Elköltöznénk Palermo Andrássy útjára. Ezért!
2017.02.20. 12:12 I MeNa

Elköltöznénk Palermo Andrássy útjára. Ezért!

Szépen kiglancolt bérházak sorakoznak Palermo Andrássy útján, a Via Libertán. A szicíliai főváros gazdag-negyedében jártunk, ahová szívesen költöznénk.

Palermónak ez a része kísértetiesen hasonlít az Andrássyra: a sugárút közepén kétirányú forgalom, oldalt pedig a két szervizút, köztük ápolt fasor - és sok sok palota vagy jobb bérház, amiknek a nagyobb részét felújították. Nem a Cosa Nostra maffiózóit kerestük a helyi Andrássy úton, hanem annak a nyomait, hogy miként tengetik napos (nem szürke) hétköznapjaikat a jobban eleresztett szicíliaiak. 

img_3980.JPG

Tip-top társasházak váltják egymást a sugárúton

Sok a nagy belmagasságú, jól karbantartott régebbi társasház, de van néhány új épület is, amelyekben többnyire 3-4 szobás lakásokat alakítottak ki. Általában egy fürdőszobásak a lakások, a nappalikat egyre többször egybenyitják a konyhákkal, de ez még nem a többség, a palermói gazdagok zöme még régimódi, nem keveri a konyhát más helyiséggel.

palermoi_luxus_1.jpg

Többek között ilyen lakásbelsők fogadják az érdeklődőket

Palermo legelegánsabb negyedében  - a napokban tett sétánkon - nem nagyon találtunk kis méretű, átlagos olasz márkájú autót, inkább a felső kategóriások voltak jellemzőek és egy-két német luxus jármű. A butikok ismerős márkákat kínáltak, a vendéglátóhelyek viszont nem osztályon felüliek, nem akarnak csillogni, inkább abban különböznek, hogy más-másra szakosodtak (hal, tészta, hús, vegán, édesség, bor).

palermoi_luxus_4.jpg

Masszív szövetek, világos falak és stílusos oldalszekrény

A maffia természetesen most is munkálkodik, jelenlétére abból lehet következtetni, hogy a negyed szélén (és a külvárosokban) sok a félbehagyott, vélhetően eleve szabálytalanul elkezdett többemeletes épület. Pénzmosás lehet a háttérben, nem feltétlenül ingatlanpiaci hozzá nem értés. Nem újdonság, de le kell írni: Olaszországban (is) az ingatlanpiacot és az építőipart folyamatosan belengi a korrupció, igazi következmény nem nagyon van, így a nagyvárosok egyes részei kifejezetten olyan képet nyújtanak, mintha minden kőműves, ács és állványozó egyszerre ment volna szabadságra...

palermoi_luxus_9.jpg

A hideg padló teljesen általános Palermoban is

A palermói Andrássyn és környékén működik pár ingatlanközvetítői iroda is. Természetesen kínálatuk az interneten is megtalálható, de szép számmal látni kifüggesztett képeket és részletes leírásokat, sőt még szórólapokat is. 

palermoi_luxus_6.jpg

Ezekből azt láttuk, hogy a mini régióban átlagosnak mondható 120-150 négyzetméteres bútorozott lakásokat 300-400 ezer euróért lehet megvenni, de találtunk 750 ezer eurós, hat szobás lakosztályt is. A nagy színházhoz kifutó főút belvárosi szakaszán a 80-100 négyzetméteres otthonok jellemzőek, ezek - állapottól függően - 120-200 ezer euróért lehetnek a miénk.

Csak viszonyításképpen: a budapesti Andrássyn nagyon sok a hasonló vagy csak kicsit nagyobb méretű ingatlan, az árcédulákon pedig jóval 100 millió forint feletti összegek állnak. Erre jó példa ez az óriástévés, végig ablakos lakás is.

andrassy_ut_kozeli_luxus.jpg

Szerencsénkre kezünkbe akadt a magyar piacon is jelen lévő olasz Tecnocasa ingatlanközvetítő hálózat idén januári magazinja, így azonnal plusz információkat szereztünk a piacról. A cég szerint a vezető olasz nagyvárosok (Róma, Milánó, Nápoly és Firenze) után Palermóban nőttek a legtöbbet az ingatlanárak 1998 és 2016 között. Róma 65,3 százalékkal vezeti a sort, mögötte Nápoly 61,3 százalékkal következik, míg a szicíliai főváros 41,9 százalékkal áll az ötödik helyen, megelőzve a fejlett északi tartományokban lévő Torinót, Veronát, Bolognát és Genovát. Budapesten az áremelkedés szintén jelentős volt, elegendő, ha az utóbbi két-három évet vesszük alapul, a belvárosi 3-4 szobás luxus lakások öt éve még 100 millió forint alatt voltak, ma már nem ritka a 150-200 milliós árcédula.

palermoi_luxus_5.jpg

A klasszikusabb bútorzatú lakások között akad néhány ilyen, sokkal fiatalosabb berendezésű is 

A hálózat azt is megírta, hogy 2016 első háromnegyed évében országosan 20,4 százalékkal több adásvétel történt 2015 azonos időszakához képest. Átlagot meghaladó 26-27 százalékos emelkedés volt Milánóban, Torinóban és Genovában, ebben a statisztikában Palermo az utolsó helyre szorult a nagyvárosok listáján a maga 8,1 százalékos tranzakció-növekedésével. Egyértelmű, hogy Északon több, de kisebb értékű adásvétel volt, míg Délen, beleértve Szicília egészét, kevesebb, de drágább adásvételekre került sor.

(képek forrása: Mester Nándor, tecnocasa.it, tecnorete.it)

 

   

Címkék: Andrássy út eladó lakások Palermo villák Palermo olasz lakáspiac belvárosi lakások Palermo szicíliai lakások olasz luxus lakások eladó lakások Andrássy út