Megéri az életfogytiglani lépcsőzés?
ELADÓ/KIADÓ
2017.04.21. 09:25 I TothGeza78

Megéri az életfogytiglani lépcsőzés?

Egy új lakásnál az első egy-két alkalommal fel sem tűnik, mennyit kell lépcsőzni, de bizony később ez nagy gond lehet. Nem véletlen, hogy a harmadik, negyedik vagy még magasabban lévő, lift nélküli lakások ára alacsonyabb a hasonló első emeleti társaikhoz képest.

Két éve, amikor két, nyolc éves családi lakástakarék szerződésem lejárt és volt egy kis kuporgatott önerőm és egy családi kölcsön-ígéretem is hozzá, elkezdtem a legolcsóbb lakások közt, kifejezetten befektetési céllal keresgélni. Még szó sem volt arról, hogy 10 millió alatt nincsen lakás, nyolc körül már Zuglóban is lehetett apró ékszerdobozokat találni.

Elárulom tehát a titkomat: nem csak írni szeretek a lakásokról, de igazi „ingatlanbuherátor” vagyok, kifejezetten imádok lakásokat nézegetni, különösen, ha saját magamról vagy akár rokonról, ismerősről van szó. Lehet el kellene mennem ingatlanosnak... Mert hát tanácsokat is könnyen osztogatok, de persze a suszter cipője mindig lyukas, magam is beleszaladok érdekes történetekbe.

Ilyen volt a „sasfészek” is. Miért így hívta a tulaj? Mindjárt kiderül. Zugló egyik kis zugában egy icipici lakás, amelyből gyönyörű kilátás nyílt a budai hegyekre és még a kivilágított várat is lehetett látni. (A másik titkom: gyengém a kilátás!) Bele is szerettem a bő 20 négyzetméteres minigarzonba. Még azt is megbocsátottam, hogy a fürdő kifejezetten 70 kiló és 165 centi alatti lakóknak lett kialakítva. A mosdó kézmosó méretű volt, a zuhanytálca a kapható legkisebb méret. A vécé mégis csak keresztben fért el, a mosógép pedig a nappaliban(!) volt bekötve, a fürdőben legfeljebb a drága mini-gép fért volna el, az is cipőkanállal bepasszírozva. A konyhába egy tűzhely és egy mosogató volt bepasszítva, a hűtőgép is a szobában kaphatott csak helyet.

De ami a lényeg: a lakásocska az ötödiken volt, miközben lift nemhogy a negyedikig, de egyáltalán nem volt a házban! „Sportos” – ez volt az első, még pozitív gondolatom. Azután másodjára már „hűha, ez igen magasan van” jutott eszembe, mire pocakomat felcipeltem. No, de a kilátás – gondoltam, nem is szólva az igen vonzó árról. Még ajánlatot is tettem (nyolcmillió alatt), ám a sors végül másnak kedvezett.

Elképzelem azonban, hogy a reménybeli vásárló (vagy annak bérlője) még ma is átkozódik. Mert igen, gyönyörű fentről a kilátás, de ez hamar feledésbe merül. Már csak azért is, mert ez egy magas emeletes régi ház volt, félemelettel, azaz panelre átszámítva annyit kellett fellépcsőzni (istenem, 108 lépcsőfok!), mintha a hatodikra vagy akár a hetedikre kellene mindennap gyalog felmászni.

Ezt a kihívást persze 30 alatt általában nem is értik a fiatalok, legfeljebb akkor, ha minden nagy bevásárláskor egy karton ásványvízzel és 6-8 kiló más áruval kell „fellogisztikázni”. Vagy extra borravalót adni a kiszállító cégnek, és persze a mestereknek, akiknek festéket, vakolóanyagot kell felvinni, sittet levinni. Brrr.

Egyszóval: az árban bizony benne van, ha valami a negyediken, vagy az ötödiken van és nincsen lift. De régi házakban már a harmadik is gáz, különösen, ha van félemelet, és/vagy nagy belmagasságúak a lakások, azaz az átlagosnál több a lépcső. Negyven felett már a lakótelepi harmadik is határeset azzal az ötven körüli lépcsőfokkal – csudalakásomban, a sasfészekben 108 volt ugye. Ötven és hatvan év felett pedig már a lift nélküli második is nagy nehézséget jelenthet, különösen szatyorral vagy akár lépcsőmászásra alkalmas húzókocsival, azaz banyatankkal is.

Nézzünk is egy példát:

A IX. kerületi József Attila lakótelepen egy legfelső emeleti 27 négyzetméteres, persze lepukkant garzon már 13,25 milliós irányártól a miénk lehet – „ajándék életfogytiglani lépcsőzéssel”. Persze a hirdetésben ezt nem ragozzák. Ahogyan azt sem, hogy lapos tetős házban a legfelső negyedik mindig extra beázási kockázatot is jelent.

A harmadikon egy ugyanilyen lakás legalább 150 ezer forinttal drágább.

napfeny_utca_lakas1.png

 

Ugyanez a legjobb első emeleten legalább 13,9 millió, azaz legalább 650 ezer forintos felár.

elso_emeleti_holdfeny_utca1.png

Az is igaz, hogy lakik egy 80 év feletti, szívbeteg rokonom egy lift nélküli ház harmadik emeletén, és könnyen lehet, hogy a pár évtizednyi lépcsőzés néhány évvel meghosszabbítja az életét. De azért az emberek többsége inkább az edzőteremben fizet a lépcsőzőgépért.

Címkék: lakás zöldövezet négyzetméter garzonlakás kiadó lakások Budapest eladó lakások tégla lakás otthontérkép József Attila lakótelep eladó/kiadó Budapest IX. kerület lakás lifttel lakás lift nélkül