A panelek továbbra is hasítanak az ingatlanpiacon!
Négyzetméter
2017.01.31. 16:46 I galerika

A panelek továbbra is hasítanak az ingatlanpiacon!

Budapesten és vidéken is gyorsabb ütemben emelkednek a panellakások árai a téglalakások áraihoz képest, a Duna House panel lakásár indexének értéke csaknem megduplázódott a 2014-es ingatlanpiaci felélénkülés óta. Az egyes lakótelepek között azonban már jelentősek a különbségek, és akár százezer forinttal is többet fizethetünk négyzetméterenként, ha másik lakótelepen keresgélünk.

A Duna House legfrissebb sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy a panel lakásár indexének nominál értéke már elérte a 148 százalékpontot, és reál értéken is 116 százalékponton áll. Míg a téglalakások árindexe igaz magasabb árszintről indulva, de mérsékeltebb ütemben növekedett, így jelenleg 125 százalékponton áll nominál értéken.

De sokat változott az egyes lakótelepek megítélése is az elmúlt években. Míg némely, a népszerűségi lista alján lévő lakótelep hirtelen a középmezőnybe került, és árai szinte megduplázódtak, addig más, a legkedveltebb lakótelepek közé tartozó lakótelep jelentősen visszacsúszott és árai alig emelkedtek.

A főváros egykor leghírhedtebb lakótelepe, a Havanna ma már például nem veszélyesebb, mint bármelyik másik, és ez lassan az árakban is megmutatkozik. Míg 2013-ban még itt lehetett a legolcsóbban, mindössze 119 ezer forintos négyzetméteráron lakást vásárolni, addig 2016-ra kicsit feljebb küzdötte magát, és maga mögött hagyva az Újhegyi lakótelepet már csak a második legolcsóbb a maga 242 ezer forintos négyzetméterárával Budapesten.

Otthonos lakás egy panelprogram előtt álló házban a Havanna lakótelepen

hasitanak-a-panelek1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Legnagyobbat azonban a VIII. kerületi Szigony utcai lakótelep ugrott, mely a Havanna és az Újhegyi lakótelep után a harmadik legolcsóbbnak számított 142 ezer forintos négyzetméterárával 2013-ban. 2016-ra azonban – vélhetően a Corvin-negyed rehabilitációjának köszönhetően – több, mint 100 százalékkal nőttek a négyzetméterárak. Így ma 312 ezer forintot fizethetünk itt egy panellakás négyzetméteréért, mellyel a lakótelep Budapest ötödik legdrágább lakótelepe lett.

Barátságos kislakás a Szigony utcai lakótelepen

hasitanak-a-panelek2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

A legkisebb áremelkedés azonban pont az egyik legnépszerűbb lakótelepen, a József Attila lakótelepen következett be, ahol mindössze 67%-kal, azaz 192 ezerről 320 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak. Így az egykor harmadik legdrágább lakótelep a negyedik helyre csúszott vissza, de az Újpesti-, Újpalotai- és Békásmegyeri lakótelepek is veszítettek népszerűségükből.

Budapest legnépszerűbb lakótelepe, a Gazdagréti azonban tartotta vezető pozícióját, és 206 ezer forintról 368 ezer forintra emelkedett áraival továbbra is a legdrágább a városban, és a Bécsi úti lakótelep is tartja az előkelő második helyet. Míg a dán technológiával épült Füredi úti lakótelep a negyedik helyről a harmadik helyre ugrott előre.

Szépen felújított, panorámás lakás a Gazdagréti lakótelepen

hasitanak-a-panelek3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

 

Átlagárak! Mielőtt vásárolsz (X)

Címkék: lakótelep panellakás lakásárak árindex Havanna Gazdagrét József Attila lakótelep Füredi úti lakótelep Szigony utcai lakótelep