Divatba jött a luxusbirtok a szőlőhegyen
2017.07.16. 06:00 I Törpilla von Gödöllő

Divatba jött a luxusbirtok a szőlőhegyen

Bár a globális bortermelés mennyisége 2016-ban húsz éves mélypontra zuhant, a tehetősek soha nem látott érdeklődést mutatnak az ültetvények és a borászatok iránt.

bordeaux_vineyard_market_2.jpg

Vonzó perspektíva. Forrás: luxurydefined.com

Érdekes vásárlói trendeknek és váratlan növekedésnek lehetnek szemtanúi egyes régiókban a szőlőbirtokok világpiacának elemzői.  A meghökkentő tendenciákra a luxurydefined.com elemzése hívta fel a figyelmet.

Annak ellenére, hogy a globális bortermelés mennyisége 2016-ban elsősorban időjárási okok miatt húsz éves mélypontra zuhant, a tehetősek soha nem látott érdeklődést mutatnak az ültetvények és a borászatok iránt.

bordeaux_vineyard_market_3.jpg

Bordeaux-i tájkép. Forrás: luxurydefined.com

Kitüntetett figyelem kíséri például a neves európai bortermelő régiók ingatlankínálatát a kínaiak részéről, ez azonban várhatóan mérséklődni fog a következő másfél évben, mivel az új devizaátváltási korlátozások gátolják a tőkekiáramlást az ázsiai óriásországból.

winery-roses-spain.jpg

Ültetvény Spanyolországban. Pezseg a piac. Forrás: luxurydefined.com

A csökkenő kínai keresletet azonban ellensúlyozni fogja a baby boomerek, azaz az 1946 és ’64 között születettek által támasztott igény. A luxurydefined.com elemzése rámutat: a vizsgált piacok közel 70 százaléka esetében érkezett jelzés arról, hogy ezek a vásárlók egyre nagyobb piaci befolyásra tesznek szert.

A dollár erősödésével egyre több amerikai befektető fordul a Bordeaux-i borvidék felé, és a neves olasz bortermelő vidékeken – Toszkánában, Piemontban, illetve Friuli-Venezia Giulia régióban – is megnőtt a külföldi érdeklődők száma.

bordeaux_vineyard_market_4.jpg

Megtalálta a tőke a tőkét. Forrás: luxurydefined.com

Bár természetesen a luxus kategóriájú borászatok ára számos tényezőtől – talajtól, szőlőfajtától, az ültetvények korától és hozamától is – függ, az átlagár most 3,2 millió dollár, ami csaknem harmadával magasabb, mint a luxusotthonok 2,1 millió dolláros ára – mutat rá a luxurydefined.com.

Szóval, egy luxusborászatot valaki?

 

Címkék: bordeaux toszkána exkluzív luxus elemzés borászat vidék