Menekülés a fővárosból – Gödöllő felé
2017.05.16. 06:00 I TothGeza78

Menekülés a fővárosból – Gödöllő felé

Néhány bejegyzésben megnézem, hogy egyes fővárosi „vonalakon” a Budapest tábla előtt vagy után érdemes-e telket venni, házépítésbe fogni. Előrebocsátom: óriási árkülönbségeket találtam, miközben az élhetőség nem feltétlenül rosszabb egy közeli, jó közlekedési kapcsolatokkal ellátott agglomerációban, mint a divatos, de méreg drága fővárosi kerületekben, ahol a telkekre inkább a sorház- és a társasház építők vadásznak – méghozzá vastag pénztárcával.

Azoknak a fiatal pároknak, vagy frissen lett szülőknek, akik nem milliomosok, de vannak azért anyagi lehetőségeik – és éppen belevetik magukat az élet sűrűjébe – nemritkán családi ház építésen gondolkodnak. Ilyenkor azonban nagyon sok mindent kell megtervezni és legfőképpen számolni-számolni: mi fér bele, mi nem?
A nulladik kérdés ilyenkor: vajon hol érdemes telket vásárolni? Azután persze: mennyiért lehet felépíteni egy új, az elvárt igényeket kielégítő családi házat?

kert-allergiasoknak2.jpg

Sokan szeretnének ilyet építeni

Ha telket keresgélünk, akkor egyértelműen azzal a dilemmával fogjuk szembe találni magunkat, hogy a fővárosban – mivel a munka az emberek többségét oda köti – vegyünk-e házhelyet, vagy egy kicsit távolabb, az agglomerációban. Ha a fiatalok csak néhány milliós önerőben, a CSOK-ban és hitelben gondolkodnak, akkor sokan csak az utóbbi mellett tehetik le a voksukat.

Mutatom is az első agglomerációs irányt, a kellemes dombos Gödöllői vonalat a 3-as főút tágabb környezetében. (Talán sokan nem tudják, de Budapest könnyen részekre tagolható a beérkező főutak szerint, így egészen másfajta közönséget találunk az 1-es, a 2-es, a 3-a főutak mentén, és így tovább. Ezeket nevezhetjük „irányoknak” például.)

Ez a Sashalom-Mátyásföld-Cinkota-Kistarcsa-Kerepes-Gödöllői irány igen kellemes, bár nyilván nem a budai második kerület és agglomerációja, de nem is a kisebb presztízsű dél-pesti irány. Ez a képzeletbeli sorrend szépen látszik is a telekárakból. Ha összehasonlítjuk bármelyik dél-pesti iránnyal, akkor kiderül, hogy a XVI. kerületben duplája a telekár a dél-pestinek, de még kifelé haladva is 20-50 százalékkal magasabbak a telekárak a Gödöllői vonalon.

Nézzünk is néhány példát:

A XVI. kerületben, Sashalmon, a Hév megállóhoz közel egy 792 nm-es építési telek, kapaszkodjunk meg 44 millió forintba kerül.

telek_szabadsag1.png

Szinte ugyanilyen nagyságú telek – 718 nm – Kerepesen (Budapesttől 20 km és kb. 30 perc utazási idő) a Hév megállótól 300 m-re negyed áron kapható, 9,9 millióért.

telek_kerepes1.png

Gödöllő már igazi nagyváros, rengeteg hipermarket, intézmény, a gyönyörű Sisi Kastély és parkja, HÉV, vonatok és buszok, több középiskola, Waldorf iskolák stb. A jó ellátottság a telekárakban mégis kevéssé érezhető. Hétmillió alatt is találni olyan telket, amelyen kis takaros faház segíti az építkezést. Ennek nagy hátránya, hogy a festői Blaha városrészbe igazán autóval lehet jól eljutni, bár ez esetben az M3-on Budapest is kb. 20 perc alatt elérhető és a hipermarketek is közel vannak, sőt a kilátás is jó a domb tetejéről. Mi több, a környéken is híres, remek étterem (a Napsugár) található a Blaha lábánál és Veresegyház (piac, Medvepark, télen korcsolyapálya és más remek gyermekprogramok) is pár percre vannak.

godolloi_kishaz1.png

Címkék: telek építési telek családi ház agglomeráció Budapest Gödöllő Kerepes Kistarcsa Sashalom eladó/kiadó gödöllői vonal Budapest XVI kerület Budapest környéke