Kötelességem a főbérlőnek szólni, ha babát várok?
négyzetméter
2017.02.16. 12:05 I Otthon

Kötelességem a főbérlőnek szólni, ha babát várok?

Az albérlet keresők két fő problémával találkoznak rendszeresen: kisállat nem vihető, és kismamát, gyerekeket nem látnak szívesen. Bár ez utóbbit nem írják le az albérlet hirdetésekben.

A terhesség az élet velejárója, és egyre kevesbben engedhetik meg maguknak a baromi drága saját lakást. Előfordul, hogy a (házas)pár még a kapcsolatuk elején közösen kivesznek egy lakást, majd ahogy telnek-múlnak az évek, maradnak a budapesti albérletben, és babát is vállalnak. A kérdés adja magát, kötelességük vajon szóni arról a tulajdonosnak, hogy érkezik egy gyerek az életükbe, vagy sem? 

Ritka, de van olyan hirdetés, ahol odaírják, kisgyerekeseket is várnak a kiadó budapesti lakásba. Ilyen az alábbi hirdetés is:

kiado_budapesti_alberlet.jpg

Kattintson a képre!

A válasz az, hogy nem kötelességük, csak akkor, ha a bérleti szerződésben erre a pontra kitértek, azaz a tulajdonos már a legelején leszögezte, hogy se kisállat, se gyerek nem lehet a lakásban. Tulajdonosa válogatja, neki mi fér bele, és ha már tervben van a gyerekvállalás, érdemes jelezni, még a legelső lakásnézéskor is lehet puhatolózni. A cél értelemszűren az elkerülhető konfliktusok tisztázása, így sokkal nyugodtabb és kellemesebb lesz a közös együttműködés. Mert bár tulaj és bérlő viszonyról van szó, de ez csak akkor lehet hosszú távon mindenkinek gyümölcsöző, ha együtt tudnak működni. 

Ez mind szép és mesés, de mit lehet tenni, ha a főbérlő azért akarja kitenni az albérlőt, mert gyereket vár? Ha a szerződésben erről nincs szó, akkor a főbérlő sem tehet semmit, kivéve, ha be tudja bizonyítani, hogy az albérlője nem fizeti a lakbért és a rezsit. Szándékosan a bizonyítás kifejezést használtam, ugyanis a legtöbben kézben odaadják a pénzt havonta, és sehol, se papíron, se a bankban nincs nyoma a lakbér kifizetésének. Erre az opcióra érdemes gondolni, bár az a legtisztább mindenkinek - a babának pedig pláne kell a nyugalom -, ha nem kell folyamatosan konfrontálódni a főbérlővel. 

Ha a főbérlőnek aggályai vannak, még mindig van olyan lehetőség, hogy az albérleti szerződésben belefoglalják közösen a kezest, aki garantálja, hogy fizetni fog, ha a bérlők valamiért nem tudnak. A főbérlők legnagyobb aggálya, hogy a pár nem fogja tudni fizetni a lakást, a gyerekkel járó kiadások miatt, és majd neki kell az utcára tenni a gyerekes családot. Ezt a nézőpontot is meg lehet érteni, de el lehet kerülni azzal, ha a bérleti szerződés kitér erre az élethelyzetre a kezes megjelölésével például.

A másik fő aggálya a tulajdonosoknak, hogy a gyerek majd lelakja a lakást - korántsem annyira, mint egy egyedülálló huszonéves fiú, aki rendszeresen házibulit tart. A lakás állapota a bérleti szerződés legfontosabb pontja: ha a bérlő hibájából, felelőtlenségéből adódik kár a lakásban, neki kell megjavíttatni, megszereltetni. Tehát ha a gyerek zsírkrétával végigmegy a tapétán, akkor bizony a bérlőnek kell újra tapézni. 

 

Címkék: terhesség albérlet főbérlő albérlő négyzetméter