Megéri új lakást venni egy átalakuló környéken
2017.03.21. 14:13 I TothGeza78

Megéri új lakást venni egy átalakuló környéken

Átalakuló környéken vásárolni, nem könnyű döntés. De nézzük most meg a Józsefváros metróhoz és a belvároshoz mindössze 10-10 percnyire lévő Magdolna negyedet, aminek a rehabilitációjára nemrég 3,8 milliárd forintot költöttek.

Nagy ütemben alakul át ez a belvároshoz közeli, korábban még rossz hírű környék. Közel sem csak a házakról vagy a közterületekről van szó, hanem olyan fontos „közintézmények” is teljesen új arculatot kaptak nem is olyan rég, mint például a Teleki téri piac. A szedett-vedett bodegákat és árusító helyeket néhány éve egy gyönyörű, új vásárcsarnok épület váltotta fel. Mi több, ennek a környéke is alaposan megújult, nívós közterületekkel.

magdolna_negyed_2.jpg

Ha ez nem lenne elég, akkor a Népszínház utca és a II. János Pál pápa tér metszéspontjánál áll meg a 4-es metró. Persze, egy átalakuló környékről van szó, de éppen ezért valóban nagyon sok az új beköltöző, rengeteg az újszerű és az új társasház, így egyre jobb, fiatalabb lesz a lakóközösség is. És nem csak a rengeteg egyetem közelsége miatt, hanem azért is, mert az újra, újszerűre vágyó fiatal bérlők egyre kevéssé tudják megfizetni a belvárosi árakat. A 100 ezer forint körüli lélektani határ viszont rengeteg bérlő számára vonzó ezen az átalakuló környéken.

Mi zajlik most Magdolna negyedben?

Budapest egyik legnagyobb szociális városrehabilitációs programja a  hivatalosan Magdolna Negyed Program, röviden: MNP). Ennek a III. üteme 2013 és 2015 között valósult meg. A programra az EU és a kormány támogatásával Józsefváros önkormányzata 3,8 milliárd forintot nyert. Összesen 28 önkormányzati bérház, további 14 társasház újult meg. Emellett számos közterület kapott új külsőt, így javultak az ott élők életkörülményei. Sokrétű társadalmi, szociális és foglalkoztatási program indult, és ezzel összefüggésben élő közösségek jöttek létre, illetve erősödtek meg.

magdolna_negyed.jpg

Teljesen átalakult és megszépült, a Kálvária tér. a Teleki tér és a  köznyelv által csak FiDo térnek elkeresztelt park, ami a Fiumei út és a Dobozi utca között van (innen a neve: FiDo). Az útfelújítások keretében többek között a Bauer Sándor utcát, a Magdolna utcát, a Kisfuvaros utcát és a Homok utcát korszerűsítették. Az Orczy negyed átalakítása természetesen érinti majd a Magdolna negyed egy részét, továbbá a fővárossal egyeztetés folyik a Dobozi utca felújításáról.

Két civil szervezet is alakult: a Társak a Teleki Térért és a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület, amelyek nevéhez számos kezdeményezés köthető. Például a köztereken növényeket ültettek, illetve a Kesztyűgyár Közösségi Házban rendszeresen családi-, és gyermekprogramokon vehetnek részt a környékbeliek. A Mátyás tér pedig nagyszabású rendezvényeknek és koncerteknek ad helyet. A negyed egyik problémája a tartós munkanélküliség, amelyet képzési programokkal, állásbörzék szervezésével igyekeznek csökkenteni.

A széles körű fejlesztésnek köszönhetően javult az életminőség, de nagy mértékben nőtt a közbiztonság is. Fokozott a rendőri jelenlét, hónapról-hónapra látványosan növekszik a biztonság a köztereken. És a lényeg: újabb milliárdok érkeznek a negyed további korszerűsítésére, amiről rövidesen több információ is érkezik.Tehát az önkormányzat eddigi, kitartó munkája most ér be, hiszen most már az üzleti szféra, azaz az  ingatlanfejlesztők, a hotelek és az éttermek is megjelentek, hogy kivegyék a részüket a rehabilitáció utolsó fázisából.

simona4_1.png

A negyed már lezajlott rehabilitálása három lábon áll: az önkormányzati kezdeményezéseket tovább viszik a civilek. Így együtt élhető környéket teremtenek és ezért megjelennek a beruházók. Most álljon itt az egyik példa, a Simona ház, amely egyszerre négy oldalról erősíti a környék fejlődését.

A fejlesztő-beruházó szerint:

1, Visszaigazolást ad a környék lakóinak, hogy van eredménye az eddigi munkájuknak.

2, Támogatja a helyi kereskedelmet, hiszen fiatal, lakókat vonz a környékre, akik itt fognak élni és költeni (jelenleg a kerületben tanuló 36,000 diák máshova megy haza, máshol költ).

3, Bebizonyítja, hogy igényes lakásokkal átlag feletti  hozamot/eredményt lehet elérni a környéken. A lakásokat befektetők veszik meg. Ezek a befektetők átlag feletti hozamot fognak elérni, hiszen jókor fektettek, igényes lakásokba egy fejlődő környéken, ami elhelyezkedése miatt tökéletes a diák célközönségnek.

4, Növeli a “torta méretét” hiszen azáltal, hogy aktívan és meghatározóan kiveszi a részét a rehabilitációból, az egész környéknek kedvez, mágnesként működik.

“Amikor megvettük a telket az utcában az összes telek még eladó volt, már egy sincs.” – árulta el a beruházó.

 

Címkék: Magdolna negyed eladó lakások Simona ház albérlet Magdolna negyed eladó lakások Magdolna negyed albérlet Simona ház Simona ház lakópark