A Holdig érnek az árak a pesti Duna parton
ELADÓ/KIADÓ
2017.04.23. 07:00 I TothGeza78

A Holdig érnek az árak a pesti Duna parton

A Boráros tértől kiinduló Soroksári úton és a vele párhuzamos Lechner Ödön fasoron vegyes képet mutat a lakás kínálat. Kiugróan magas árat kell fizetni az új építésű, Dunára néző lakásokért vagy loftokért, ugyanakkor egyre kevésbé élhetőek a forgalmas és rossz levegőjű Soroksári útra néző lakások. Ingatlanpiaci felderítő utunkon mindegyikre találtunk példát.

A barangolásunk előző állomása a Boráros téren ért véget. Most pedig ugyaninnen folytatjuk, azzal a különbséggel, hogy a Petőfi hídtól délre indulunk el. Ezen a környéken a Boráros tér, illetve a Soroksári út első házai kínálhatnak vízre néző lakásokat. Ugyanakkor nagy probléma, hogy itt a forgalom már nagyságrendekkel nagyobb, mint a korábban bemutatott Közraktár utcai szakaszokon, tekintve mind a dél-pesti, mind a dél-budai, sőt még a balatoni autóforgalom egy jó része is a Petőfi hídon keresztül érkezik a városba.

Itt a dugók is jellemzőek, tehát csúcsforgalmi időszakokban kifejezetten rosszul élhetőek e házak lakásai. További problémát jelent, hogy a válság előtt új épületek kerültek közvetlenül a Duna partra, így a Soroksári út elején a korábbi, szinte teljes dunai panoráma jó része „odaveszett”.

soroksari_lakas1.png

Persze az új házak lakói már szinte háborítatlanul élvezhetik a dunai kilátást, csupán az időnként arra döcögő HÉV zavarhatja a nyugalmukat. Fontos különbség a belsőbb partszakaszokhoz képest az is, hogy itt a szemközti oldalon nem a Budai Vár, vagy a Gellért hegy látszik, hanem a Műszaki Egyetem, illetve a Lágymányosi Campus nem épp csodálatos épületei. Mindennek dacára – mivel új, újszerű építésű lakó-, és irodaházakról van szó – így az itteni vízre néző lakások árai a közepes kilátás ellenére is csillagászatiak. Kis kutakodás után egyértelmű, hogy a 700-850 ezer forintos sávban mozognak, ami már majdnem a Holdig ér.

soroksari_lakas3.png

Tovább haladva az új házaknál egy különleges építészeti remeket is találunk, ívelt homlokzattal és különleges beüvegezett francia erkélyekkel. Az ívelt falak nagy előnye, hogy a ház oldalsó lakásai is a szokásosnál több kilátást engednek a Dunára. Itt ugyanakkor az említett különleges megoldásoknak is van felára, ami a lakás négyzetméter áraiban is megmutatkozik.

Tovább haladva a Haller utca felé, már intézményi és iroda épületek következnek a Duna parton, a folyóra néző lakások csak a korábban mondott nagy forgalmú Soroksári úton találhatóak. Esetleg találhatunk néhány vízre néző új építésű ingatlant a környék mellékutcáiban, de nyilvánvalóan itt magas emeleti, legtöbbször erkélyes vagy teraszos lakásokról van szó. Ezek alapterülete hatalmas, így 60-80 millió forint alatt vízre és/vagy a Belváros felé néző különleges otthonok akadnak.

Kicsit visszafelé a Boráros tértől néhány háznyira találhatunk egy igazi kuriózumot, egy hatalmas gyárépületből átalakított loft házat, ahol igazi kilátást, szintén csak a magasabb emeleti, esetenként belső két szintes csilli-villi lakások nyújtanak. Ha itt van is szabad lakás, azt földi halandó aligha tudja megfizetni. Ehhez hasonló loft ház a Dunához közel a pesti oldalon csak egy van, a Kárpát utcánál a Hotel Helia szomszédságában.

soroksari_loft_lakas1.png

Címkék: exkluzív panoráma kiadó lakás eladó lakás Budapest luxuslakás Duna garzon lakás új építésű lakások Petőfi híd Haller utca otthontérkép eladó/kiadó Soroksári út loft lakás befektetés lakások Duna parti lakások Budapest IX. kerület Lechner Ödön fasor lakás erkéllyel lakás terasszal