Designer titkok: a lakberendezés alapjai minden helyiségre
Home dekor
2017.02.07. 08:49 I galerika

Designer titkok: a lakberendezés alapjai minden helyiségre

A hirdetésekben sokszor olvashatjuk, hogy „Designer által megálmodott belső tér”, de vajon, mit tudnak a belsőépítészek, ami egy otthont, helyiséget stílusossá, egyedivé, különlegessé tesz. Nem árulunk el nagy titkot: a lényeg az alapokban rejlik, azaz néhány egyszerű apróságban, amely minden helyiséget egységesebbé, összefogottabbá tesz. Ezeket osztjuk most meg veletek.

Szellős elrendezés

Túl sok bútor még egy tágas helyiségben sem mutat jól. Először vásárold meg azokat, melyeket tényleg használni is fogsz, majd ha még így is üresnek látszik a szoba, vegyél még néhány mutatós darabot. Ügyelj arra, hogy a bútorok között kényelmesen lehessen közlekedni, így biztos, hogy a túl sok bútor nem nyomja majd el a legszebb, hangsúlyos darabokat.

Tágas nappali néhány kiemelkedően szép bútorral Budaörsönlakberendezes-alapjai1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

A szőnyeg elhelyezése

Szőnyeget háromféleképpen lehet elhelyezni egy szobában.

  1. Veszel egy nagyobb szőnyeget, és minden ülőbútort ráteszel. Ilyenkor is ügyelj arra, hogy a szőnyeg ne érjen faltól falig, mind a négy oldalán legyen legalább 30 cm távolság a szőnyeg széle és a fal között.
  2. Kisebb helyiségekben jobban mutat, ha semmit nem teszel a szőnyegre, hanem egy kisebb szőnyeg köré rendezed a bútorokat. Mindazonáltal figyelj arra, hogy ne vásárolj túl kicsi szőnyeget. A szőnyeg szélei legalább érintsék az ülőbútorok elülső lábait.
  3. A harmadik megoldás az, ha csak a bútorok elülső lábait helyezed a szőnyegre, ezáltal a szőnyeg összefogja a berendezést, mégis a nyitottság érzetét kelti.

Művészeti alkotások megfelelő magasságban

Tudtad, hogy a szemmagasság az átlagembernél kb. 145 cm? Ezért is van az, hogy a múzeumokban, galériákban úgy helyezik el a képeket, hogy a közepük nagyjából 145-150 cm magasságban legyen. Tegyél te is így otthonodban, és ha a nagy belmagasság miatt úgy érzed, magasabbra kellene helyezni egy képet, válassz inkább magasabb alkotást helyette.

Határozd meg a fókuszpontot!

Fókuszpontnak válassz, valami olyat, ami vonzza a tekintetet, a többi tárgyat pedig helyezd el úgy, hogy ne elnyomják, hanem még inkább kiemeljék a helyiség fókuszpontját.

Fókuszban az asztal az V. kerületbenv_kerulet_elado_lakas_1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Inkább általánosat, mint tematikusat

A tematikus lakberendezés különösen népszerű mostanában, nem szabad azonban túlzásba vinni. Figyelj arra, hogy a berendezés csak utaljon a tematikára, hogy aki belép, ne érezze magát úgy, mintha nem is egy lakásban, hanem hajón, esőerdőben, várban, stb. lenne.

Ügyelj az arányokra!

Hogy egy bútor, kiegészítő vagy dekoráció jól mutat-e majd egy helyiségben, nagymértékben függ az adott tárgy méretétől, illetve a szoba méretétől, azaz a kettő arányától. Figyelj arra, hogy méretben arányos darabokat válassz, kisebb dísztárgyak esetén pedig az sem mindegy, mennyit veszel belőlük. A páratlan számú dísztárgyak mindig jobban mutatnak, mint a párosak, és mindenből 3 vagy 5 darab az ideális.

Világítás

A több rétegben elhelyezett, több világítótesttel megvilágított helyiségek sokkal hangulatosabbak, mint azok, melyekben csak egy csillár lóg a mennyezetről. Mennyezeti világításnak válassz inkább süllyesztett világítást, ezt pedig egészítsd ki falikarokkal, asztali, és állólámpákkal.

Feltűnő darabok

Bármennyire is a visszafogott lakberendezés híve vagy, minden helyiségbe vásárolj legalább egy hangsúlyos darabot, legyen az akár egy élénk színű fotel, vagy egy mutatós lámpa.

Izgalmas lámpa egy VIII. kerületi lakásbankalvaria_ter_elado_lakas_1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Engedj utat a kreativitásnak!

Ezeket a szabályokat természetesen nem kell mind betartani, különösen, ha gátat vetnek egy nagyszerű ötlet megvalósításának. Bár nagyon jó alapot adnak minden helyiség berendezéséhez, előfordulhat, hogy egy adott szobában valamelyik nem alkalmazható. Légy bátor és kreatív, és ne félj új dolgokat kipróbálni. Ez sokkal közelebb visz majd egy olyan enteriőrhöz, mely tükrözi személyiségedet, mint bármely szabály, ami gátol abban, hogy egy szobából a legtöbbet hozd ki.

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban (X)

Címkék: design designer szőnyeg lakberendezés világítás belsőépítészet belsőépítész fókuszpont művészeti alkotás home dekor