Miért nem veszi senki a házrészeket?
ELADÓ/KIADÓ
2017.06.28. 06:00 I TothGeza78

Miért nem veszi senki a házrészeket?

Érti ezt valaki? A vidéki nagyvárosokban és Budapesten egyaránt fillérekért kínálják a földszintes, „féltetős” házrészeket. Ha ilyen otthona van valakinek, sokszor csak annyit ér, mint egy szuterén lakás, aminek majdnem mindenki számára nyilvánvalók a hátrányai.

Persze egy házrésznél hosszan sorolhatom a hiányosságokat. Kezdjük a fő gonddal: sok esetben rossz a szomszédság, vizesedhet a régebbi építésű efféle lakás, a kertek pedig kicsik, minden áthallatszik, szinte együtt élünk a szomszédokkal. No, de egy szép lakópark földszinti kertkapcsolatos lakásai sem igazán mások, vagy épp egy sorház sem sokban tér el ettől. Mégis, mindkét lakásforma legalább dupla annyiba kerül, mint a házrész.

Ez egy kifejezetten retro, 100 nm-s sorház Pest XVIII. kerületében, alapos felújításra szorul, mégis közel 24 millió az irányára.

pestlorinc_sorhaz_retro.png

Van egy sokkal jobb állapotú lakás, eléggé közel van a városhoz, a kerületen belül jó elhelyezkedésű, kívülről is teljesen felújított, 90 négyzetméteres, ami majdnem akkora mint az előző ház. Mégis, mivel nem a modern sorház vonalat követi, hanem a problémás megítélésű házrész jellege van. Ennek az irányára közel hatmillióval kevesebb a lepukkant sorházhoz képest! Mi több kemény áralku vár a tulajdonosra, aki ilyen ingatlant kínál.

feltetos_pestlorinc.png

Jó-jó, belátom, némi diszkont indokolt. Lutri a lakóközösség, közel sem olyan letisztult, sőt kissé régies a megjelenés, problémás lehet a régi építés (ez a régi bérházaknál miért nem ilyen lényeges kérdés!?) – de a leglényegesebb az, hogy valamiért „ciki” ilyen féltetős házrészben lakni. Legyen akármilyen virágos az ablak, akármennyire felújított és gyönyörű a kis ház – mintha a lakástípussal lenne egy hatalmas ellenérzés.

Mi lehet ez? Csak tippelni tudok. „A legszegényebbek laknak házrészben” – talán ez a csak részben igaz mondat ivódott mélyen a tudatalattinkba országszerte. Ez pedig olyannyira igazzá vált, hogy drámaian lenyomta az árakat. A másik ellenérzés az ilyen ingatlanokkal kapcsolatban az, hogy az új tulajdonos tart a régi házrészhez "hozzátoldott" megoldásoktól. Építészetileg sok problémát szülhetnek ezek a megoldások. 

Az ilyen lakások akármilyen szépen felújítottak, nem, valahogy egyáltalán nem kellenek. Ami pedig döbbenetes: még az elegáns környékeken sem.

Itt van egy zuglói házrész, ami hatalmas, 60 négyzetméteres, egy ekkora lakás Zuglóban legalább 20 millió, akkor is, ha történetesen panel. Szép állapotban lehet 25 millió is. Ez a házrész viszont csak 14 millió. Jó kívülről nem néz ki úgy, mint egy impozáns családi ház – de nem is annyi az ára.

zugloi_feltetos_haz.png

Rendben, itt vannak gondok a belmagassággal, de a diszkont ár talán akkor is túlzás, nem? Vagy a lakások túl drágák és a házrészek vannak helyesen árazva? Ki tudja. Ám, ha kedveli a házrészeket, akkor Ön most sok, olcsó megoldás közül választhat, és nem csak a fővárosban, hanem a vidéki nagyvárosokban is. Ott is körülnézünk még. Nézzen vissza oldalunkra.

Címkék: Budapest otthontérkép eladó/kiadó Budapest XVIII kerület házrészek féltetős házrészek féltetős házrészek Budapest Budapest XIV kerület eladó házak Budapest