Messze a nyüzsgéstől, mégis közel a városhoz. Mi az?
2017.03.19. 11:36 I TothGeza78

Messze a nyüzsgéstől, mégis közel a városhoz. Mi az?

Sokan a kilométereket nézik, amikor lakóhelyet kell választani, pedig érdemes lenne egyszer a percbeli távolságokat is összevetni.

Tudta, hogy Amerikában a távolságnak mi a mértékegysége? Nem, nem mérföld, pontosabban nem csak az... Jellemző, hogy a praktikus és pragmatikus tengerentúliak, ha megkérdezzük, hogy mennyire van tőlünk a városközpont, a vidámpark vagy a hipermarket, nem az mondják, hogy egy vagy épp kilenc mérföld, hanem azt, hogy öt vagy tizenöt perc!

topark_2.jpg

Mi itt még nem tartunk, de ha belegondolunk, valóban igen praktikus dologról van szó. Mert, ha azt mondom, hogy Budapest XVII. vagy XVIII. kerületének külső részei a városközponttól 20 kilométerre vannak, akkor még nem mondtam semmit. Ám, ha reggel próbált valaki akár autóval, akár a buszsáv nélküli utakon befelé araszoló buszok egyikével, vagy épp egy döcögő villamossal bejutni e külső részekről, akkor iszonyatosan soknak tűnik ez a 20 kilométer. Körülbelül egy óra – mondhatjuk az amerikai szemlélettel. 

Sokan a városhatáron kívül óvatosak, ha lakóhelyet kell választani. Pedig ez az óvatosság a XXI. században, a zsúfolt, közlekedési bajokkal terhelt és túlságosan nyüzsgő városok korában nem mindig indokolt. Jó példa erre a most újrainduló, Biatorbágy és Törökbálint határán található a Tópark ’Be My City’ projekt, ahol már kaphatók is az új lakások. Hiába van papíron 7 kilométerre a városhatártól az épülő-szépülő lakópark, ha ez mindössze 4 perc autóval és nem sokkal lesz több az elinduló expressz buszjárattal sem.

topark-setany2.jpg

Arról nem is szólva, hogy a Kelenföldi pályaudvar, illetve a 4-es Metró és rengeteg további járat végállomása is kevesebb mint 10 perc alatt elérhető a Tóparkból! A belváros tehát nagyságrendekkel közelebb lesz, mint akár Buda külső részeitől. Annál is inkább, mivel nem kevesebb, mint két autópálya – az M1-es, az M0-ás – metszéspontjában található az projekt. Így pedig az ország nyugati fele, benne a Balaton, vagy mondjuk a Ferihegyi repülőtér jóval közelebb van ide, mint mondjuk Óbudához, vagy akár Zuglóhoz. Időben kifejezve: akár egy órával is közelebb, különösen nagy forgalom idején.

Lehet, hogy ma még csak egy félig elkészült épületegyüttesnek látszik a biatorbágyi projekt, de a madárcsicsergés kezdetével a munkagépek is feldübörögtek és ez év végére már beköltözhető lakásokat ígér a beruházó. Jövő év elején nyílik meg a területen a bölcsőde, az óvoda és már üzletek is lesznek. Megtelik végre élettel egy városrész.

Címkék: Tópark eladó lakások eladó lakások Törökbálint eladó lakások Biatorbágy lakópark Tópark lakópark Törökbálint lakópark Biatorbágy