Corvin sétány – amitől a Nyócker többé nem szitokszó
négyzetméter
2016.11.02. 10:56 I dibig

Corvin sétány – amitől a Nyócker többé nem szitokszó

 

Egy olyan urbanista vitaestet hallgattam végig, amiről cseppet sem lehetett azt mondani, hogy pusztán száraz és udvarias hajbókolásról szólt egy sikeres projekt felmagasztalásától vezérelve, ugyanis az ellenvéleményeket is bátran kifejtették a meghívott előadók. A józsefvárosi tömbrehabilitációkról volt szó, elsősorban a legnagyobbikról: a Corvin sétányról és a felvezető területeiről.

corvinfecske.jpgFotó: Indafotó/Fecske

Az ezredfordulóra Középső-Józsefváros, de mondhatni, hogy a kiskörút és a nagykörút közötti Palotanegyed, valamint a külső, részben kertvárosias városrészei (pl. Tisztviselőtelep) kivételével, annyira lerongyolódott a kerület, hogy a teljes elgettósodása fenyegetett.

Akkoriban lakást akár vásárolni, akár bérelni vágyóknak közhelyszámba ment az apróhirdetésekben az alábbi fordulat: „Bárhol, kivéve a VIII. kerületben”.

Kerületi szinten – fővárosi támogatással – az alábbi intézkedésekkel sikerült a gettósodást megakadályozni:

- a türelmi zónák kialakításával az utcai prostitúció kiszorítása (középkorú és idősebb olvasóink talán még az árakra is emlékeznek, hogy mennyiért is lehetett igénybe venni a Baross utcán, valamint az abból nyíló mellékutcák kocsisorain az éjszakai pillangók szolgáltatásait)

- a térfigyelő kamerarendszerek kiépítésével a bűnözés visszaszorítása (mondhatni, inkább nettó bűnöző-exportőrré vált a kerület, hiszen a környéken lakó, jellemzően szegényebbekhez egyre kevésbé érte meg betörni, pláne, hogy immár a térfigyelő kamerák is megnehezítették az elkövetést, akkor már jóval inkább megérte a gazdagabb kerületekbe átruccanni portyázni)

 - és főképp a jelentős volumenű tömbrehabilitációs projektek.

daromarycorvinszokokut.jpgFotó: Indafotó/Daromary

 

A Corvin sétány a nagyobbik volumenű, nyolcezer, zömében önkormányzati tulajdonú, ramaty állapotú lakás lebontását követő, 22 hektáros területet felölelő ingatlanfejlesztés. Ezzel kezdték a tömbrehabilitációt, majd a következő fázis, a kicsinosított Mátyás teret és környékét eredményező Magdolna-negyed rehabja.

Az első két előadást a fejlesztések lebonyolítására alapított józsefvárosi önkormányzati projektcég két képviselője tartotta.

Molnár felvázolta, hogy a dzsentrifikációban meddig érdemes elmenni. Mi is az a dzsentrifikáció, no meg jó, vagy rossz dolog? Nem is olyan egyszerű eldönteni.

Amikor is jellemzően a még nem túl magas jövedelmű, fiatal értelmiségiek kiszorítják a helyi szegényebb lakosságot a belvárosból (értelemszerűen a tágabb értelemben vett belvárosról beszélünk. Ha abban gondolkozunk, hogy mindez általános életminőség javulással is jár, akkor nyilván pozitív jelenség. Hiszen az épületek külső-belső csinosításával, a közösségi terek minőségibb használatát is beindítják az ilyen folyamatok.

Ha pedig abból, hogy egy kerület, egy város, sőt egy ország sem kellene, hogy „az út mellett”-hagyja a saját szegényeit és a területfejlesztések a szegények, lecsúszottak, elesettek kiszorításával járnak, akkor viszont nem feltétlenül jelent a dzsentrifikáció üdvözítő folyamatot.

Horváth Vera és Pósfai Zsuzsa pontosan ebből az aspektusból kritizálta a projektet. Azt is felemlítették, hogy az eggyel korábbi, még a rendszerváltás előtt megkezdődött nagy tömbrehabilitációs projekt, a ferencvárosi azt eredményezte, hogy a IX. kerület szegényeit átszippantotta a Józsefváros, most pedig ki tudja, hogy hová morzsolódnak tovább,

A komplex kérdést urbanisták, építészek, közgazdászok, szociológusok járták körül.

Emberükre akadtak Molnár Györgyben, aki elmondta, hogy közgazdászként egyébiránt a mélyszegénységgel kapcsolatos problémák a fő szakterülete. Kifejtette, hogy a gettósodást is hasonlóan lehet felszámolni, mint a szegregációt az oktatásban.

Ha egy osztályban a hátrányos helyzetű gyerekek száma eléri az összlétszám kétharmadát, akkor már szinte lehetetlen a felzárkóztatás. Míg ha a létszám egyharmada, akkor erre képzett és lelkes pedagógusokkal komoly sikereket lehet elérni.

A dzsentrifikációval a Józsefváros esetében tehát nem teljes körűen szorították ki a fiatal yuppiek a helyi csórókat, akik közül a roma populáció is jelentős, hanem arra az arányra törekedtek, hogy mindenki jól járjon.

A cserelakások esetében egyébként kivétel nélkül jobb minőségűt, gyakran nagyobbakat is kaptak az önkormányzati bérlők, illetve választásuk szerint pénzbeni megváltást is kérhettek.

Alföldi György (a BME-n urbanistákat is oktat) elmondta, hogy arra fokozottan ügyeltek: még véletlenül sem essen senki lakásmaffiózók áldozatául. A kis, komfort nélküli lakásukat elhagyni kényszerülőket szinte kivétel nélkül meggyőzték, hogy ne pénzbeli megváltást válasszanak, mert akkor a lakhatásukat nem fogják tudni megoldani.

 

Kétmilliárd-hétszázmillió forinttal rondább

 

Pákozdi Imre építészeti szempontból bírálta a projektet. Elismerte, hogy az épületek többnyire tetszetősek, a zöldterületeket, a kertépítészek munkáját külön megdicsérte, ám kitért arra, hogy az épületek indokolatlanul magasabbak 2-3 szinttel, mint ahogy esztétikailag a legszebben festenének. Valamint, hogy a látványtervekhez képest egy csomó minden másképp valósult meg.

 

daromarycorvinnegyed.jpgFotó: Indafotó/Daromary

 

Alföldi prózai válasza: a főváros részéről beígért támogatás kétmilliárd-hétszázmillió forinttal lett kurtább, ezért a beruházó a bevételkiesést így tudta kárpótolni.

A sétány a tervek szerint nem is plázával kezdődött volna, Molnár elmondta, hogy ő sem örült ennek az újabb, profitmaximalizáló kényszermegoldásnak, ám utólag nem bánja, hiszen egy olyan közösségi tér jött létre, ahol vegyül a „bennszülött”, részben roma, szegényebb lakosság és az új épületekbe beköltöző, puccos „gyüttmentek”.

 

corvinfjgyplaza.jpgFotó: Indafotó/fgjy

 

Mindent összevetve, ezek a projektek olyannyira visszahelyezték Józsefvárost a térképre, hogy például amikor a Kesztyűgyárat adták át a Rév 8-asok a Mátyás téren, akkor Budáról átbringázó fiatalok szó szerint térképen keresték a teret.

Van itt azonban egy inkább szociológiai aspektus: a kilakoltatottak utógondozása, de legalább az utókövetése sajnálatos módon elmaradt. Talán ennél is fontosabb, hogy ez a projekt sem tudja kiváltani egy országosan működőképes, állami szociális lakásprogram hiányát.

 

Címkék: corvin józsefváros négyzetméter viii. kerület urbanizmus tömbrehabilitásció