7 dolog Szegedről, mielőtt ide költöznél
négyzetméter
2016.10.13. 10:56 I galerika

7 dolog Szegedről, mielőtt ide költöznél

Új sorozatunkban az ország legnagyobb városait szeretnénk bemutatni egy kicsit más szemszögből. Célunk az, hogy olyan információkat nyújtsunk ezekről a településekről, melyeket csak a helyiek ismerhetnek, ezáltal barátságosabbá téve azok számára, akik épp most költöztek, vagy költöznének ide, és egy kicsit még idegennek érzik magukat egy új városban. Sorozatunk első részében Szeged rejtett titkait igyekszünk felkutatni.

szeged5.jpg

Kép forrása: szegedpanoram.hu

  1. A napfény városa

Na jó, ezt valójában mindenki tudta, de arra már kevesen gondolnak, hogy az éves szinten 2100 óra napsütésnek köszönhetően az emberek itt sokkal boldogabbak, és sokkal többet mosolyognak.

  1. Itt nem lehet eltévedni

Az 1879-es nagy árvíz akkora pusztítást végzett, hogy Szegedet teljesen újjá kellett építeni. A várost Párizs mintájára körutas rendszerben építették újjá, ami biztosítja, hogy gyakorlatilag lehetetlen eltévedni. Bármerre is induljon ugyanis az ember előbb-utóbb egy körútra vagy sugárútra fog kilyukadni.

  1. Mindig pezseg az élet

Szeged egyrészről egyetemi város, másrészről mediterrán város, ez biztosítja, hogy itt mindig pezseg az élet. Ősztől tavaszig az egyetemisták, nyáron pedig a város mediterrán hangulata, és rengeteg program garantálja a szórakozást. Éppen ezért, aki ide költözne, és nyugalomra vágyik, kizárólag a kertvárosi övezetekben keresgéljen.

  1. Itt még viszonylag olcsón lehet ingatlanhoz jutni

Szegedet még nem érte utol a fővárosban vagy például Győrben tapasztalható ingatlanár emelkedés, és az árak itt egyelőre mérsékelten emelkedtek. A város a 223 ezer forintos átlagos négyzetméter árral az országos átlagtól (312 ezer Ft/nm) is elmarad, és a nagyobb városok közül egyedül Miskolcot és Pécset előzi meg. Ahogy az egész országban, itt is a panellakások iránti kereslet ugrott meg az elmúlt időszakban, így ezek négyzetméterára elérte a 150 ezer forintot. Míg egy téglalakáshoz, vagy családi házhoz átlagosan 220 ezer Ft/nm áron lehet hozzájutni.

  1. A szegediek nem is öznek

Aki nem szegedi azt gondolná, hogy itt mindenki „szögediesen” beszél, pedig a szegedi lakosság közül - vélhetően az urbanizáció, és az egyetem miatt az ország más részeiről idetelepült lakosságnak köszönhetően – már csak az idősebbek használják az ö-ző nyelvjárást. Ha pedig valaki mégis meg szeretné hallgatni, milyen az igazi ízes, szegedi beszéd, látogasson el bármelyik, Szeged környéki településre, ahol az óvodásoktól az aggastyánokig mindenki ö-vel beszél.

  1. Lófara, tuja és még néhány apróság, ha közlekedni is szeretnél

Egy ismeretlen városban gyakran szorulunk segítségre, sokszor kell megkérdeznünk a helyieket, hogy merre is induljunk, ehhez azonban nem árt tudnunk, hogyan nevezik a helyiek a jellegzetes tájékozódási pontokat és közlekedési eszközöket.

Szegeden az egyik ilyen tájékozódási pont a Lófara, mely az egyetem jogi kara előtti teret jelöli, a téren ugyanis egy lovas szobor áll, mely farát éppen a jogi kar épülete felé mutatja. Másik ilyen pont a Dugó tér, melynek becsületes neve: Dugonics tér, de a fiatalok mind így hívják. Érdemes még megemlíteni Szeged két, Tisza felett átívelő hídját, melyeket bár Belvárosi- és Bertalan hídnak neveztek el a városatyák, a szegediek csak régi- és új hídként emlegetik őket. Ha pedig valaki azt tanácsolja, hogy szálljunk fel a tujára, ne lepődjünk meg, csak a villamosra gondolt.

  1. Tömegközlekedéssel és biciklivel könnyebb

Aki legtöbbször csúcsidőben szeretne Szegeden közlekedni, az az autót akár el is felejtheti, ilyenkor ugyanis Budapest feeling van a városban. A tömegközlekedés viszont elég jó, szinte bárhová el lehet jutni fél óra alatt. A városban a biciklis közlekedés is viszonylag jó, az elmúlt években épült kerékpárutaknak köszönhetően. Nagyon sokan használják a biciklit elsődleges közlekedési eszközként, az autósok és a gyalogosok nem túl nagy örömére. Csúcsidőn kívül pedig az autós közlekedés is elfogadható.

Szegedre költöznél? Válogass a város legszebb eladó és kiadó lakásai közül!

Fiatalos, társasházi lakás Újrókuson

szeged1_1.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

 

Kétgenerációs családi ház Újszegeden

szeged2_1.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

 

Frissen felújított kiadó lakás a belvárosban

szeged3.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

 

Garázzsal együtt a belváros közelében

szeged4.jpg

Még több képért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!

 

Eladó szegedi lakások (X)

Címkék: szeged eladó ingatlan négyzetméter kiadó ingatlan