Nyugodtabban alhat, ha referenciát kér a bérlőtől
Eladó/Kiadó
2017.03.17. 10:54 I heveis

Nyugodtabban alhat, ha referenciát kér a bérlőtől

A lakásvásárlás egyike azon beruházási módoknak, mely hosszú távon kiválóan megtérül, így méltán egyre népszerűbb a befektetők körében. A kiadás lehet szezonális, például külföldi tanulmányok vagy munkavállalás esetén, vagy állandó, ha kifejezetten befektetési céllal vásároltuk az ingatlant. Bármelyik esetről van szó, kérjen referenciát a bérlőtől!

kiado_lakas.jpeg

Annak érdekében, hogy valós bevételi forrássá váljon a lakás, foglalkozni kell vele. Ehhez választhatunk egy céget, amelyik kiadja és tartja az albérlővel a kapcsolatot helyettünk, de akkor  jelentős összegtől eshetünk el. Vagy saját szakállunkra is kiadhatjuk. Ha mégis úgy döntünk, hogy nem szeretnénk ingatlanos kollégára bízni a feladatot és személyes kapcsolatot szeretnénk ápolni az albérlővel érdemes néhány dologra odafigyelnünk a megfelelő alany kiválasztásánál:

1. Ha tudunk kérjünk referenciát! Általában, aki albérletet keres, nem az első alkalommal teszi ezt, így az előző főbérlő elérhetőségét kérjük el mielőtt döntenénk! Tulajdonképpen a legegyszerűbb módja annak, hogy bizonyosságot nyerjünk jövendő albérlőink megbízhatóságáról. Az állásinterjúkon bevett szokás, hogy referenciaszemélyek megjelölését kéri az interjúztató cég. Ezt a gyakorlatot könnyedén átültethetjük a lakáskiadásra is, hiszen az előző lakástulajdonos egy olyan pártatlan személy, akinek nem áll érdekében, hogy meggyőzzön minket jövendő albérlőnk bármely jó tulajdonságáról. 

2. Ne zárkózzunk el azoktól, akik házi kedvencet is hoznak! Egy kutya nagy valószínűséggel fele akkora kárt sem tud okozni a lakásunkban, mint egy bulizó egyetemista csapat. Ráadásul az állattartók már felelősséget vállaltak egy másik élőlényért, így nagy valószínűséggel megbízhatóbbak is.

3. Ne hagyjuk az albérlőre a csekkfizetést! Gyakori probléma, hogy az albérlők nem fizetik rendszeresen a közös költséget, vagy egyéb számlákat, így akár egy év alatt több 100.000 Ft-os tartozás is felhalmozódhat anélkül, hogy tudomásunk lenne róla.

4. Bármennyire is szimpatikusak a leendő albérlők, célszerű közjegyző előtt szerződést kötni, hiszen így később elkerülhetők a félreértések. Bár a szerződéskötésnek többletköltsége van - megközelítőleg 25.000 Ft - de mindkét fél nyugalma érdekében érdemes rááldozni ezt az összeget!

5. Fontos dolgokat ne hagyjunk a lakásban! Számunkra féltett dolgokat, nagymama örökségéből maradt étkészletet vagy kedvenc szekrényünket még helyhiány miatt se hagyjuk ott, ugyanis rendes albérlő ide vagy oda, mégsem lehetünk benne biztosak, hogy átérzik eszmei értékét!

Címkék: lakásbérlet bérleti szerződés albérlő kiválasztása kiadó lakások Budapest albérleti szerződés