Milyen a jó, de nem elszálltan innovatív hőszigetelés?
2016.07.15. 20:40 I dibig

Milyen a jó, de nem elszálltan innovatív hőszigetelés?

szigeteleskozetgyapot.jpg

Rezsicsökkentés ide, vagy oda, de aki házat épít igyekszik megfelelő hőszigeteléssel csökkenteni mind a fűtési, mind a hűtési költségeit.

Ráadásul ez EU túlszabályozásáról hideget-meleget lehet hallani, azonban a lakóépületek energetikai tanúsítványának az elvárása szerintem kifejezetten hasznos.

A legtöbb család, amikor építkezést tervez, előbb-utóbb belebotlik valamilyen forradalmian új innovatív megoldásba (avagy éppen ellenkezőleg: valamilyen ősi technológia leporolásába), amitől hirtelen fellelkesülnek.

Majd többnyire győz a józan ész, ami teljesen érthető. Egy kiforratlan, innovatív technológia bármilyen csábítóan is hangzik, ki tudja, hogy később milyen kellemetlen meglepetéseket tartogat?

Hisz egy ház még sem egy síkabát, ami ha még sem annyira szuper jó hőszigetel, vízálló, ám az izzadtságot viszont kiengedi mint ahogy a címkéje hirdeti, akkor hát így jártunk, de az még is csupán néhány idényre szóló, sokkal kisebb tétel, mint sem egy még sem olyan nagyszerűen szigetelt ház utólagos buherálása.

A hőszigetelés mellett fontos a megfelelő tájolás, a nyílászárók méretének és típusának a kiválasztása is, no meg pláne (ami szerencsére már lecsengő trend) hogy ne méretezzük túl a házat!

A legtöbb család 4-5 fős. Ha nem tervezünk több gyereket, akkor senkit se tévesszen meg, hogy a fajlagos költségek nem nőnek jelentősen, ha növeljük a belteret, hisz az épületgépészeti elemeket így-is úgy-is be kell építeni.

Ellenben drágább lesz fenntartani, sőt ha úgy adódik, eladni is a túlméretezett házat. Amennyiben mégis a tervezetten felül gyarapodik a család, netán odaköltöznek a nagyszülők: könnyebb eladni egy ésszerű, 4-5 főre méretezett házat, nagyobbat meg pláne egyszerűbben veszünk, akár még olcsóbban is.

No de milyen a jó hőszigetelés ismérve? Hogy nem csupán télen tartja bent a meleget, hanem nyáron is kizárja a forróságot. Különös tekintettel arra, hogy egyre gyakoribbak a mi égtájunkon is az elhúzódó, kánikulás napok, sőt olykor hetek. Egy megfelelően hőszigetelt házban, a légkondi bekapcsolása nélkül még a legnagyobb hőségben sem magasabb a hőmérséklet 27 foknál.

És mi a legjobb szigetelőanyag azok közül, ami már bevált? A kőzetgyapot. Ez a poszt nem népszerűsíti egyik gyártó termékét sem, bátran lehet válogatni a kínálatból. A másik, szintén széleskörben elterjedt szigeteléssel, az üveggyapottal összevetve hatékonyabb. Mindez nem csupán a hőszigetelésben, hanem a tűzbiztonságban is megmutatkozik. Míg az üveggyapot 400 Celsiuson kezd deformálódni, a kőzetgyapot 600 fokon.

Eladó ingatlanok (x)

Címkék: gazdaságos családiház szigetelés