A gyereknek a hagyatékról is érdemes beszélni a szüleivel
2017.05.20. 06:00 I csorbazs

A gyereknek a hagyatékról is érdemes beszélni a szüleivel

Az öregedés egy természetes folyamat, mégis az emberek tartanak tőle és nem szívesen beszélnek a korral együtt megváltozó élethelyzetükről. A MarketWatch cikke szerint az 55 év feletti szülők 34%-a még nem beszélgetett el felnőtt gyermekével a nyugdíjas évekről, arról, hogy miből fog majd megélni, vagy éppen vannak-e tervei a hagyatékra vonatkozóan. A kényes beszélgetés kerülése azonban nem megoldás! Íme néhány tipp, ami segíthet!

Egy amerikai terapeuta, Susan Zimmerman elmondása szerint ez a téma igen érzékeny, tekintve, hogy a tabuk táborát erősíti, nem beszélve arról, hogy mind a szülőknek, mind pedig a gyereknek nehéz erről beszélni. A kérdést azonban nem érdemes a szőnyeg alá söpörni, hiszen a jövőben, a szülők halála után komoly veszekdéseknek vehetik így elejét. Képzeljünk csak el egy szituációt, amikor a nagyszülők kizárólag az egyik gyerekre hagyják a családi házat, ennek okáról viszont nem beszélnek, mert kerüli ezt a témát. Egy "egyszerű" beszélgetéssel évtizedes cívódások előzhetők meg!

pexels-photo-302083.jpg

A beszélgetés kezdeményezése

Brad Klontz pszichológus szerint nincs azzal gond, ha a gyerek kezdeményezi a beszélgetést, a tálalásra azonban ügyelni kell, sőt, arra is, hogy a testvér is jelen legyen, hiszen így mindketten ugyanazt az információt hallják. Érdemes nem egyszerre fejest ugrani az öröklés kérdésébe, inkább felvezetni és előre szólni, hogy a szülők is felkészülhessenek.

A szülő az első

Fontos, hogy a szülők érezzék, hogy a beszélgetés értük van! Éppen ezért jó többször is tudatosítani, hogy azért kell erről beszélni, hogy aztán minden úgy történjen, ahogy eltervezték.

Óvatos kommunikáció

Olivia Mellan szerint célravezető a lehető legempatikusabb módon viselkedni, belehelyezkedni a másik szerepébe és ennek verbális kifejeződést is adni.

home-1438305_1280_1.jpg

Kérés, megerősítés, ösztönzés

Például első lépésként meg kell kérni a szülőt, hogy ossza meg a végakaratát, majd ezt érdemes visszaismételni, mely igazolásként szolgálhat, hogy átment az információ. Végül érdemes újra hangsúlyozni, hogy a beszélgetés célja nem az, hogy ki mekkora vagyonra teheti rá a kezét, hanem hogy a szülőknek könnyebb legyen!

Segítség kérése

A segítségkérés jól esik a szülőnek, hiszen tompít a kiszolgáltatottság érzetén. A hosszútávú pénzügyi terv összeállításában például természetesen, erőlködés nélkül ki lehet térni az öröklés kérdésére.

A részletek

Ha a szülőnek kellemetlen belemenni a részletekbe, akkor nem kell. A legjobb, ha tudja, hogy nem a zsebében turkálnak, csupán a gyermekei tudni szeretnék, hogy idős korára is minden rendben lesz-e vele.

A helyzet tisztázása

Előfordulhat, hogy valaki az előzőekben elég rosszul bánt a pénzzel. Ilyenkor a félreértések elkerülése végett érdemes a szülőt biztosítani arról, hogy a beszélgetés nem a pénzkunyerálásról fog szólni!

Címkék: öröklés nyugdíj eltartás hagyaték idős emberek