A szőnyeg is megölheti a kicsi lakást
home dekor
2016.11.25. 11:16 I galerika

A szőnyeg is megölheti a kicsi lakást

Egy túl sok szőnyeg és a nehéz függöny is szűkítheti a kicsi lakások tereit. Mutatunk további hibákat is.

A tágas terek egy lakásban mindenki számára nagyobb komfortérzetet biztosítanak, sokan azonban nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy egy élhető terekkel rendelkező otthon tulajdonosai legyenek.

Így akinek kicsi a lakása, az mindent elkövet annak érdekében, hogy ez ne látszódjon, de a nagyobb otthonok tulajdonosai is mindent megtennének azért, hogy lakásuk ezen előnyös tulajdonságát kiemeljék. Ez különösen lakáseladáskor kerül előtérbe, amikor a potenciális vevőket kell lenyűgözni. Neked is ez a célod? Akkor ezt a 10 hibát ne kövesd el semmiképp sem!

Ne halmozd tele a lakást bútorokkal!

Túl sok bútor túlzsúfolttá teszi a teret, ezért igyekezz csak olyan bútorokat vásárolni, melyeknek funkciójuk is van. Ha kicsi a lakásod beépített bútorokkal nyerhetsz rengeteg tárolóhelyet anélkül, hogy túlzsúfolnád.

Ne használj túl sok színt!

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem használhatsz élénk színeket, de egy helyiségben csak egyet használj és azt is módjával.

Visszafogott színek, kevés dekoráció és rengeteg természetes fény a III. kerületben

10dolog-amitol-kisebb-lakasod1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Óvatosan a mintákkal!

Nagyon szép, amikor a szőnyeg mintája a függönyökön, a kárpitokon, az ágytakarón és még a díszpárnán is visszaköszön, de a kisebb helyiségekben igyekezz inkább egyszínű lakástextíliákat használni, és csak néhány kisebb darab legyen mintás közülük.

Felejtsd el a mozgalmas fali dekorációkat!

Sok kicsi helyett inkább egy nagy képet helyezz el egy falon, és lehetőleg olyat válassz, amin élénk színek helyett csak néhány visszafogottabb színárnyalat szerepel.

Tágas nappali egy 35 négyzetméteres lakásban

10dolog-amitol-kisebb-lakasod2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Selejtezz!

Ugyanez igaz a dísztárgyakra is. A kevesebb itt is több, így néhány hangsúlyosabb, mutatós darab többet ér, mint sok apró kacat.

A nehéz függönyöket, hagyd meg a kastély-tulajdonosoknak!

A nehéz bársony vagy brokát függönyök csodálatosan mutatnak egy kastélyban, de egy kis lakásban inkább összenyomják a teret. Használj légiesen könnyű, átlátszó függönyöket, árnyékoláshoz pedig inkább a redőnyt részesítsd előnyben.

Kevés bútor és hatalmas ablakok a VIII. kerületben

10dolog-amitol-kisebb-lakasod3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Ne a világításon spórolj!

Mindenki igyekszik spórolni, ahol csak tudd, ha azonban a villanyszámládat szeretnéd csökkenteni, inkább gondolkozz energiatakarékos égőkben, mint hangulatvilágításban. Egy kis lakásban ugyanis a fény a legjobb barátod. Ha nincs lehetőséged elegendő természetes fényt beengedni, egészítsd ki megfelelően elhelyezett mesterséges megvilágítással. A csillár mellett használj falikarokat is, vagy készíttess álmennyezetet beépített LED világítással.

Felejtsd el a nagyi tálalóját!

A régi bútorok nagyon szépek, ha pedig örökölted őket, akkor még érzelmileg is biztosan kötődsz hozzájuk. A nehéz, súlyos bútorokkal azonban már néhány darabbal is ugyanazt a hatást érheted el, mint ha sok bútorral zsúfolnál tele egy helyiséget. Ha mindenképp ragaszkodsz az emlékekhez, válassz inkább néhány kisebb darabot az örökségből, mint egy-egy éjjeliszekrény, vagy kis asztalka. A többi bútorod pedig legyen légiesen könnyed, üvegből készült, vagy egyszerű vonalvezetésű.

Nem kell minden négyzetmétert szőnyeggel burkolni!

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne borítsd a szobát padlószőnyeggel, sőt az egységes padlóburkolat pont nagyobbá teszi a helyiséget. Ha azonban parkettád vagy laminált padlód van, inkább egy nagy szőnyeget használj több kisebb helyett. És ha az az egy szőnyeg nem fedi a padlót teljesen, akkor sem kell kisebbekkel kiegészíteni.

Ne zsúfold tele az előszobát!

Az első benyomás itt is fontos, márpedig vendégeid, vagy a potenciális vevők az előszobába lépnek be először, így fontos, hogy ez is szellős, levegős legyen. Ha nagyon kicsi a helyiség a cipőket inkább cipős szekrényben tárold polcok helyett, a kabátokat pedig akasztós szekrényben fogas helyett. Ha nincs lehetőséged épp most lecserélni a berendezést, akkor pedig ne tárolj több cipőt és kabátot a helyiségben, mint amennyit éppen használtok.

 

 

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban (X)

Címkék: lakberendezés kislakás home dekor