Ezért éri meg Pécsre költözni
négyzetméter
2016.10.27. 13:28 I galerika

Ezért éri meg Pécsre költözni

Pécs ma az egyik legélhetőbb magyar város, és olcsóbb, mint gondolnánk. Baranya megye székhelyét még nem érték utol az egekbe szökő ingatlanárak.

pecs5.jpg

Kép forrása: Mapio.net

A rengeteg napsütés, a mediterrán hangulat és az egyetemnek köszönhetően fiatal város azonban mit sem változott az elmúlt években, ugyanolyan lüktető és életvidám, mint 2010-ben volt Európa kulturális fővárosaként.

Megfizethető áru ingatlanok

Pécs azon települések közé tartozik, ahol a válság utáni ingatlanpiaci fellendülés még nem igazán érzékelhető az árakban. Baranya megyében 2014-2015 között mindössze 2%-kal emelkedtek az árak, de a megyeszékhelyen is csak 9%-os volt az emelkedés, így jelenleg 196 ezer Ft/nm-es átlagáron vásárolhatunk ingatlant. Ez lényegesen alatta marad a 312 ezer forintos országos átlagnak, és a nagyvárosok közül egyedül Miskolcon lehet ennél olcsóbban, mindössze 145 ezer Ft/nm-es átlagáron lakást venni.

Hangulatos családi ház Pécs Tettyén

pecs3.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

Igaz ugyanakkor, hogy meglehetősen nagy szórás mutatkozik mind városrészenként, mind ingatlantípusonként, de még az egyes településrészeken vagy ingatlantípusokon belül is. Így például a város legnépszerűbb családi házas övezetében, a Mecsekoldalban már 9 millió forintért is kaphatunk egy átlagosnak mondható, 80-100 nm-es házat, de nem ritka a 30 millió forintos kínálati ár sem az ingatlan állapotának függvényében.

A belvárosban és az Egyetemvárosban is hasonló a helyzet. Míg előbbiben 5,5 milliótól egészen 30 millió forintig találunk átlagos, 60 nm körüli téglalakásokat, addig utóbbiban 6,7 és 27 millió forint között mozog ugyanezen ingatlantípus ára. Igen széles sávban mozognak az egyetemvárosi kiadó lakások bérleti díjai is, az átlagos 60 nm-es lakásokért ugyanis 58 vagy akár 190 ezer forintot is elkérhetnek havonta. A panelek árainál azonban már nem ilyen nagy a szórás, a város legnagyobb lakótelepén, Megyeren 7 és 15 millió forint közötti áron kínálnak egy átlagos méretű, 60 nm körüli lakást.

Kiadó lakás az egyetem közelében

pecs4.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

Itt a legjobb élni az országban

Az Otthon Centrum idén tavasszal dolgozta ki „életminőség-indikátorát”, mely egyértelműen megmutatja, mely települések a legélhetőbbek hazánkban. A mutató az egészségügyi ellátás, az oktatási és munkahelyi körülmények, illetve az ingatlanárak alapján rangsorolja a városokat és Budapest kerületeit, és az eredmények alapján Pécs, Szegedet és Debrecent megelőzve, a vidéki városok között az élen végzett.

De nemzetközi szinten is ért már el kitűnő eredményeket, 2007-ben ugyanis 3., míg 2008-ban 2. lett az Élhető Települések (The LivCom Awards) nemzetközi versenyén a 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában.

Mediterrán éghajlat, egymás mellett békében élő nemzetiségek és kultúrák találkozása

Pécs nem sokkal marad el Szegedtől a napsütéses órák számát tekintve, így ugyanaz a szubmediterrán éghajlat jellemzi, mint a napfény városát. A sok napfény pedig itt is kihat az emberek jó hangulatára, melyet az egyetemisták jelenléte tovább fokoz, egy olyan városban, ahol horvátok, svábok, szerbek, románok és magyarok évszázadok óta békében együtt élnek, és ápolják sokszínű kultúrájukat.

Full extrás társasházi lakás a belvárosban

pecs2.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

A közlekedés remek, de a levegő lehetne tisztább

Pécsett a helyi tömegközlekedést buszjáratok biztosítják, melyekkel a központosításnak köszönhetően (minden városrészből indul busz a belvárosba) maximum egy átszállással el lehet jutni a város egyik pontjából a másikba.

Valamikor villamos is volt a településen, ennek emlékét ma már azonban csak néhány újra lerakott sínpár őrzi. S bár többször felmerült egy villamos vonal indítása, az ötletet végül mindig elvetették. De a bringások helyzete sem túl jó a településen, kevés a kerékpárút és jelenleg még közbringa rendszer sem működik. Talán ennek köszönhető, hogy a vidéki nagyvárosok közül Pécsnek a legkevésbé tiszta a levegője, a WHO által mért 50%-os légszennyezettséggel egyedül a fővárost előzi meg, ahol ez az érték 56,12%.

A város azonban sokat tesz azért, hogy elnyerje a Zöld Főváros címet, ezért az elmúlt években lecserélték a buszokat, több fásítási akciót szerveztek, 5 milliárd forintot fordítottak a szennyvíztisztító telep fejlesztésére, napelem parkot hoztak létre, ingyenes a parkolás a nulla emissziós autóknak, és várhatóan már csak másfél évet kell várni a közbringa rendszer kiépítésére.

Kétszobás lakás Kertvárosban

pecs1.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

Itt található Európa legnagyobb medvehagyma lelőhelye

Az utóbbi évek slágere a medvehagyma, melyet mindenki előszeretettel fogyaszt finom íze és méregtelenítő hatása miatt. Azt azonban már kevesen tudják, hogy Európa legnagyobb medvehagyma lelőhelye Magyarországon, a Mecsekben van, és nevét onnan kapta, hogy tavasszal a téli álmukból a Mecsekben ébredő medvék gyakran fogyasztották a növényt szervezetük megerősítésére.

Cirfandli: a szőlő, ami csak itt terem az országban

A Mecsek másik ajándéka a Cirfandli, egy szőlőfajta, ami Ausztriából került a Pécsi Borvidékre, és a világon, Ausztrián kívül egyedül itt termesztik. Érdekessége, hogy bár fehér szőlőfajta, teljes beérésekor héja pirossá színeződik.

 

 

Átlagárak! Mielőtt vásárolsz (X)

Címkék: pécs kiadó lakás eladó ingatlan négyzetméter