Itt az új nagyvárosi hipszter-trend!
2017.05.17. 15:45 I csorbazs

Itt az új nagyvárosi hipszter-trend!

Nincs semmi különös abban, ha valaki lakótárssal él együtt, sokkal érdekesebb azonban, ha ennek egy erre specializálódott hely ad teret, ahol – mint egy luxuskollégiumban - minden a lakók kényelmét szolgálja, úgy mint a mozi terem, a fitneszterem vagy éppen az ingyen sör. Ez a co-living.

co-living_budapest.jpg

Kiváló co-living alapanyag a belvárosban

A világ nagyvárosaiban élő fiatalok sajátos módon reagáltak az emelkedő ingatlanárakra és az y generáció kis világában fellépő problémákra. A klasszikus lakótársi viszonyt továbbgondolva, olyan közösségi házakat hoztak létre, amik leginkább a luxusszínvonalú kollégiumokra emlékeztetnek, amiért esetenként akár kétszer annyit fizetnek a bérlők, mint normál esetben.

krisztina_korut_elado_lakas_1.jpg

Ebből a Krisztina körúti lakásból szuper co-livinget lehetne csinálni!

A minden jóval felszerelt otthonokban mindenkinek megvan a privát kuckója, a közösségi terek azonban új barátságok, munkakapcsolatok kialakulásának adhatnak teret. A co-living életstílust a BBC mutatatta be nemrég egy cikkében, választ adva arra kérdésre, hogy a magas árak ellenére miért lehet vonzó mindez a fiatal generáció számára.

Not ready to live on your own? There's a fancy dorm for that

Living in a big city is tough - especially as a young, single person. Rapidly rising property prices in global cities like London, New York and Hong Kong have pushed the cost of living sky-high for renters.

A 20-as 30-as éveiben járókra egy furcsa kettősség jellemző. Magányosak, abban az értelemben, hogy idősebb társaikhoz képest későbben találnak párra és köteleződnek el, miközben baráti kapcsolataik és a közösségi lét kiemelt szerepet játszik életükben. E kettősség hatásos feloldása a co-living, ami egyébként abban is segítséget nyújt, ha valaki egy új városban szeretné megvetni a lábát. Brad Hargreaves a Common nevezetű co-living alapítójának elmondása szerint bérlőik jó része frissen költözött a városban, és azért választotta ezt a formát, hogy egy közösség tagjaként gyorsabban integrálódjon, felvegye a város ritmusát. Az alapító egyébként azt is hangsúlyozta, hogy sok olyan fiatallal is találkozott, akiket saját startupjuk beindítása motiválta arra, hogy a co-living mellett döntsön.

A co-living fogalma itthon még ismeretlen, jóllehet fiatalokra specializálódó lakóparkok már Budapesten is megjelentek a piacon. A mobilitás növekedése és a változó igények azonban kellő indokok lehetnek ahhoz, hogy hamarosan hozzánk is begyűrűzzön ez a különös lakhatási forma.

Címkék: befektetés nagyváros lakáskiadás lakásbérlés co-living