Így ellenőrizze a fejlesztőt és a kivitelezőt
tippek-trükkök
2016.11.16. 14:19 I MeNa

Így ellenőrizze a fejlesztőt és a kivitelezőt

Nem kétszer, de háromszor is ellenőrizni kell, hogy milyenek a referenciái a lakásfejlesztőknek, kivitelezőknek, mielőtt aláírjuk a szerződést. Megéri a kutakodás, még ha nincs is 100 %-os garancia arra, hogy azt és akkor kapjuk, amiért fizetünk.

43055560_l.jpg

Beindultak az ingatlanfejlesztők és megint erős marketing eszközökkel operálnak. Egyre több hirdetésben látni, hogy ismét hódít a 20/80-as arány, vagyis elég csak az ötödét letenni a pénznek és a többit szakaszokban, mint 12-14 évvel ezelőtt, az akkori nagy lakás boom idején. Azt is egyre gyakrabban halljuk, hogy a nagyobb cégek óvnak a kicsi, tőkeszegény, háttér nélküli új piaci szereplőktől, akiknél "előfordulhat, hogy csúszik a beruházás".

A fejlesztők "bátorsága" nem nagyon támadható, minden mutató azt jelzi, hogy izmosodik a kereslet, még mindig sokan vesznek befektetési céllal, javulnak a finanszírozási feltételek és még mindig óriási a hiány jó minőségű új vagy felújított lakásokból. Nem arról van szó, hogy ne higgyük el, hogy nem első sorban a mi pénzünkből akar építkezni a vállalkozó (hanem projekthitelből is), hanem arról, hogy mindenképpen szerezzünk be információkat a cég hátteréről, mielőtt elszánnánk magunkat. A nagy fejlesztők kifejezetten ösztönöznek is erre, sajtónyilatkozataikban mostanában egyre többször ki is mondják ezt. Céges honlap, szóróanyagok, telefonos, írásos és személyes érdeklődés a cégnél. Ezekből értékes információk szűrhetők le. Ugyanígy, hasznos lehet, ha különböző internetes fórumokon is "előkutatást" végzünk.

Mit tehetünk még? Lehetőség szerint menjünk el oda, ahol már épített lakásokat az adott vállalat. Próbáljunk lakókkal is beszélni a tapasztalataikról. Kiderülhetnek apróságok is, de az mindenképpen, hogy valóban időre és tényleg a vállalt minőségben készültek-e el a lakások, voltak-e bújtatott költségek, stb. Természetesen jogi szakértőnek is megmutathatjuk a fejlesztők írásos szerződéses ajánlatát, külön figyelve a biztosítékokra. Továbbá arra, hogy megjelölték-e, hogy melyik letéti számlára teszik az általunk befizetett részleteket.

Bár nem jellemző, de előfordulhat, hogy megtudjuk: sok az újra piacra dobott lakás az adott projektben. Ez kettőt jelenthet: vagy csapnivaló a minőség és ezért akarnak szabadulni néhányan a társasházból vagy épp ellenkezőleg: az értéknövekedést kihasználva, a profitot lefölözve akarja eladni lakását, aki vagy a projekt korábbi szakaszában szállt be vagy valamilyen külső ok miatt akar megválni az ingatlanától.

Ha teljesen új szereplőről van szó, amikor nincs még referenciája, érdemes műszaki szakértővel konzultálni (nyilván a már sok lakást építő cég esetében is), aki segít kérdéseink összeállításában. Így sokkal felkészültebbnek tudunk mutatkozni. A válaszok minőségéből, mélységéből kiderülhet, hogy tényleg megvan-e a szükséges műszaki háttér.

A pénzügyi háttér feltérképezése nehezebb dió, de az ajánlott ütemezés, a helyszíni ellenőrzési lehetőség is sokat mondó lehet illetve az, ha megtudjuk, hogy van-e projekthitele a cégnek, esetleg az egyik bank áll mögötte, még ha közvetetten is. Utóbbi esetben biztosak lehetünk, hogy szigorúan ellenőrzi ezt a vállalatot és vélhetően nem folyósít olyan pénzeket, amikre például a szerződésnek nem megfelelő készültségi szint ellenére tart igényt a kivitelező. 

Jó jel lehet, ha komplex szolgáltatásokból lehet választani. Például hitelt is igénybe vehetünk a fejlesztő cég banki kapcsolatain keresztül, vagy üzemeltetést, esetleg bérbeadást is vállalnak, s ezekre bizonyított gyakorlatuk is van, sőt, még egy bemutatólakásban is megcsodálhatjuk a leendő végeredményt. A bemutatólakás, persze, lehet csak mézesmadzag, egyfajta kirakat, de arra feltétlenül jó, hogy az interneten látott alaprajzhoz, vagy promo filmekhez képest érzékeljük a valós méreteket és a felhasznált anyagok beépítésének minőségét.

Címkék: tippek-trükkök