Egy hektárnyi erdőt ültettek két milánói toronyházra
2016.08.11. 04:32 I dibig

Egy hektárnyi erdőt ültettek két milánói toronyházra

boscoalulrol.jpg

Az elmúlt évek egyik legmenőbb zöld ingatlanberuházása a milánói Bosco Verticale, azaz a Függőleges Erdő.

Az észak-olasz nagyváros légszennyezettségét hivatott csökkenteni a látványos építészeti megoldás.

boscomilano.jpg

A felemás „ikertornyok” (gondolom 2001. szeptember 11-e óta rossz ómen szimmetrikus ikertornyokat építeni) magasabbika 110 méteres és 26 emeletes, míg az alacsonyabb 76 méteres és 18 emeletes.

8900 négyzetméternyi felületre ültettek közel nyolcszáz kisebb-nagyobb fát (a telepítéskor 3-6 méter közötti magasságúak voltak), ötezer bokrot és 11 ezer évelő növényt. Összesen 50 különféle fajta növényt ültettek a házakra. A zöld felület ugyan egy hektárnak csak 89%-a, ám annyira dús a vegetáció, ami egy egyhektáros erdőével egyenértékű.

bv1.jpg

Ráadásul tizenegy szinten irodák vannak és ezek a részek „erdőmentesek”. Összesen 400 lakás- és nem lakáscélú ingatlannak ad helyet a városi dzsungelház.

Alig két éve, 2014 októberében adták át a tornyokat. Az építkezés 2009 végén kezdődött, de rengetegen, hatezren dolgoztak rajta. A szerkezetkész tornyokat 2012-ben kezdték az erdővel beültetni.

bosco-verticale-epites.jpg

Tervezéskor szélcsatornában tesztelték, hogy elbírják-e az épületek, ha egy vihar tépázza az „égig érő erdőt”. A dús növényvilág ráadásul télen csökkenti a fűtési-, míg nyáron a hűtési költségeket.

Laknátok?

 

Több, mint százezer lakásingatlan egy helyen (X)