpg

Kép forrása: prestigious.co.uk

Egy új minta egy helyiséget élettel telivé vagy akár személyesebbé is varázsolhat, ahhoz azonban, hogy megfelelően kombinálhassuk őket, először vegyük sorra a minták négy fő csoportját.

Csíkosak: A csíkos minták állhatnak kettő vagy több színből, esetleg egy szín különböző árnyalataiból. Ezzel a mintával van a legkönnyebb dolgunk, különösen, ha a klasszikus tengerészkék-fehér, vagy fekete-fehér kombinációval kell dolgoznunk. A csíkosat, mint mintát gyakorlatilag tekinthetjük semlegesnek, így bármilyen más mintával nyugodtan kombinálhatjuk.

De sok lakberendező ugyanilyen semlegesnek tartja a pöttyöset is, ami a viszonylag egyszerű és folyton ismétlődő mintának köszönhetően, nemcsak élettel teli, ugyanakkor romantikus minta, de szintén bármelyik mintával kombinálható.

Tuti tipp: A csíkok pöttyökkel kombinálva pedig abszolút nyerők, és nincs az az enteriőr, amit elronthatnánk egy ilyen párosítással.

Geometriai formák: A geometriai formák rendkívül egyszerűek, legyen szó akár háromszögekről, négyszögekről, körökről vagy hatszögekről. Voltaképpen a csíkok is ide tartoznának, de a lakberendezők csak a komplexebb geometriai alakzatokat sorolják ebbe a csoportba.

A szögletes geometriai formák kombinálása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy különböző mintákat használjunk.

És itt érdemes szót ejteni személyes kedvenceimről, a csillagokról, amelyek használatukat tekintve leginkább a pöttyökhöz hasonlítanak, és csíkokkal kombinálva igazán ütős párost alkotnak.

mintasat-a-mintassal2.jpg

Kép forrása: pinterest.com

Tuti tipp: A geometriai formákkal való dekoráció elronthatatlan, ha olyan mintákat használunk, melyeknek egyforma a vonal vastagsága.

Virágminták: A virágminták a lehető legkomplexebb és legváltozatosabb minták, és a levélmintákat is ide soroljuk, még akkor is, ha konkrétan virágok nincsenek rajtuk. Ezek a minták egymással remekül kombinálhatóak egészen addig, amíg azonos színekkel párosítjuk őket.

Tuti tipp: Egy harsány színű virágminta, egy visszafogottabb árnyalatú, éles, hegyes háromszög mintával remek kontrasztot teremt, így remek párost alkothat.

Organikus minták: Ide tartozik minden olyan minta, ami fellelhető a természetben, mégsem sorolható a virágminták közé. Például a zebra vagy a párduc minta, vagy a faerezetes és a márvány minta. És itt kezd el a helyzet bonyolódni, ugyanis a törzsi minták vagy a batikolt minták például pont a geometrikus és az organikus minták határán helyezkednek el.

Erre jó példák a mór építészet mintái, melyeket gyönyörűen kombináltak geometrikus formákkal ebben az I. kerületi lakásban.

mintasat-a-mintassal9.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Íme, egy remek példa arra, hogy a zebra minta milyen jól kombinálható a cikk-cakk mintával. A kanapén egy virágmintás párna is helyet kapott, ami szintén a helyiség része, hiszen színvilága összhangban van a cikk-cakk mintás lábtartóval és a fotelban elhelyezkedő párnával.

mintasat-a-mintassal3.jpg

Kép forrása: decoist.com

Szerencsére van néhány alapszabály, ami segíthet eldönteni, mit, mivel, hogyan kombinálhatunk.

Színek: Alapvetően bármilyen mintát bármivel párosíthatunk, ha a különböző minták azonos színűek. Persze nemcsak egy színt használhatunk, lehet szó két vagy maximum három egymáshoz illő színről, vagy egy szín 2-3 különböző árnyalatáról. De a különböző minták, akkor is jól mutatnak, ha a színeik is különbözőek, viszont a minta háttereként szolgáló szín azonos.

mintasat-a-mintassal4.jpg

Kép forrása: themanacooler.com

Tuti tipp: A fekete-fehér kombinációval nem lőhetünk mellé, bármilyen mintákat is használunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy a fekete és a fehér 50-50%-ban szerepeljen az enteriőrben.

Méret: Hogy mit mivel kombinálhatunk az alapvetően függ a minták méretétől is. Itt alapvetően két szabályt követhetünk, vagy minden minta egyforma méretű, vagy mind különböző lesz. Az elsőn nincs mit magyarázni, egyértelmű, hogy például egy fekete-fehér csíkos és egy fekete-fehér cikk-cakk mintás anyag jól mutat egy helyiségben, ha a sávok egyforma szélesek. De a különböző méretű minták is jól mutathatnak, ha a kisebb mintát alapvetően nagyobb felületen és visszafogottabb színben, míg a nagyobb mintát kisebb felületen és élénkebb színben használjuk.

A 60-30-10-es szabály: Ha három mintát használunk egy helyiségben fontos, hogy ügyeljünk az arányokra is. Válasszunk egy mintát, amit szeretnénk, ha domináns lenne a helyiségben, ez adja a mintás felületek 60%-át, ez lehet például a fal. A második, kevésbé domináns minta kell, hogy adja a felületek 30%-át, ez lehet például a szőnyeg. A harmadik minta csak a felületek 10%-én szerepeljen, ez lehet például egy fotel vagy egy díszpárna.

Természetesen nem kell mindezt négyzetcentiméterre kimérnünk, de itt is ügyeljünk arra, hogy nagyobb felületen kisebb, semlegesebb színű, kisebb felületen nagyobb, élénkebb színű mintát használjunk.

Csíkos, geometrikus és virágmintás díszpárnák egy gyönyörű hálószobában, tökéletes harmóniában.

mintasat-a-mintassal5.jpg

Kép forrása: theinspiredroom.net

Néhány plusz ötlet

Hagyományos szőnyegek: A hagyományos, gazdag mintavilágú és gyakran élénk színű (jellemzően piros) szőnyegek, melyek nagyjából minden nagymama háztartásában megtalálhatóak, lakberendezés szempontjából ugyanolyan semlegesnek bizonyulnak, mint a csíkos minta, így gyakorlatilag bármivel párosíthatóak.

Ennek a terézvárosi lakásnak a nappalijában például pont egy ilyen szőnyeg látható, és az apró virágmintás ülőbútorokkal és az asztali lámpával is remekül mutat.

mintasat-a-mintassal6.jpg

Még több képért kattintson a fotóra!

Hagyományos minták: Ugyanez igaz az olyan hagyományos mintákra, mint például a kínai porcelán vagy a „Toile de Jouy” mintára.

A „Toile de Jouy” mintát gyakran használják ágyneműkön, itt csíkossal egészítették ki.

mintasat-a-mintassal7.jpg

Kép forrása: projektoskop.pl

Cikk-cakk minta: A cikk-cakk minta egy igazi klasszikus, ami mégis sokkal élénkebb, mint a csíkos. Nagyjából mindennel párosítható miközben energiát, lendületet ad az enteriőrnek.

Tuti tipp: Keverjük a cikk-cakk mintát vagy csíkosat egy kisebb geometrikus mintával és egészítsük ki virágmintával, ahogyan a képen is látható!

mintasat-a-mintassal8.jpg

Kép forrása: pinterest.com

Ha ezek után még mindig bizonytalanok vagyunk, hogy mit mivel párosítsunk, ne a falakon, vagy a drágább, nagyobb darab lakástextileken kezdjük a kísérletezést, mint például a szőnyeg vagy a függöny. Próbálkozzunk először díszpárnákkal vagy kisebb kiegészítőkkel, amiket könnyen lecserélhetünk, ha mégis rosszul választottunk.

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: színek csíkos minták geometrikus virágmintás cikk-cakk home dekor