A kislakások a lakáspiac szeretői
négyzetméter
2016.10.14. 14:27 I csorbazs

A kislakások a lakáspiac szeretői

Ha a lakástípusokat kapcsolati státusszal illetnénk, akkor minden bizonnyal a kislakások lennének a szeretők. Hamar be tudják lopni magukat az ember szívébe előnyös tulajdonságaikkal, habár tény, hogy csak kevesek fejében jelennek meg életre szóló szerelemként.

Ahogy minden kapcsoltnak, a szeretőinek is temérdek előnye és hátránya létezik. Valahogy így van ez a kislakásokkal is, amik bizonyos életszakaszban nagyon fontos szerepet töltenek be az ember életében, idővel azonban a lakók kinövik és nagyobb után néznek.

Mit is nevezünk kislakásnak? Ebben az esetben a 20-30 négyzetméteres otthonokat, vagyis, olyanokat, amik jellemzően 1 szobából állnak, így kiválóan alkalmasak első lakásnak, esetleg fiatal pároknak vagy éppen idős embereknek. Az ilyen otthonokban 1, maximum 2 ember fér el kényelmesen, habár huszonévesek esetén az sem ritka, hogy hárman költöznek be egy garzonba, ez azonban már sokkal inkább emlékeztet egy kollégiumi szobára.

 

Mit várhatunk 30 négyzetmétertől?

 

1. Drága lesz

Általánosságban elmondható, hogy a kislakások fajlagosan drágábbak, mint például egy családi ház. Ugyan maga az összeg kevesebb lesz, amit összességében ki kell fizetni, a négyzetméterár azonban gyakran kúszik feljebb mint a nagyobb alapterületű lakásoknál. 

2. Kicsi lesz

Az egyszobás kis garzonokkal a legnagyobb probléma, hogy nehéz szétválasztani az életteret és a hálóteret. Erre kiváló megoldás lehet a galéria. Ugyan gyakran folyamodnak a tulajdonosok ehhez a "trükkhöz", sok esetben viszont többet ártanak, mint használnak, ugyanis nem elegendő belmagasság esetén elképesztően össze tudja nyomni a teret. Ebben az esetben érdemes lehet inkább vertikálisan tagolni, például egy polccal vagy megbékélni a gondolattal, hogy "a háló a nappali és a dolgozószoba is".

Ilyen, amikor galéria is kerül a 30 négyzetméterre!

További képekért kattints a fotóra!utasz_utca_elado_lakas.jpg 

3. Fantáziára is szükséged lesz

Ahhoz, hogy egy pici teret valóban kényelmesen be tudj rendezni, bizony nem kis fantázia kell. Alapelvként tartsd szem előtt, hogy a praktikum a legfontosabb. Ne hagyd, hogy a dizájnosság utáni sóvárgás úrrá legyen rajtad! Egyébként, attól, hogy valami praktikus még nézhet ki nagyon jól. Válassz világos színeket, többfunkciós, esetleg "gurulós" bútorokat. 

Ha azt szeretnéd, hogy otthonod rendezett érzetet keltsen találd meg mindennek a helyét! Nem érdemes felesleges cuccokat felhalmozni, amit ritkán használsz azt pedig rejtsd el az ágyneműtartóba, esetleg válassz olyan széket, ülőkét, aminek az alja tárolásra is alkalmas.

A világos színek tágítják a teret

További képekért kattints a fotóra!pacsirtamezo_utca_elado_lakas.jpg

 

4. Havi szinten kedvezőbb

Természetesen a kislakásoknak nem kevés pozitív tulajdonsága is van. Ilyen például, hogy havi szinten sokkal kevesebbe kerülnek nagyobb társaiknál. A közös költséget például jellemzően a lakás négyzetmétere alapján számolják és érthető módon a rezsi sem lesz annyi, mint egy 100 négyzetméteres lakás esetén. 

5. Van belőle új építésű is 

Ugyan a csok hatására sok fejlesztő az erre alkalmas alapterületű lakások építésére feküdt rá, jó számmal akadnak olyanok is, akik megtartották a kis alapterületet.

Íme egy példa! 

További képekért kattints a fotóra!klauzal_residence.jpg

 

6. Kifejezetten jó befektetés lehet

Aki jó befektetést szeretne, az vásároljon kislakást a főváros belső kerületeiben. Ezt ugyanis egyfelől biztosan ki tudja majd adni hosszú vagy rövid távon, másfelől pedig jó eséllyel tud majd kedvezően kiszállni belőle az értékesítés során. Természetesen ez függ az adott piaci kondícióktól, a környéktől és a lakás állapotától is! 

Befektetés a fejlődő VIII. kerületben

További képekért kattints a fotóra!kalvaria_ter_elado_lakas.jpg

Címkék: budapest befektetés négyzetméter kislakás