Most akkor olcsóbbak lesznek a lakások vagy sem?
NÉGYZETMÉTER
2017.04.19. 06:16 I TothGeza78

Most akkor olcsóbbak lesznek a lakások vagy sem?

Mindenki azt kérdezi: visszamennek-e a lakásárak oda, ahonnan elindultak? Követi-e kijózanodás a döbbenetes árugrást? Olvassa el bejegyzésünket, igyekszünk válaszolni!

A 2008-as válságot követő hónapokban, sőt években, mást sem lehetett hallani a sok „hihetetlenül okos és megbízható” elemzőtől, hogy „...még egy év, és magukhoz térnek a lakásárak”. Addig-addig mondogatták ezt az okosságot, amíg végül igazuk lett. Csakhogy egy-két év helyett hatot(!) kellett várni arra, hogy megjelenjen az érdemi kereslet a lakáspiacon. Majd még egyet-kettőt, hogy tényleg el is szálljanak a használt árak; azok is csak a fővárosban és a nagy nyugat-magyarországi városokban.

img_3486.JPG

Hm. El is szálltak rendesen. Vidéki (Kelet-Magyarországi) ismerőseim csak hüledeznek, amikor konkrét budapesti lakások konkrét árát ecsetelem nekik. „Ne viccelj, tizenhét millió egy kül-zuglói panel a Füredi úton!?” – kérdezik elámulva. Mire persze rögtön kontrázok: egy szépen felújított lakásért egy szigetelt házban 20-at is elkérnek!
Hitetlenkedésük újabb csodálkozásba csap át, amikor az Otthontérkép hirdetéseit is megmutatom. Atyaég – tényleg ennyi, jön a döbbent válasz.

furedi_uti_ltp_46nm.jpg

Vajon hogyan lehetséges hogy alig két év alatt megduplázódtak a lakásárak? A választ sokan, sokféleképp leírták: alacsony kamatok, brókercsődök, befektetők és első lakást vásárló Pestre költözők rohama, satöbbi. De az okokra kevesen kíváncsiak, a többség inkább azt kérdezi: „Meddig még?” A helyes választ most sem feltétlenül az elemzőktől, sokkal inkább a delphoi jósdától kellene megkérdezni, esetleg az emelt díjas számon hívható tévés jövendőmondóktól...

De a tréfát félretéve, nem valószínű, hogy egy-két éven belül hasonló árugrás történik, mint eddig történt. Viszont – ha csak nem omlik össze az ország vagy a világ gazdasága – az érdemi áresésnek sincsen sok tere. E két, valljuk meg nem túl bonyolult, alapigazságot most már az emberek többsége kezdi belátni. Persze senkinek sem „mentek el otthonról”, az eladók 20 milliós álmait nem rohannak beteljesíteni a vevők a Füredi útra, zsebükben a kápéval. De 16-17 körül már elgondolkoznak a közepes állapotú 46 négyzetméteres zuglói csodán.

furedi_uti_ltp_46nm2.png

Miért? Mert ugyanennyiért alig 30 négyzetméternyi új építésű lyukat kapnak, azt is a város legkülső részein, és/vagy igen kétes környéken. Akkor már inkább legyen a metró közeli, leszigetelt, egyedi fűtésmérős panel, mert arra nem 16, legfeljebb 8 millió hitelt kell felvenni, és azért ez közel sem mindegy.

A szűkebben vett környék ingatlanjait itt tudja megnézni

Le kell tehát hűtenünk azoknak a lelkesedését, akik a lakásárak visszaesésére számítottak, esetleg számítanak még ma is. Persze, igen, vissza fognak esni a kínálati árak a használt piacon: a teljesen irreális 20 millióról mondjuk 18-ra. Viszont az új építésűek még tovább drágulhatnak. Miért? Nézzen vissza később. Foglalkozunk még a témával.

Címkék: zöldövezet kiadó lakások Budapest Zugló eladó lakások otthontérkép eladó/kiadó Füredit úti lakótelep olcsó lakások panel lakások