A legjobb lakástakarék ajánlat ma – csak Nektek!
2017.05.18. 05:00 I MeNa

A legjobb lakástakarék ajánlat ma – csak Nektek!

A pénzügyi termékek közül a viszonylag egyszerűbbek közé tartozik a lakástakarék. Ennek ellenére az összehasonlításuk mégsem pofonegyszerű. Az új módszernél kimaradt a Fundamenta, mert nincs ötéves futamidejű ajánlata.

Bemutatunk egy módszert, melyet korábban még – talán - nem alkalmazott senki Magyarországon. Egyedülálló módon ingyenes lakástakarék szerződéskötési lehetőséget biztosít anélkül, hogy bármilyen egyéb szolgáltatást (bankszámlát, bankkártyát, biztosítást… stb…) igénybe kellene venni.

A lakástakarékok futamideje enyhe eltérést mutat az egyes szolgáltatóknál: 4 éves futamidő esetén 45 és 49 hónap, 5 éves futamidő esetében 57 és 60 hónap között mozog. Az eltérő futamidő ugyanazon összeg havi befizetése esetén eltérő befizetésszámot, ezzel párhuzamosan eltérő állami támogatást és kapcsolódó kamatot jelent (bár ez ma gyakorlatilag nulla). Előzőekből egyenesen következik, hogy az EBKM is más lesz – minden egyéb feltétel azonossága mellett – csupán a futamidő eltérésből adódóan: minél hosszabb a futamidő, annál kisebb az EBKM.

tablazat_ltp_osszehasonlitas.jpg

És akkor lássuk az összehasonlításra kidolgozott új módszertant! Vegyük a leghosszabb futamidővel rendelkező lakástakarékot. Minden termék esetében a befizetéseket ezen termék befizetési hónapszámával kalkuláljuk (a példánkban szereplő 5 éves konstrukció esetén ez 60 hónap, azaz 60 befizetés). Az állami támogatást és a termék által fizetett kamatot minden LTP esetében kiszámítjuk tehát 60 hónapra és így kapjuk meg az azonos futamidejű lejárati értéket.

Ezen a ponton már csak arra van szükség, hogy a lejárati értékből kivonjuk a számlanyitási díjat. Illetve még pontosabban a számlanyitási díj felkamatoztatott összegét (2%/év – ez az egyéves lakossági állampapíron elérhető kamat, tehát egy reális választás). A számlanyitási díjat a futamidő elején fizetjük, míg a lejárati érték a futamidő végén áll rendelkezésre, így indokolt a számlanyitási díj felkamatoztatása.

A számlanyitási díj mentesség a Bankmonitornál annyit jelent, hogy az adott lakástakarékot kötő ügyfelek számára visszatérítik a kezdeti számlanyitási díjat Erzsébet Utalvány formájában, melyet szinte a legkisebb boltban is be lehet váltani.

Amennyiben további információt szeretne, ide kattintson!

 

 

Címkék: lakástakarék bankmonitor Erste lakástakarék Aegon lakástakarék OTP lakástakarék