Itt a legújabb őrület: Tapéta fából!
Home dekor
2017.03.21. 09:38 I galerika

Itt a legújabb őrület: Tapéta fából!

Bár a tapétát sokan nem szeretik, egészségtelennek tartják, és való igaz, hogy a régi, rossz minőségű tapéták alatt gyakran felütötte fejét a penész, ma már lehet olyan tapétákat kapni, amelyek alig tartalmaznak illékony szerves vegyületeket, természetes anyagból készülnek, és akár még szellőznek is.

tapeta-fabol1.jpg

Kép forrása: homedepot.com

Talán ennek is köszönhető, hogy a tapéta néhány éve újra trendi, viszont ma már nem burkolunk egész szobákat vele, hanem inkább csak egy-egy falat díszítünk, amelyet szeretnénk kiemelni. Az egészséges lakótér mellett pedig a természetesség is fontos, így nem csoda, ha egyre nagyobb teret hódítanak a bambusztapéták, illetve a legújabb trend, ami külföldön már számtalan mintával és kivitelben kapható: a fából készült tapéta. De mi is ez voltaképpen, és mit érdemes tudni róla? Ennek jártunk utána!

Luxusvilla fa falburkolatokkal a II. kerületben

tapeta-fabol2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Miből készül?

Ha az interneten próbálnál rákeresni a fából készült tapétára, akkor kizárólag fa mintás tapétát vagy fából készült falburkoló paneleket találnál, ez a poszt azonban nem róluk szól, hiszen ezek már rég elterjedtek és ismertek Magyarországon. A fából készült tapéták, azonban nálunk még csak alig egy-két helyen kaphatóak, és csak úgy találod meg őket, ha a keresőbe a furnér tapéta kifejezést írod be. Ezek a tapéták ugyanis hajszálvékonyra szeletelt fából készülnek, melyeket papírra ragasztanak fel, így ötvözik, a fa falburkoló panelek és a tapéták kedvező tulajdonságait.

Luxuslakás design tapétákkal a VI. kerületben

tapeta-fabol3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mitől olyan különlegesek?

Ugyanúgy, mint bármely fából készült burkolat, melegséget és természetességet visznek egy enteriőrbe, ugyanakkor annyira könnyű felhelyezni őket, mint bármelyik tapétát, így akár íves falakat is könnyen burkolhatunk velük.

Többféle mintában is kaphatóak?

Az egyszerű faerezetes mintától, a halszálka mintán át, a különféle geometriai alakzatokig, intarziáig nagyon sokféle mintával gyártják ezeket a tapétákat, a mintás tapéták különlegességét pedig az adja, hogy felületükön a fény is különféleképpen törik meg.

tapeta-fabol5.jpg

Kép forrása: godesigngo.com

Minden stílushoz illenek

A sokféle mintának és a fa természetességének köszönhetően egyaránt jól mutatnak klasszikus vagy modern enteriőrökben.

tapeta-fabol4.jpg

Kép forrása: paevskiy-inform.ru

Bárhol használhatom?

Bár elvileg minden helyiségben használhatóak, csakúgy, mint bármely más tapétáknak, ezeknek a használata sem ajánlott párás helyeken, mint például a fürdőszoba vagy a konyha. A szobákban azonban ne csak a falakra gondoljunk, a mennyezeten is nagyszerűen mutatnak!

Arra azért ügyeljünk, hogy ne tegyük ki direkt napsugárzásnak, a napfény ugyanis fakíthatja, és elszíneződést is okozhat. Ezért csak akkor tegyük olyan falfelületre, melyet rendszeresen ér napsugárzás, ha ablakaink UV szűrős fóliával is el vannak látva.

Itt jegyezzük meg, hogy a legtöbb fából készült tapétán semmilyen védőréteg nincs, így inkább ne tegyük fel olyan helyre, ahol nagy igénybevételnek lenne kitéve. Kaphatóak azonban poliuretán bevonattal rendelkező darabok is, illetve a poliuretán bevonatot mi magunk is felvihetjük felületére, a tapéta felragasztása után 48 órával.

Ikerház különleges falburkolatokkal Fóton

tapeta-fabol6.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mennyire károsak az egészségre, a környezetre?

A hagyományos tapétákhoz hasonlóan ezekből is gyártanak olyanokat, amelyeknek ragasztásához illékony szerves vegyületeket (VOC) tartalmazó ragasztót használnak, és gyártanak környezetkímélőbb, alacsonyabb VOC tartalmú ragasztó felhasználásával készült darabokat is.

Érdekességként itt jegyezzük meg, hogy ezeknek a tapétáknak a legtöbbje tűzbiztonsági szempontból is a legjobb besorolás alá esik.

 

 

Eladó luxus lakások Budapesten (X)

Címkék: tapéta falburkolat VOC home dekor fa burkolat falburkoló panel fa tapéta famintás tapéta furnér tapéta illékony szerves vegyületek