Kisebb lakásokban ébrednek az Amerikai Álomból
Négyzetméter
2017.02.04. 05:59 I dibig

Kisebb lakásokban ébrednek az Amerikai Álomból

Az amerikai álom kipukkadófélben. Ehhez kell alkalmazkodni a lakhatás tekintetében is. Mind az USA-ban, mind Kanadában hasonló a helyzet.

kanadai5gyerekesagyak.jpg

 Az „American dream” lényegében arról szól, hogy ha keményen dolgozol, akkor jobban élsz, mint apád. Hát ez az ami immár nem egy fenntartható fejlődési modell, aminek kisezer oka van. A gazdagok ugyan még inkább gazdagodnak, ám a középosztály életszínvonala lassan, de biztosan csökken.

A mai középkorúak számára evidens, hogy nem tudják tartani a szüleik életszínvonalát és nagy valószínűséggel az ő gyermekeik pedig nem csak a nagyfaterékhoz képest, hanem már az apukáiktól is rosszabbul élnek.

Legalábbis ami az anyagi javakat illeti.

No de hát akkor mit lehet tenni? A realitásokat elfogadva, például kisebb lakásokban lakni.

Az átlag amerikai család 250 négyzetméteres (2687 négyzetláb) otthonban lakik. Ez a lakásingatlanok tekintetében 1973-hoz képest ezer négyzetlábas, vagyis közel száz négyzetméteres (pontosan 93 m2) növekedés, ami cseppet sem elhanyagolható, hisz majdnem megduplázódtak a lakás- és házméretek.

Ez a folyamat állt meg, sőt fordult a visszájára.

Kanada csendes-óceáni partján, Vancouverben emellett durván elszabadultak az ingatlanárak, akárcsak Budapesten. Többek között azért, mert a kínai ultragazdagok a formálisan kommunista országukból előszeretettel menekítik át a Csendes-óceán túlpartjára vagyonuk egy részét.

A 41 éves vancouveri Adrian Crook számítógépjáték dizájnnal foglalkozik. Ráadásul tanácsadói poziban, tehát mondhatni, hogy komoly, fehérgalléros állással bír, nem árufeltöltőként vergődik alacsony bérezés mellett. Népes, ötgyerekes családjával mégis egy 100 négyzetméter körüli 1050 négyzetlábas lakásban él. Abban viszont nem adta alább, hogy a város menőbb részén vett ki egy barátságos, panorámás, világos lakást. A kéglit bérli, hisz egy megfelelő lakásingatlant egymillió dollár körüli összegért tudna megvenni.

5kids1condo címen vezet blogot mindennapi kalandjaikról: hogyan tud kijönni az 5-10 év közötti, összesen öt gyerekével ebben a viszonylag szerény méretű lakásban.

Rengeteg tippet, életmódtanácsot lehet leszűrni a megblogosított mindennapjaikról. Például a nyitóképen is látható, háromemeletes gyerekágy, illetve a multifunkcionális bútorok teszik élhetővé a szűk életteret. Mint a családfő nappal íróasztallá alakítható ágya.

kanadaimultifunkci.jpg

Emellett a magány, vagyis egy helyiségben egyedül tartózkodás a kölyköknek mintegy privilégiumként tálalt. Ugyan szeretnek együtt lógni, a tesókkal játszani, ám a házi feladat nem készíthető el hatékonyan, ha valamelyik családtag a videójátékát nyüstöli jó magad hangerőn. Tanulni el lehet vonulni egy csendes szobába és mintegy kiélvezni a csendes pihenő előnyeit.

A XXI. században a fejlett nyugat középosztálya ilyen trükkök segítségével sajátítja el a nadrágszíj meghúzását. Szerencsére sopánkodás helyett a bizonyos területen szerényebb lehetőségek jó oldalát igyekeznek kidomborítani a Cookhoz hasonló fazonok. Hisz végtére is miért kellene, hogy az legyen az életcélunk: mindenben nagyobbat, többet fogyasszunk, mint a szüleink? Miért ne lehetne az Új Amerikai álom a fenntarthatóság mellett akár szerényebben, de tartalmasabban, boldogabban élni?

Címkék: usa kanada lakás kislakás multifunkciós helytakarékosság emeletes gyerekágy