7 jó tanács leendő egyetemistáknak
2016.07.26. 17:30 I csorbazs

7 jó tanács leendő egyetemistáknak

Ma még a felvételi ponthatárok izgalma lengi körül a most felvételiző fiatalokat, hamarosan azonban eljön a pont, amikor megindul a vérre menő harc a reális áron kínált, aránylag jó elhelyezkedésű ingatlanokért. Fogadjatok meg tőlünk néhány jó tanácsot, amik sok bosszúságtól kímélhetnek meg lakáskereséskor és a "felnőtt lét" kezdetekor. 

1. Kérj segítséget!

Igen, tudjuk, most már felnőtt és önálló életet fogsz élni, mindenhez azonban te sem érthetsz. Kérd meg szüleidet, hogy kísérjenek el a megfelelő bérlakás kiválasztásakor! Ők valószínűleg valamivel több tapasztalattal bírnak ezen a téren, ráadásul, anyuka és apuka is meg fog nyugodni, hogy jó helyre kerül a "kisgyerek".

2. Még mindig az elhelyezkedés a legfontosabb

A külső kerületek kiadó otthonai jellemzően alacsonyabb árfekvésűek, mint a belvárosiak, ennek ellenére, ha megteheted, ne a város szélén bérelj lakást! Nagyon szomorú leszel, ha reggel 6-kor kell elindulnod a 8-as órára vagy éppen minden buliból az utolsó busszal haza kell menned. Vannak olyan kerületek, ahol még átlagárú ingatlanok közül tudsz válogatni, ilyen például a VIII. kerület. Ha mégsem jön össze a belső kerület, akkor legalább arra ügyelj, hogy jó legyen a közlekedés az egyetemig.

3. Ha jót akartok, külön szoba!

Barátokkal összeköltözni egy lakásba a legeslegjobb dolog! Hihetetlen élményeknek, buliknak, bolondozásoknak, végtelen viccelődéseknek lehettek részesei, mindamellett, akár nehezebb helyzetekben is számíthattok egymásra. A békesség érdekében azonban az a legszerencsésebb, ha külön szobában laktok. Hiába vagytok országos cimborák, egy kis magányra, privát szférára mindenkinek szüksége van.

4. Elsők közt szerezd be a mosógépet!

Sok olyan dolog lesz az új életedben, ami eddig "természetes" volt: vacsora, tisztaság, mosott ruhák stb. Ezekért azonban a jövőben tenned kell majd, sőt, nem csak besegíteni, de ha te nem csinálod meg, akkor senki nem fogja helyetted. Érdekes megfigyelés, hogy az egyetemisták az első éveikben még hatalmas pakkokkal járnak haza viszonylag gyakran, az idő múlásával azonban csökken a látogatások sűrűsége és a csomag mérete is. Szerezz be egy mosógépet és megkímélheted magad a hétvégi cipekedéstől! Valószínűleg anyukád eleinte nehezen emészti majd meg, hogy a "kisgyerek már a szennyest sem hozza haza", de hidd el, ő is belátja majd, hogy így a jobb.

5. Jó, ha van ismerős a közelben!

Ha mégis egyedül költözöl, jó, ha egy ismerősöddel egy környéket választotok. Temérdek olyan helyzet adódhat ugyanis, amikor jól jöhet a másik "közelsége". Érdemes adni egy kulcsot is neki az otthonodhoz, így például, ha haza utazol a szüleidhez és visszafele jövet otthon felejted a kulcsodat, akkor sem kell a küszöbön aludnod.

6. Kérd el a házmester számát már a beköltözés napján

A házmesterrel minden esetben jóban kell lenni! A jó és gondos házmester - márpedig a legtöbbjük ilyen :) -  lesz majd az, aki segíteni tud, ha kizártad magad a lakásból vagy éppen ha eldugul a lefolyó. Ilyen jellegű problémák esetén remélhetőleg készségesen útbaigazít majd, hogy kit érdemes keresned.

7. Mutatkozz be a szomszédoknak

Érdemes még a költözés előtt bemutatkozni a leendő szomszédoknak, így kapásból felhívhatod a figyelmüket beköltözésed időpontjára. Egy kis sütivel és borral pedig még a szimpátiájukat is elnyerheted, ami igencsak jól jöhet egy keményebb házibuli alkalmával.

Keresgéled a megfelelőt kiadó lakást? Akkor jöjjön pár megérős ajánlat!

 

2+2 szoba a Bartók Béla úton

Részletekért kattints a fotóra!

bartok_bela_ut_kiado_lakas.jpg

 

Közel a belvároshoz

Részletekért kattints a fotóra!

nepszinhaz_utca_kiado_lakas.jpg

 

Közel a körúthoz

Részletekért kattints a fotóra!

vasar_utca_kiado_lakas.jpg

 

Picike lakás a belvárosban

Részletekért kattints a fotóra!

bajnok_utca_kiado_lakas.jpg

címlapkép forrása: pexels.com